Milyen típusai vannak a vizeletvesztésnek?

A fizikai októl függően az inkontinencia számos formában jelentkezhet. Attól függetlenül, hogy ápoltja milyen típusú inkontinenciával küzd, a megfelelő termékekkel a jelenség sikeresen kezelhető. A leggyakoribb típusok a stressz-inkontinencia és a sürgősségi inkontinencia, illetve a tünetek gyakran vegyesen is jelentkezhetnek. A következő kérdések segítenek meghatározni, hogy ápoltjának milyen típusú inkontinenciája van.

Ennek a rövid kérdőívnek a kitöltésével tájékoztasson bennünket az Ön helyzetéről

Hogyan beszél Ön az ápolt személlyel a vizelettartási problémákról?Küldés

Ápoltja képtelen vagy nem tud kijutni a mellékhelyiségbe?

Akkor beszélünk funkcionális inkontinenciáról, ha az adott személy a mozgásképesség hiánya vagy mentális betegség, például demencia vagy Alzheimer-kór miatt nem tud időben kijutni a mellékhelyiségbe. Az ágyhoz kötött, tolószékben élő vagy csak segítséggel mozgó személyeknél nagyon gyakran jelentkezik inkontinencia.

Ápoltjának idegkárosodása van?

Bizonyos betegségek, például az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a szélütés, a cukorbetegség és a szklerózis multiplex neurológiai hólyag-rendellenességeket okozhatnak. Ezekben az esetekben az agy nem ismeri fel a vizelési ingert, gyakran sérülés vagy betegség okozta idegkárosodás miatt.

A váratlan vizeletszivárgást fizikai megterhelés okozza?

Stressz-inkontinencia esetén köhögéskor, tüsszentéskor, nevetéskor, erőlködéskor vagy nehéz tárgy emelésekor váratlan vizeletszivárgás jelentkezik. A vizelet mennyisége általában kevés, de nagyobb szivárgás is előfordulhat. Ez az inkontinencia leggyakoribb típusa nők esetén.

Ápoltjánál figyelmeztetés nélküli hirtelen vizelési inger jelentkezik?

Ebben az esetben valószínűleg sürgősségi inkontinenciáról van szó. Sürgősségi inkontinencia akkor áll fenn, amikor a hólyag akkor is ürülni próbál, ha az adott személy ezt igyekszik megakadályozni. Ebben az esetben nem megfelelő az agy által a hólyag felé küldött ingerületek és a hólyag tevékenysége közötti koordináció. Ez nagymértékű vizeletszivárgást és gyakori vizelési ingert okoz. Férfiaknál ez a típusú inkontinencia a leggyakoribb, és gyakran a megnagyobbodott prosztata okozza, illetve prosztataműtétet követően alakul ki. Emellett nőknél is gyakran előfordul.

Az inkontinencia több típusa is jelentkezik?

A kevert inkontinencia több típusú inkontinencia tüneteinek együttes jelentkezése. Néhány embernél például a stressz-inkontinencia, valamint a sürgősségi inkontinencia tünetei vegyesen jelentkeznek.

Vizelés után vizeletcsöpögés jelentkezik?

A túlfolyásos inkontinencia abban az esetben érinti a férfiakat, ha a húgyhólyag nem ürül ki teljesen vizelés közben, és a vizelet összegyűlik a pénisz végében, majd innen kicsöpög. Ezt gyakran elzáródás okozza, úgymint székletrög, prosztatamegnagyobbodás, idegsérülés vagy húgycsőbetegségek.

Ápoltjánál széklet-inkontinencia jelentkezik?

A széklet-inkontinencia azt jelenti, hogy az adott személynél akaratlan székletürítés következik be. A széklet-inkontinencia okai a következők lehetnek: székrekedés vagy hasmenés, a végbélzáróizom vagy a végbél sérülése, csökkent tárolási képesség a végbélben, vagy a medencefenéki izmok működési zavara.

Ha ápoltja széklet-inkontinenciával küzd, kérjen tanácsot orvosától a további kezelést illetően.

Most, hogy bemutattuk az inkontinencia fő típusait, tekintsük át, hogy hogyan teheti a lehető legkényelmesebbé ápoltja életét. Ezzel kapcsolatban más gondozók tanácsait is elolvashatja a Mi a teendő? menüpontban.

Ha az inkontinencia fent említett típusai közül egyik sem illik ápoltja állapotára, azt ajánljuk, hogy forduljon szakorvoshoz személyes kivizsgálásért.