Az otthoni betegápolás és inkontinencia

Az inkontinens betegek, idősek otthoni ápolását alaposan át kell gondolni, mivel nem könnyű feladat.

Gondozásra szoruló, vizelet-visszatartási problémákkal küszködő betegek életminősége szempontjából nagy felelősség hárul a hozzátartozókra.

A vizelet-visszatartási zavar súlyossága gyakran összefügg valamilyen alapbetegséggel, vagy a fizikai, szellemi teljesítőképességnek az előrehaladott életkorral járó hanyatlásával.

Az inkontinens betegek, idősek otthoni ápolását alaposan át kell gondolni, mivel nem könnyű feladat. Ennek első és legfontosabb eleme, hogy a beteg vizeletvesztése súlyosságának, fizikai és mentális egészségi állapotának megfelelően válasszanak inkontinenciaterméket.

A jól megválasztott inkontinencia betét, pelenka ugyanis nagymértékben segítheti a beteg kényelemérzetét, emberi méltóságának megőrzését és további egészségproblémák megelőzését is.

Egyénre szabottan válasszunk inkontinencia terméket

Ha olyan betegről vagy idős emberről kell gondoskodnunk, aki nem kényszerül egész nap ágyban fekvésre, és a vizelet-visszatartási nehézségei elcseppenésekben, elfolyásokban jelentkezik, az inkontinenciabetétek használata jelenthet megoldást.

Ezek egy öntapadó csík segítségével biztonságosan a fehérneműhöz rögzíthetők. Méretük, vastagságuk különböző, erős a nedvesség- és szagelnyelő tulajdonságuk, felső rétegük olyan anyagokból készül, amelyek a vizeletet gyorsan elvezetik, és a visszanedvesedést meggátolják. Így az inkontinencia betétek felszíne mindig száraz marad, biztonságos és higiénikus megoldást jelentenek a vizelettel érintkező bőrirritációkkal szemben.

Körkörös védelem az inkontinencia ellen

Léteznek ma már olyan, a normál alsóneműkhöz (bugyihoz, alsónadrághoz) hasonló inkontinenciatermékek is, amelyek a mentálisan ép betegeknek sokat segítenek abban, hogy inkontinenciájuk miatt ne sérüljön az önérzetük, önértékelésük, emberi méltóságuk.

Sok hivatásos ápoló szerint ezek, a hagyományos fehérneműhöz hasonló gyógyászati segédeszközöknek minden, inkontinencia-védőeszköztől elvárható tulajdonsággal rendelkeznek, de azt is lehetővé teszik, hogy a mozgásképes beteg önállóan tudja intim ügyeit intézni. Használatuk lehetővé teszik a betegek számára, hogy rendszeresen megpróbáljanak az egészséges emberekhez hasonlóan vizeletet üríteni, vagy a felépülésük után vissza tudjanak állni az akaratlagos vizeletürítésre.

Az inkontinens betegeknél, időseknél, vagy műtét után lábadozóknál éjszaka akár többször is jelentkezhet a vizelési inger – és nagy valószínűséggel nem jutnak el az illemhelyig –, így részükre a nappal használtnál nagyobb nedvszívó képességű, a háló- és ágyneműt, derékaljat, védő pelenkát is érdemes vásárolni.

Ezek az inkontinencia termékek ultra nedvszívó maggal rendelkeznek, és jól zárnak, ennek ellenére a bőrlégzést biztosítják, és a kellemetlen vizeletszagot is közömbösítik. A teljesen ágyhoz kötött betegeknél az oldalukon nyitható inkontinencia nadrágpelenkák használatával nemcsak a vizeletszennyezés kerülhető el, hanem a kényelemérzet is biztosítható, mert a pelenka cseréjét a beteg forgatása nélkül, egyszerűen meg lehet oldani.

A vizelet szivárgásának, pangásának kivédése nagyon fontos, különösen azoknál, akiknek valamilyen súlyos betegségük (pl. a rákos betegség végstádiuma, Alzheimer-kór, agysérülés stb.), mozgáskorlátozottságuk, műtét utáni lábadozásuk (pl. méheltávolítást vagy prosztataműtétet követően) fizikai és mentális leépülésük következménye a vizelet-visszatartási probléma.

Esetükben tökéletes higiénés védelmet nyújtanak a különféle méretű és nemük anatómiai sajátosságainak figyelembevételével kifejlesztett inkontinencia nadrágpelenkák.

Ezen inkontinencia termékek többsége extra nedvszívó képességű, nagy mennyiségű vizeletet képes felfogni és megtartani, jól záródik, és tökéletesen idomul a test körvonalához. Mivel lélegző, ugyanakkor puha, pamutszerű anyagok felhasználásával készülnek, az inkontinens beteg számára tökéletes komfortérzetet biztosítanak, és a szagzáró képességük is tökéletes.

Az inkontineciatermékek Jolly Jokere

Ma már létezik olyan, övvel ellátott inkontinencia pelenkanadrág-fajta, amely könnyen felhelyezhető, nem irritálja a bőrt, és jelzi, ha eljött a csere ideje. Ez a középsúlyos, de még mobilis, illetve a már súlyos mértékben vizeletvesztéses és szellemileg, fizikailag leépült betegeknél egyaránt alkalmazható.

Használata tehát az inkontinencia stádiumától független, különösen azoknál ajánlatos, akiknek a bőre hiperérzékeny, hajlamos a kiszáradásra, kisebesedésre.

Ezek a derékhoz rögzíthető inkontinencia pelenkák bőrbarát, nagy nedvszívó kapacitású anyagok felhasználásával készülnek, szivárgásmentesek és nagy a szagmegkötő képességük.

Az érintett bőrfelületek nem füllednek be, nem maródnak fel, így elkerülhetővé válnak a húgyúti felülfertőződések, gyulladások, illetve az ágyhoz kötött betegek felfekvéses bőrproblémái.

Minden inkontinencia-védőtermék beszerzésekor fontos a testméret (ezt a csípő körfogata határozza meg), hogy férfi vagy nő fogja-e viselni. Léteznek férfiak számára kialakított inkotenciavédelmi termékek, amelyeket az anatómiai adottságok alapján készítenek el a gyártók.

Az inkontinens fekvőbetegeket gondozóknak sokszor okoz fejtörést, hogy mennyi időnként kell cserélni a nadrágpelenkát. Ennek eldöntésében ma már segít az ilyen inkontinencia termékek külső oldalán látható nedvességjelző indikátor, amely a telítettségükre utal.