Mik a női inkontinencia okai?

Lehetséges, hogy ápoltja medencefenéki izmai meggyengültek?

A hólyag és a hólyag kivezetésének felfüggesztéséért és helyben tartásáért a medencefenéki izmok által kialakított izomágyazat a felelős, amely zárva tartja a hólyagot. Az izmok a kor előrehaladtával gyengülnek, és ha ezek az izmok elveszítik erejüket és rugalmasságukat, akkor akár hétköznapi tevékenységek közben, például köhögés esetén is szivárgás léphet fel. Ez az inkontinencia leggyakoribb oka.

Ápoltja mozgásképessége csökkent?

Ez az egyik leggyakoribb ok a női inkontinencia mögött, megakadályozva az érintett személyt abban, hogy időben reagálhasson a hólyag jelzéseire.
Ápoltja mentális betegségben szenved?
Ha ápoltja mentális betegségben szenved, előfordulhat, hogy egyszerűen nem ismeri fel a vizelési vagy székelési ingert, illetve betegsége miatt nem tud reagálni ezekre a jelekre.

Diagnosztizáltak valamilyen betegséget ápoltjánál?

Bizonyos betegségek, főként amelyek az agyat vagy az idegrendszert érintik, például az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a demencia, a szklerózis multiplex és az agy sérülései, inkontinenciát okozhatnak. Ez azért van, mert az agyból futó idegpályák megsérülnek. Ez hólyagtúlműködést (gyakori vizelési ingert), illetve alulműködő húgyhólyagot (a hólyag nem ürül ki kellően, ezért szivárgás keletkezik) eredményezhet. Széklet-inkontinencia is kialakulhat. A cukorbetegség és az agyvérzés is okozhat inkontinenciát.

Ápoltja szed gyógyszereket valamilyen más betegségre?

A női inkontinencia bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet. Ha ápoltja a közelmúltban új gyógyszert kezdett szedni, vagy változtattak az adagoláson, és ez egybeesett az vizelettartó-képesség jelentkezésével, esetleg érdemes ezt megemlíteni az orvosnak. Néhány esetben a gyógyszerek helyettesíthetők, vagy adagjuk mérsékelhető, esetleg teljesen el is hagyhatóak.

Gyakran van ápoltjának húgyúti fertőzése?

A húgyúti fertőzések a hólyag túlérzékenységét okozhatják. A tünetek között sürgős vizelési inger, gyakori, nappal és éjjel is jelentkező vizelési inger (illetve kis mennyiségekben távozó vizelet) szerepelhet, valamint az, hogy az adott személy nem ér ki időben a mellékhelyiségbe.

Gyakran van ápoltjának székrekedése?

A székrekedés a széklet-inkontinencia egyik leggyakoribb oka. A krónikus székrekedés következtében előfordulhat, hogy a végbélbe olyan nagy méretű kemény széklet ékelődik be, amelyet ápoltja nem tud kiüríteni. Ennek következtében a végbél és a vastagbél izmai megnyúlhatnak és meg is gyengülhetnek. A folyékony széklet a kemény széklet mellett kiszivároghat, széklet-inkontinenciát okozva ezzel.

Lehetséges, hogy ápoltja medencefenéki izmai meggyengültek?

A hólyag és a hólyag kivezetésének felfüggesztéséért és helyben tartásáért a medencefenéki izmok által kialakított izomágyazat a felelős, amely zárva tartja a hólyagot. Az izmok a kor előrehaladtával gyengülnek, és ha ezek az izmok elveszítik erejüket és rugalmasságukat, akkor akár hétköznapi tevékenységek közben, például köhögés esetén is szivárgás léphet fel.

Ápoltja már átesett a menopauzán?

Idővel minden izom gyengül, de a menopauzát követő ösztrogénszint-csökkenés főként a hasizmokat érinti. Ennek következtében a hólyag helyzete megváltozik, és a húgyutakat körülvevő izmok hatékonysága csökken.

Ápoltja túlsúlyos?

A túlsúly jobban igénybe veszi a has és a medencefenék izmait, ami inkontinenciához vezethet.

Ápoltja dohányzik?

A dohányosok köhögése közvetett módon inkontinenciát okozhat, mivel a sűrűn és erősen jelentkező köhögés nyomást gyakorol a hólyagra. Dohányosok esetében a másik problémát az érrendszeri megbetegedések és az erre szedett vízhajtó hatású gyógyszerek okozzák, amelyek szintén fokozzák a szivárgás valószínűségét.

Ápoltja még gyermekkorú?

Gyermekek esetében a fent említett okok nem állnak fenn, ezért látogasson el a park Gyermekek számára fenntartott részére, ahol a gyermekek inkontinenciájának okairól olvashat.

Ha nem biztos benne, hogy mi okozza ápoltja inkontinenciáját, olvassa el az Okok című részt, vagy tekintse meg az inkontinencia típusait a további tudnivalókért.