Hólyagsérv és inkontinencia

A hólyagsérv kialakulása önmagában is aggasztó panasz, mely sajnos számos további kellemetlen és kényelmetlen tünettel jár együtt. Ráadásul, ha mindez nem lenne elég, az inkontinencia klasszikus jeleivel is számolnunk kell, hiszen hólyagsérv esetén könnyen alakulhat ki vizelettartási zavar.

Talán furcsa belegondolni, de a hüvelyfal éppen olyan izmokból és szövetekből áll, mint testünk többi része, ezért ugyanúgy képes meggyengülni is. Az izmok ilyen módon történő ”kifáradását” számos tényező kiválthatja, ami erőlködéssel jár: okozhatja például szülés, nehézkes vizelet- és székletürítés, erős köhögés, nehéz dolgok emelgetése, túlsúly, elhízás stb.

A hólyagsérv kialakulásának oka egészen pontosan a húgycső és a húgyhólyag megsüllyedése, melyet a hüvelyfal gyengülése eredményez. Az egészséges tónusú medencefenék izomzatának egyik feladata az, hogy védje a kismedence szerveit, így a húgyhólyagot is. Ha ez az izomzat meggyengül, akkor a kismedencei szervek már nem kapnak megfelelő támasztást, így a hólyag, normál állását elhagyva, akár ki is türemkedhet a hüvely falánál, kisladba nagyságú domborulatot eredményezve.

A hólyagsérv kialakulása önmagában is aggasztó panasz, mely sajnos számos további kellemetlen és kényelmetlen tünettel jár együtt. Sok beteg például arról számol be, hogy olyan érzése van, mintha valami ki akarna esni a hüvelyéből, de kismedencei nehézség érzete is jelentkezhet a hüvelyi ”dudor” megjelenése mellett.

Ráadásul, ha mindez nem lenne elég, az inkontinencia klasszikus jeleivel is számolnunk kell, hiszen hólyagsérv esetén könnyen alakulhat ki vizelettartási zavar. Ez többféle módon megnyilvánulhat, szembesülhetünk vizeletcsepegéssel, mely leginkább tüsszentéskor, köhögéskor, erőlködéskor jelentkezik; úgy érezhetjük, hogy hólyagunkat képtelenek vagyunk teljesen kiüríteni; vagy a megszokottnál sokkal gyakrabban és sürgetőbben kell kiszaladnunk a WC-re – és esetleg el sem érünk odáig időben. Ha többet szeretne tudni a vizelettartási problémákról, ezen a linken hasznos információkat találhat: kattintson!

Ahhoz, hogy biztosan megtudjuk, hólyagsérvvel állunk-e szemben, feltétlenül szakemberhez kell fordulnunk, aki a megfelelő vizsgálatok alapján felállítja a diagnózist, és szükség esetén tanácsokat adhat a probléma megoldására is. Előfordulhat, hogy műtéti beavatkozás válik szükségessé, de az is elképzelhető, hogy gátizomtornával enyhíthetőek, később pedig teljesen megszüntethetőek tüneteink. Ha hatékony és egyszerűen elvégezhető tornát keres, íme egy gyakorlatsor: itt.

A legfontosabb, hogy ne érezzük magunkat kellemetlenül, ha beszélnünk kell a problémáról, hiszen a hólyagsérv, akárcsak az inkontinencia, egy teljesen természetes jelenség, mely nem válogat, és sokunk életét megnehezítheti. Mindig van azonban segítség, így feltétlenül éljünk vele!

Az inkontinencia panaszaira megoldást nyújthat a TENA, keresse fel honlapunkat bővebb információért!