Mik a férfi inkontinencia okai?

Ápoltjának prosztatamirigy-nagyobbodása van, illetve műtéti úton eltávolították a prosztatáját?

A férfi inkontinencia leggyakrabban előforduló típusa a vizelet folyamatos csöpögése. Ezt gyakran a megnagyobbodott prosztata okozza, amely vizelés közben elzárja a vizelet útját. Ennek eredményeképpen a hólyag nem ürül ki teljesen. A megnagyobbodott prosztata sürgősségi inkontinenciát, vagyis hirtelen jelentkező vizelési ingert okozhat.

A prosztata eltávolítása az izmok átmeneti meggyengülését okozhatja, amely stressz-inkontinenciához vezethet, vagyis a nevetést, a köhögést és bizonyos fizikai tevékenységeket akaratlan vizeletszivárgás kíséri. Néhány esetben a műtét következtében idegek és izmok is megsérülhetnek, amely már tartósabb problémát okoz.

Ápoltja mozgásképessége csökkent?

Néha önmagában az a tény, hogy az adott személy valamilyen fizikai sérülés vagy idősebb életkora miatt nem tud megfelelően mozogni, megnehezíti, hogy időben reagáljon a hólyag vagy a bélrendszer jelzéseire.

Ápoltja mentális betegségben szenved?

Ha ápoltja mentális betegségben szenved, előfordulhat, hogy egyszerűen nem ismeri fel a vizelési vagy székelési ingert, illetve betegsége miatt nem tud reagálni ezekre a jelekre.

Diagnosztizáltak valamilyen betegséget ápoltjánál?

Bizonyos betegségek, főként amelyek az agyat vagy az idegrendszert érintik, például az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a demencia, a szklerózis multiplex és az agy sérülései, inkontinenciát okozhatnak. Ez azért van, mert az agyból futó idegpályák megsérülnek. Ez hólyagtúlműködést (gyakori vizelési ingert), illetve alulműködő húgyhólyagot (a hólyag nem ürül ki kellően, ezért szivárgás keletkezik) eredményezhet. Széklet-inkontinencia is kialakulhat. A cukorbetegség és az agyvérzés is okozhat inkontinenciát.

Ápoltja szed gyógyszereket valamilyen más betegségre?

A férfi inkontinencia bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet. Ha ápoltja a közelmúltban új gyógyszert kezdett szedni, vagy változtattak az adagoláson, és ez egybeesett az inkontinencia jelentkezésével, esetleg érdemes ezt megemlíteni az orvosnak. Néhány esetben a gyógyszerek helyettesíthetők, vagy adagjuk mérsékelhető, esetleg teljesen el is hagyhatóak.

Gyakran van ápoltjának húgyúti fertőzése?

A húgyúti fertőzések a hólyag túlérzékenységét okozhatják. A tünetek között sürgős vizelési inger, gyakori, nappal és éjjel is jelentkező vizelési inger (illetve kis mennyiségekben távozó vizelet) szerepelhet, valamint az, hogy az adott személy nem ér ki időben a mellékhelyiségbe.

Gyakran van ápoltjának székrekedése?

A székrekedés a széklet-inkontinencia egyik leggyakoribb oka. A krónikus székrekedés következtében előfordulhat, hogy a végbélbe olyan nagy méretű kemény széklet ékelődik be, amelyet ápoltja nem tud kiüríteni. Ennek következtében a végbél és a vastagbél izmai megnyúlhatnak és meg is gyengülhetnek. A folyékony széklet a kemény széklet mellett kiszivároghat, széklet-inkontinenciát okozva ezzel.

Lehetséges, hogy ápoltja medencefenéki izmai meggyengültek?

A hólyag és a hólyag kivezetésének felfüggesztéséért és helyben tartásáért a medencefenéki izmok által kialakított izomágyazat a felelős, amely zárva tartja a hólyagot. Az izmok a kor előrehaladtával gyengülnek, és ha ezek az izmok elveszítik erejüket és rugalmasságukat, akkor akár hétköznapi tevékenységek közben, például köhögés esetén is szivárgás léphet fel.

Ápoltja túlsúlyos?

A túlsúly jobban igénybe veszi a has és a medencefenék izmait, ami inkontinenciához vezethet.

Ápoltja dohányzik?

A dohányosok köhögése közvetett módon inkontinenciát okozhat, mivel a sűrűn és erősen jelentkező köhögés nyomást gyakorol a hólyagra. Dohányosok esetében a másik problémát az érrendszeri megbetegedések és az erre szedett vízhajtó hatású gyógyszerek okozzák, amelyek szintén fokozzák a szivárgás valószínűségét.

Ápoltja még gyermekkorú?

Gyermekek esetében a fent említett okok nem állnak fenn, ezért látogasson el a park Gyermekek számára fenntartott részére, ahol a gyermekek inkontinenciájának okairól olvashat.

Ha nem biztos benne, hogy mi okozza ápoltja inkontinenciáját, olvassa el az Okok című részt, vagy tekintse meg az inkontinencia típusait a további tudnivalókért.