Műtét után - otthoni inkontinens beteg gondozása

Egyes műtéteknél részleges vagy teljes vizelet-visszatartási zavarok alakulhatnak ki.A rövidebb-hosszabb időre ágyhoz kötött, inkontinens személyek körültekintő, speciális ápolást igényelnek.

Előkészületek a beteg ellátására, gondozására

Már hazaérkezés előtt meg kell teremteni a beteg fogadásakor, valamint lábadozásának ideje alatt az ápolás lehető legjobb feltételeit.

Az első teendő a lakás, illetve a betegszoba átalakítása, amelyet a gondozásra szoruló állapota határoz meg.

A lakásban a lehető legcsendesebb, legkisebb átjáró forgalmat „lebonyolító” szobában helyezzük el a beteget. Fontos, hogy a helyiség legyen világos, ugyanakkor szükség szerint árnyékolható, sötétíthető, szellőztethető, könnyen tisztántartható.

A következő „teendő” a beteg ágyának elhelyezése, agyon fontos, hogy a fekvőhely minden irányból megközelíthető legyen.

Ez nemcsak a műtét utáni, intenzív ápolási időszakban szükséges, hanem a későbbiekben is, amikor egyre gyakrabban tudja – akár csak segítséggel is – percekre, vagy huzamosabb időre elhagyni a betegágyát.

Ez utóbbi szempontból igen fontos a lakás akadálymentesítése, vagyis a mellékhelyiséghez vezető utak szabaddá tétele, székek, szőnyegek eltávolítása. Figyelni kell a baleset, főleg az esés kockázatának kiiktatására az olyan betegek esetében, akik csak részben ágyhoz kötöttek.

Gondozás felsőfokon!

A beteg állapotának ismeretében gondolni kell a többféle inkotencia-védőtermék (betét, pelenka, pelenkanadrág, nappal és éjszaka használatosak), valamint az önállóságában korlátozott személy tisztántartásához, komfortérzetéhez szükséges eszközök (mosdótál, törlő- és mosdató kendő, inkontinencia-alátét) beszerzésére.

Számolni kell a beteg állapotjavulásával, ezért biztonságossá kell tenni a fürdőszobát, az illemhelyet (stabilan falhoz rögzített kapaszkodók felszerelése, a fürdőszoba, kád, zuhanyozó csúszásmentesítése).

A műtét után, a vizelet-visszatartási zavarokban, -képtelenségben érintetteknél nemcsak a napi többszöri betét- vagy pelenkacserére kell figyelni, hanem a testtel érintkező fekvőfelület védelmére is.

Ne csak a spontán vizeletürítést felfogó inkontinenciatermékből, hanem az inkontinenciavédelmet még biztonságosabbá tevő, speciálisan kialakított alátétekből is megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre. Még a legjobb inkontinenciatermékek használata mellett is kiemelt figyelmet kell fordítani az inkontinens fekvőbeteg bőrének védelmére, mert az állandó ágynyugalom, a szinte változatlan testhelyzet nagyon rövid idő alatt ún. felfekvési sebek kialakulásához vezethet.

A tisztaság fél egészség!

A vizelet-visszatartási gondokkal küszködő betegek ápolásában külön fejezet a beteg szakszerű mosdatása, bőrének ápolása. Ettől egyébként nem lehet eltekinteni egyetlen, hosszú időre ágyba kényszerülő, magáról gondoskodni képtelen beteg esetében sem.

Önmagában nem elegendő, ha pelenkacsere után az alsó testtájat áttöröljük, megtisztítjuk a napi kétszeri, reggeli és esti lemosdatásról semmiképp sem szabad lemondani.

Az intim testtájék kíméletes tisztántartására ma már speciálisan kifejlesztett termékek állnak rendelkezésére, ezek hipoallergének, színezék- és illatanyagmentesek.

Az inkontinencia-tisztálkodószerek és -kozmetikumok többsége antiszeptikus, bőrnyugtató összetevőket, bőrvédő vitaminokat is tartalmaz, így egyszerre óvják, nyugtatják, regenerálják a vizeletirritációnak kitett bőrfelületeket.

Higiénés tanácsok inkontinenciás beteg ápolásakor

  • A beteg mosdatásakor, a pelenkacserekor mindig használjunk gumikesztyűt, és minden vele kapcsolatos tennivaló előtt-után mossunk alaposan kezet, lehetőleg szappannal és meleg folyóvízzel!
  • Neomagnol tablettával fertőtlenítsük a beteg ápolásához használt tárgyakat!
  • A szennyezett ágyneműt 3-4 naponta cseréljük, a hálóruhát, törülközőt, mosdató kendőt/mosdókesztyűt naponta mossuk ki. Ez egyrészt a beteg fertőzések elleni védelme, a komfortérzete, másrészt a betegszoba szagmentesítése szempontjából is fontos.
  • Az inkontinens beteg esetlegesen vizelettől szennyezett ruháit, törülközőit, lepedőjét, ágyneműjét csak erre a célra használt, zárható fedelű dobozba, kosárba helyezzük el.
  • Ha tehetjük, mielőbb áztassuk ki fertőtlenítő oldatban. Fontos, hogy ez ne legyen maró hatású.
  • A mosás 90ºC-on történjen. A mosószer megválasztásakor, illetve adagolásakor gondoljunk arra, hogy allergiás reakciókat válthat ki a legyengült szervezetű betegnél. Mellőzzük az öblítő szerek használatát. Helyettük használjunk 5%-os savtartalmú ecetet, amely már a baktériumok 90%-át elpusztítja!
  • Tartsunk a betegágy közelében a használt inkontinenciabetétek, -pelenkák gyűjtésére alkalmas, billenő fedeles szemetesedényt. Béleljük ki szalagos szemeteszsákkal, és amikor megtelik, a szalag összehúzása után dobjuk a kukába, szemétledobóba.