A cél: mondjunk IGENT

Nagyon fontos, hogy nemet tudjunk mondani a stresszes időszakokban. De ez csak az unalmas és az értelmetlen dolgokra vonatkozik. Az örömet okozó dolgok esetében teljesen más a helyzet. Azokra egyértelműen igent kell mondanunk.
A mai felgyorsult tempó miatt sokan állandó rohanásban szervezik életüket. Gyakran beszélünk arról, hogy mennyire fontos, hogy tudjuk használni a „nem” szót.

Ez így van. Senki nem tagadhatja le, mennyire fontos, hogy néha nemet mondjunk. Ha másért nem, hát azért, hogy igent mondhassunk azokra a dolgokra, amelyek kiszabadítanak minket a napi taposómalomból.
Soha nem szabadna nemet mondanunk azokra a dolgokra, amelyek örömet okoznak az életben.
Ha átgondoljuk, mire mondunk nemet, gyakran úgy érezzük, hogy ezek olyan dolgok, amelyek energiaráfordítást igényelnek, és nem férnek bele szoros napirendünkbe. Holott ezek az örömet okozó dolgok energiát adnak, és segítenek átvészelni a kötelezettségekkel teli mindennapokat. Színt hoznak a hétköznapokba. Stílust adnak a hétnek. Feltöltenek energiával.
Ha igent mondunk ezekre a dolgokra, az megváltoztathatja életünket is.
Kirándulás barátokkal? Semmi nem tölt fel annyira, mint egy közeli barátokkal szervezett túra. Új élményekkel térünk haza, új kultúrákat, üzleteket, ételeket és barátokat ismerünk meg.
Vakrandi? Lehet, hogy maga az álombeli herceg jön el fehér lovon? Vagy a Szőke herceggel találkozunk. Az is lehet, hogy maga a Nagy Ő jelenik meg.
Előléptetés? Új munkahely? Egy ígéretes karrier kezdetei.
Egy sportkocsi? Nagyon klassz dolog egy sportkocsival áthajtani egy idegen városon, miközben hajunkba kap a szél. Ha nem engedhet meg magának saját sportkocsit, hozzon ki egyet a szalonból egy próbaút erejéig.
Egy új hobbi? Lehetőleg szokatlan hobbi legyen, mondjuk ejtőernyőzés, lepkegyűjtés, vagy például a trip-hop (egy zenei stílus) tanulmányozása...
Egy menet a vidámpark legfélelmetesebb szerkezetén? Mi tartaná vissza?
A legnagyobb félelme? Próbálja meg leküzdeni, akár szakértő segítség igénybevételével, akár úgy, hogy farkasszemet néz vele – ha sikerül, utána képes lesz bármelyik hegyet megmászni, bármelyik épület tetejére felmászni, vagy bármelyik kígyót megsimogatni.
Utazás első osztályon? Repüljön, aludjon és étkezzen első osztályon 24 órán keresztül. Életre szóló élmény lesz.
Gördeszkázás? Kérje meg a szomszéd kamaszt, hogy tanítson meg pár mozdulatot.
Hátizsákos túra? Ne vigyen mást, csak egy váltás ruhát. Élvezze az egyszerű életet.
Társastánc? Iratkozzon be egy tánciskolába, keringőzzön egy nagy zenekar élő zenéjére.
Éneklés? Karaokézzon egy bárban.
Futás? Fusson le egy maratont, egy félmaratont, egy negyedmaratont, vagy akár csak egy utcahossznyit. A lényeg az, hogy minél nagyobb célokat tűzzön ki maga elé.
Ne féljen attól, hogy ezzel elveszíti méltóságát – ez különben is egy túlértékelt erény. A legrosszabb, ami Önnel történhet, hogy új kalandokban vesz részt, nagyon sokat nevet és új tapasztalatokra tesz szert. Új állást talál, esetleg férjhez megy – ki tudja?

Azokra a dolgokra koncentráljon, amelyek örömet okoznak az életben. Mondjon nemet, így igent mondhat azokra a dolgokra, amelyekről először úgy tűnik, hogy jelentős energiabefektetést igényelnek, de később nélkülözhetetlenné válnak, mert nagyon sok energiát adnak a mindennapokhoz. Olyan energiát, amellyel a mindennapokat is más hangulatúvá varázsolhatjuk: boldoggá.