Kellemetlen szagok az ágyban? Így kezeld az inkontinencia problémát!

A legnagyobb gondot az idős, beteg vagy valamilyen más okból – mozgássérültség, műtét utáni lábadozás, rákbetegség utolsó stádiuma – önálló életvitelre már képtelen inkontinencia problémákkal élők otthoni ellátása jelenti.

A vizelet-visszatartási zavaroknak számos oka, típusa és súlyossági fokozata van.

A kellemetlentől a súlyos inkontinenciáig

Az inkontinencia kezdeti, tehát még visszafordítható stádiuma, a stresszinkontinencia – amely még nem betegség, csak annak „előszobája”

Az inkontinencia II. stádiuma, ha már kisebb hasűri nyomáskor (pl. járás közben) is fellép az önkéntelen vizeletürítés. A betegség III. stádiuma, hogy már nyugalmi állapotban, például esti lefekvés után sem lehet elkerülni a kismértékű vagy teljes vizeletvesztést.

Amikor az inkontinencia probléma nem jár egyedül!

Ez utóbbi mindkét nemet érintheti, mégpedig időskorban. Okai sokfélék lehetnek.

Az ún. késztetéses inkontinenciát legtöbbször a hólyagizomzat beidegzésének károsodása, illetve a hólyag idültté váló gyulladásos betegségei (hólyagkő, alsó húgyúti fertőzés) okozhatják.

A hetvenfelé járó vagy afeletti férfiaknál gyakran a húgyvezetéket elzáró prosztata megnagyobbodás, illetve -daganat megléte vezet a túlfolyásos inkontinenciához. Ez nemcsak kellemetlen hanem további egészségügyi problémához is vezethet.

Az sem ritka, hogy az ingerrel egy időben történő vizeletkilépés társult tünete valamilyen alapbetegségnek. A legsúlyosabb inkontinenciabetegség formája a teljes vizeletvesztés, idegrendszeri betegségek, agyi károsodás, agyi működési zavar, olykor gerincbetegség, illetve egyes műtéti beavatkozások következménye.

A súlyos inkontinencia „szövődményei” megelőzhetők!

Ebben az esetben a gondozónak ajánlatos konzultálnia a kezelő- és háziorvossal, hogy az inkontinens beteg a számára legmegfelelőbb gyógyászati segédeszközhöz jusson.

A megfelelő inkotinenciatermék az, amelyik összhangba hozza a beteg vizelet-visszatartás súlyosságát, testméreteit a vizelet felfogására szolgáló betét, pelenka, pelenkanadrág vizeletbefogadó nedvszívó/felszívó képességével. Ma már kaphatók külön a nők és külön a férfiak számára speciálisan kialakított nadrágpelenkák.

A vizeletben lévő ammónia miatt állandó irritációnak van kitéve a nemi szerv, a combhajlatok, a farpofa, a fenék, a hát bőre, amely ha nem védjük megfelelő inkontinenciatermékkel, bőrápolással, felmaródhat. Egy idő után nemcsak a felhám sérül, hanem egyre mélyebb, ún. felfekvéses sebek (dekubitusz) alakulhatnak ki. Ezek nemcsak, hogy fájdalmasak, hanem könnyen húgyúti fertőzések „melegágyaivá” válhatnak (például vesemedence-gyulladáshoz vezethetnek).

Az ilyen szövődmények kialakulásának megelőzésében van igen fontos szerepük a jól, megválasztott inkontinencia-védőeszközöknek.

Az inkontinencia betétek, pelenkák és nadrágpelenkák minőség garanciája!

A korszerű pelenkák, nadrágpelenkák textíliája a vizeletet nem, a levegőt viszont átereszti. Gyors nedvszívó-, szagközömbösítő képességüket egy ún. abszorbens (gázokat, gőzöket, nedvességet) megkötő anyag biztosítja. Az ágyhoz kötött beteg bőre így nincs kitéve a befülledésnek, az alsó testtájék kisebesedésének és a különféle gyulladási folyamatok kialakulásának.

Az új generációs és egyénre szabottan kiválasztott inkontinencia-védőeszközök erénye, hogy a betegnek nemcsak a bőrét védik, komfortérzetét biztosítják, hanem tökéletesen megvédik az ágyat, az ágyneműt is a vizeletszennyezéstől.