6 tipp, ha beteg van a házban

Az otthoni beteggondozás első ránézésre talán túl komplikáltnak tűnhet, ám megfelelő felkészüléssel és előkészítéssel könnyen kivitelezhető feladat.

Szinte minden családban előfordul, hogy egy műtét után rövidebb vagy hosszabb időre ágyba kényszerülő betegről gondoskodni kell. Aki életében először szembesül a felmerülő problémával, talán fel sem méri, mi mindenre van szükség, mennyi változtatás szükséges a hétköznapi életben. Első lépésként ehhez próbálunk segítséget nyújtani, pontokba gyűjtve a főbb csapásirányokat.

1. Szervezzünk meg előre mindent

Banálisnak tűnhet, mégis sokan úgy vágnak bele, hogy nem készítenek alapos ütemtervet, aztán később, amikor minden a feje tetejére áll, úgy érzik, lehetetlen a feladat. Egyáltalán nem az, csupán gondos tervezés kérdése. Fogjunk papírt és ceruzát, hívjuk össze a mozgósítható családtagokat, és írjuk össze a napi teendőket, hétfőtől vasárnapig, csakúgy, mint egy órarend esetében.

A fürdetéstől az étkezéseken át az öltöztetésig és gyógyszerezésig mindent. Ez különösen az elején jelent nagy segítséget, hiszen így mindenki könnyebben meg tudja tervezni a saját napirendjét is, valamint elkerülhetjük az ideges kapkodást. Később, úgyis rögzül a napi rutin, de addig is nagyon fontos, hogy se a beteg, se a családtagok ne érezzék terhesnek az otthoni ápolást.

2. Rendezzük át a lakást a beteg szükségletei alapján

Mielőtt a beteg hozzátartozó megérkezne, alapos terepszemlét kell tartani az otthonunkban. Minden apró szegletet úgy kell megvizsgálni, hogy azt adott esetben ő is használni tudja, még ha ágyban fekvő is, hiszen néha-néha el kell hagynia az ágyat. Fontos, hogy az a zóna, amelyben közlekedik, csúszásmentes legyen, fel legyen szerelve néhány kapaszkodóval, a mozgást megkönnyítendő.

Az ágy környékét alaposan meg kell tervezni, hogy minden a szerettünk keze ügyében legyen: különböző kapcsolók, termosztátot szabályozó távirányító, rádió, televízió távirányítója, a gyógyszerek, víz, némi harapnivaló stb. Ez nemcsak a hozzátartozók életét könnyíti meg, de a beteg sem érzi magát annyira kiszolgáltatva, ha alapvető dolgokat ő is el tud magának intézni, illetve nem kell rendszeresen segítségért szólnia.

3. Fürdetés

A fürdetés ebben az életszakaszban is a napi rutin része kell, hogy legyen – különösen, ha a beteget pelenkázni kell –, még ha első ránézésre a megszokottnál kicsit bonyolultabbnak tűnik is. Manapság minden csak utánajárás kérdése, hiszen rengeteg egészségügyi segédeszköz van a piacon. Fürdetéskor nagyon fontos, hogy a padló csúszásmentes legyen, ezt speciális burkolóanyaggal vagy jóval olcsóbb gumiszőnyeggel is megoldhatjuk. Ha hosszú távú ápolásról van szó, a magas peremű kádakat vagy zuhanyfülkéket cseréljük le vagy alakítsuk át, hogy minimalizáljuk a megerőltető mozdulatokat.

A fali kapaszkodók mind a zuhanyzónál, mind a vécében elengedhetetlenek. Igen fontos és praktikus tartozék a zuhanyszék vagy kádülőke, amelyre elég csak ráülnie a betegnek, és kényelmesen megvárni a fürdetés végét. Mindenképpen érdemes a fenti apró változtatásokat végrehajtani, mert nagyon megkönnyítik, gyorsabbá teszik a fürdetés folyamatát.

4. Étkezés

Ha van a családban olyan személy, aki nem vagy otthonról dolgozik, az étkezés nem jelent különösebb nehézséget. Ez esetben csupán arra kell figyelni, hogy ha van valamilyen diétás kritérium, annak megfelelően főzzön a betegnek. Viszont ha nem ez az ideális állapot áll fenn, akkor le kell ülni, és átgondolni, hogy mi a legpraktikusabb megoldás. Ezek egyike az ételrendelés, hiszen így egész hétre meg lehet oldani a főétkezést, és ma már olyannyira telített a piac, hogy árban is igen kifizetődő. A választék óriási, a különböző menük mindenféle igényt kielégítenek: mindegy, hogy az érintett cukorbeteg, ételallergiában szenved vagy diétáznia kell. Ha az ételfutáros megoldás nem annyira szimpatikus, vagy a vidéken élőknek logisztikailag nem megoldható, érdemes megérdeklődni, van-e a közelben iskola vagy óvoda, amelyik vállalna extra adagot, mert egyes intézményeknél ez is megoldható, csak el kell menni érte, vagy házhoz rendelni.

5. Öltöztetés és pelenkázás

Amennyiben nem fogadunk szakképzett ápolót, nagyon fontos, hogy alaposan utána érdeklődjünk és megtanuljuk az öltöztetés és pelenkázás folyamatát. Ha hosszú távon nem is, de egy alkalomra érdemes 1-2 óra erejéig ápolót fogadni, aki megmutatja, hogy sérült testrészek esetében miként lehet fájdalommentesen ruhát cserélni, miként előzhető meg a felfekvés, milyen termékeket érdemes használni, és hogyan lehet anélkül tisztába tenni a beteget, hogy fájdalmas volna, vagy kellemetlenül érezné magát. Ne szégyelljünk segítséget kérni, hiszen ezek elsajátítása nem nehéz, de a rutinos mozdulatok mind a beteg, mind a családtag számára megkönnyítik a folyamatot.

6. Fontoljuk meg szakképzett ápoló alkalmazását

Hosszú távú otthoni gondozás esetében egy ápoló alkalmazása jelenti az arany középutat: a beteg a szerettei között van, mégis szakember felügyeli őt. Még ha naponta vagy hetente csupán néhány óra is, nagy segítség a családnak, és megnyugtató érzés, hogy hozzáértő kezek között van a beteg. A szakértelmen kívül érzelmi szempontból is érdemes egy „semleges” ember bevonása, aki számára a családtagokat esetleg érzelmileg megterhelő feladatok a napi rutinhoz tartoznak.