Mit jelent a költséghatékony ápolás?

Természetesen nem lehet meghatározni egy hozzátartozó ápolásának árát, de az inkontinencia-termékek terén történő választás kihatással van az ápolás minőségére és gazdaságosságára is. Ebben a részben gyakorlatias módon bemutatjuk azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják az inkontinencia ápolásának minőségét és költségét egyaránt.

A lehető leghatékonyabb ápolás megteremtése

Az inkontinencia ápolásának legfontosabb része az ápolt fizikai és érzelmi kényelmének megteremtése, ennek kulcsa pedig azon termékek használata, amelyek maximális ápolást nyújtanak, és megakadályozzák az inkontinencia negatív hatásainak kialakulását. A szivárgás, a nedves matrac vagy a bőrirritáció fizikai, érzelmi és anyagi következményekkel is jár.

Melyek tehát azok a tényezők, amelyekkel ezek a következmények elkerülhetők?

• A nagy nedvszívó képességű betétek gyorsan elvezetik a vizeletet a bőrtől, így nincsen kényelmetlen nedves érzés vagy visszaszivárgás.
• Ápoltja egyéni fizikai vagy mentális állapotához illeszkedő termékek fokozzák a kényelmet, és csökkentik a felhasznált termékek mennyiségét.
• A kevesebb nedvesség csökkenti a bőrirritáció esélyét, ami különösen abban az esetben fontos, ha ápoltjának hosszú időn keresztül kell ülnie vagy feküdnie mozgáskorlátozottság vagy sérülés miatt.
• Ha ápoltján csak fekvő helyzetben végezhető el a termék cseréje, a külön ezekhez az esetekhez kialakított termékek csökkentik annak esélyét, hogy az ápolást végző hozzátartozó megerőltesse vagy meghúzza a hátát.
• A kevesebb szivárgásnak köszönhetően csökken annak az esélye is, hogy éjszaka a matrac átnedvesedése miatt fel kelljen kelni.
• A kevesebb szivárgásnak köszönhetően ritkábban történnek éjszakai balesetek, amelyek zavarják az Ön és ápoltja pihenését.
• A kevesebb szivárgásnak köszönhetően kevesebb zavaró cserére van szükség, és csökken a szennyes mennyisége is.
• A kevesebb szivárgásnak köszönhetően ápoltjának nem kell tartania a kellemetlen helyzetektől, és nem kell visszavonulnia a társasági élettől.
• A kisebb mértékű bőrirritáció csökkenti a külön bőrápolószerek használatának szükségességét.
• A nedvességindikátornak köszönhetően kevesebbszer kell a betéteket szükségtelenül cserélni.
• A megfelelő nedvszívó képességű és méretű betét kiválasztása ápoltja számára: nem feltétlenül a legnagyobb nedvszívó képességű betétet kell választania, és más termékre lehet szükség napközben, mint éjszaka.

A költséghatékonyság érdekében tehát nem csak a termék árát kell figyelembe venni, hanem ki kell választani gondozottja számára leginkább megfelelő méretű, nedvszívó képességű és kialakítású terméket, és gondoskodni kell a megfelelő felhelyezésről, így ápoltja mind érzelmileg, mind fizikailag jobban érzi magát, és az ápolás is gazdaságosabb lesz.