Otthonápolás és inkontinencia

Az otthonápolás számos előnnyel és nehézséggel is együtt jár. Természetesen megszokott környezetben a legkönnyebb gyógyulni, hiszen otthonosabban, kényelmesebben és nagyobb biztonságban érzi itt magát a beteg, mely jó hatással van lelki, így testi felépülésére is.

Sokan ódzkodnak a kórházaktól, semmilyen körülmények között sem szeretnének ilyen helyen huzamosabb időt eltölteni, és éppen így kerülnek kiszolgáltatott helyzetbe, rászorulva rokonaik segítségére, jóindulatára. Ekkor, még a legszeretőbb és leggondoskodóbb családtagokban is felmerül a kétely: Most mihez kezdjünk? Hogyan oldjuk meg az otthonápolást? Mivel könnyítsük meg saját és gondozottunk sokszor keserves mindennapjait?

Ha otthoni ápolásra szoruló családtagunk inkontinenciával is küzd, mindent meg kell tennünk, hogy a lehető legtapintatosabb módon segíthessünk problémáján. Az akaratlan vizeletvesztés erős szégyenérzetet kelthet a betegben, melyről nehéz őszintén és nyíltan beszélni. A beteg ruhái és ágyneműi szennyeződhetnek, kellemetlen szagot árasztanak, mely sem neki, sem a vele együtt élőknek nem lesz komfortos érzés az otthoni környezetben. Emellett a felfekvés kialakulása súlyos egészségkárosodást okozhat a már meglévő gondok mellé.

Mit tehetünk, hogy otthonápolt szeretteink ne érezzék magukat kényelmetlenül, ha inkontinenciával is küzdenek? Nos, a kérdés nem egyszerű, és leginkább tapintatosságot, empátiát igényel a megválaszolása. Fontos, hogy segítsünk megőrizni betegeink méltóságát, és finoman beszéljük meg velük, bármilyen helyzet is merül fel az inkontinencia kérdéskörében. Ha szüksége van néhány jó tanácsra azzal kapcsolatban, hogy mi lehet a teendő különböző otthonápolási helyzetekben, böngésszen a következő oldalon: kattintson!

Attól függően, hogy otthon ápolt betegünk önellátó-e vagy sem, különböző megoldásokat nyújthat a TENA a szivárgó vizelet eltüntetésére.

Amennyiben a beteg képes egyedül öltözködni, és szellemi frissessége sem akadály, számos betét és pelenka közül akár közösen is kiválaszthatjuk a neki legmegfelelőbbet, megvitatva a személyes kritériumokat, szempontokat. Mozgáskorlátozott betegek és/vagy mentális betegek esetén is van megoldás, azonban az önállóság és a szabad döntés joga nyilvánvalóan kevésbé lehet tényező, mint más egyéb helyzetekben. Ilyenkor az ápoló személy dolgát könnyítheti meg a megfelelően kiválasztott inkontinencia termék, hiszen gondolnunk kell az általános termékjellemzőkre – nedvszívóképesség, méret stb. –, és emellett figyelembe kell vennünk, hogy melyik betétet vagy pelenkát a legkönnyebb elhelyeznünk a beteg fehérneműjében, illetve testén.

Látogasson el oldalunkra, és térképezze fel az inkontinencia termékek széles körét: itt.

Az otthonápolás az egyik legnehezebb feladatok egyike, ezért ne szégyelljen segítséget kérni. Amit mindig tartson szem előtt, hogy a beteg helyzete sem könnyű, ezért a lehető legtapintatosabb módon kell gondoskodnunk a megfelelő higiéniáról, mely elsődleges lehet a gyógyulásban.