Időskori inkontinencia és betegápolás

Az inkontinencia gyakori tünete az idősödő szervezetben lezajló változásoknak. Nők és férfiak egyaránt tapasztalhatják. Gyakori jelenség, hogy idős korban az érintettek nehezebben élik meg a tünetek jelentkezését, mint a fiatalabb korosztály.

A nyűggé válás az öregedő ember legnagyobb félelme, ezért nem csoda, hogy az inkontinenciát az első jelek közé sorolják. Fontos tudatosítanunk bennük, hogy ez nincs így! Számos módon megkönnyíthetjük számukra az elfogadást, és segíthetünk alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, hogy az életük a lehetőségekhez mérten teljes maradjon.

Mindenekelőtt egy alapos orvosi vizsgálat javallott, hogy felfejtve a probléma eredetét, a legmegfelelőbb kezelést kaphassa ápoltunk. Férfiaknál előfordulhat, hogy az inkontinencia hátterében prosztatagondok állnak, melyek igen súlyosak lehetnek, ezért ebben az esetben mielőbb szakorvoshoz kell fordulni. Mindkét nemnél előfordulhat hólyagrák vagy hólyaggyulladás, de az ok lehet érrendszeri betegség vagy valamilyen neurológiai rendellenesség is (Sclerosis multiplex, Parkinson kór, stroke stb). Az esetek jelentős részében azonban pusztán természetes folyamatok állnak a háttérben, mint a hólyag csökkent vizelettároló kapacitása, magasabb vérnyomás, a nőknél a húgycső rövidülése. Ezek ugyan nem gyógyíthatóak, de ha ápoltunk pontosan tudatában van inkontinenciája eredetének, könnyebben fogadja el a megváltozott helyzetet, és az életminőség javítását szolgáló termékek közül is egyszerűbb így a választás.

Az időskori inkontinencia esetében a cél az életminőség javítása, illetve romlásának megakadályozása. Tudatosítsuk ápoltunkban, hogy a probléma nem szégyellnivaló, beszélgessünk vele nyíltan, de diszkréten. Hívjuk fel figyelmét a hajlamosító tényezőkre, mint a túlsúly, a dohányzás, az alkoholtartalmú vagy a szénsavas italok túlzott fogyasztása. Sok esetben pusztán e rossz szokások elhagyása, illetve a testsúly és a vérnyomás kordában tartása jelentősen javíthat a beteg állapotán. Ha az inkontinencia nem átmeneti, a beteg otthonát is érdemes a megváltozott életkörülményeknek megfelelően átrendezni: a toalettre vezető utat ne keresztezzék akadályt képző bútorok, az ajtó nyíljon könnyen és záródjon megfelelően.

Érdemes lehet egy külön, zárható szennyeskosarat elhelyezni az esetlegesen átnedvesedett alsóneműknek, valamint egy higiénikus tárolót a használt inkontinencia betétek vagy pelenkák számára. Az ápoltunk által használt inkontinencia termékek legyenek könnyen elérhető, de diszkrét helyen, hogy a vendégek előtt se kelljen szégyenkezni. A ruházatra is érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni: se az alsónemű, se a nadrág vagy szoknya ne legyen túl szoros, és a legjobb, ha zipzár helyett tépőzárral záródik, vagy egyszerűen gumírozott derekú – így biztosan nem vezet bevizeléshez a vetkőzés bonyolultsága.

A megfelelő inkontinencia termék kiválasztása higiénia és komfortérzet szempontjából is kiemelten fontos. Erre a célra nem csak inkontinencia betétek, hanem speciális pelenkák is léteznek, melyek viselése külső szem számára láthatatlan, így használatukkal minden nap biztosított az inkontinencia elleni védelem. Az inkontinencia betétek és pelenkák felszívják a nedvességet és megkötik a kellemetlen szagokat, így ápoltunk komfortosan érezheti magát otthonában, a buszon, vendégségben egyaránt. Mivel az idősebbek bőre fokozottan érzékeny, érdemes lehet speciális krémeket, tisztítószereket használni az irritációnak kitett bőrfelületen.

Sajnos az időskori inkontinencia az egyik leggyakoribb probléma, mely az évek múlásával jár. Ugyanakkor a tünetek már számos módon enyhíthetők, így a beteg aktív, boldog életet élhet a kellemetlenségek ellenére is.