Ápoltam nem mozgáskorlátozott, de mentális betegsége miatt előfordulhatnak nála balesetek.


 

Legyen nyugodt, és biztassa ápoltját

Ha ápoltja mentális betegségben, például demenciában vagy idegkárosodásban szenved, amely megakadályozza, hogy felismerje a vizelési ingert, a balesetek nagyon elkeserítőek lehetnek számára. A helyzet drámaiságát csökkentheti, ha a baleseteket gyorsan, nyugodtan és a beteg méltóságának tiszteletben tartásával kezeli.

Biztosítsa a megfelelő inkontinencia elleni védelmet

A megfelelő inkontinencia-termékek felszívják a vizeletet, és magukba zárják a székletet, valamint a kellemetlen szagokat, így megóvják a beteg ruházatát, környezetét és méltóságát. Az inkontinencia-termékek többféle méretben és nedvszívó képességgel kaphatók férfiak és nők részére egyaránt. Sokan úgy tapasztalják, hogy a hagyományos fehérneműhöz hasonló védelem elfogadhatóbb a bizonyos mértékű mentális zavarral küzdő emberek számára, mert ezek segítségével „normálisabbnak” érzik magukat.

Folyadékbevitel

Lehetséges, hogy ápoltja korlátozza az elfogyasztott folyadék mennyiségét, de ez még koncentráltabbá teszi a vizeletet, amely megterheli a hólyagot, és csak fokozza a működését. Ösztönözze arra, hogy annyit igyon, amennyit szervezete kíván. Ez elég ahhoz, hogy a vizelet egészséges, világossárga színű legyen. A túl sok folyadék fogyasztása csak fokozza a sürgető vizelési ingert, ezért próbálja megtalálni az egészséges középutat.

Ne feledje, hogy néhány ital vízhajtó hatású

Természetesen nem az a cél, hogy a csökkentse ápoltja élvezeti forrásait, de ne felejtse el, hogy a koffein, az alkohol és a szénsavas italok vízhajtó hatásúak, így gyakoribb vizelési ingert idéznek elő.

A mellékhelyiség rendszeres felkeresése csökkenti a balesetek számát

Ha ápoltja elfelejti felkeresni a mellékhelyiséget, próbálja meg rendszeresen emlékeztetni erre a nap folyamán és lefekvés előtt. Ápoltja mentális állapotától függően lehetséges, hogy ki kell kísérnie a mellékhelyiségbe; ebben az esetben gondoskodjon arról, hogy könnyen levethető ruhákat viseljen, például bő szoknyát vagy gumis derekú nadrágot.

A nadrágpelenka cseréje és a higiénia

Lehetséges, hogy ápoltja érzékeli, ha baleset történt, és képes saját maga átöltözni, de lehet, hogy segítségre van szüksége. Mindenképpen gondoskodjon arról, hogy a mellékhelyiségben könnyen elérhetők legyenek az új betétek, valamint helyezzen el egy fedeles tárolót a használt betétek számára. Az oldalukon nyitható nadrágpelenkák gyors és tiszta cserét tesznek lehetővé, a nedves törlőkendőkkel pedig a bőr könnyebben és gyengédebben tisztítható, mint a hagyományos toalettpapírral.

Bőrápolás

A vizelet irritálhatja a bőrt, amely idős emberek esetében különösen érzékeny lehet. A nagy nedvszívó képességű betétek, amelyek gyorsan elvezetik a vizeletet a bőrtől, még a tartósan ülő testhelyzetben lévő személyek esetében is csökkentik a bőrirritáció esélyét. Ha aggódik ápoltja bőrének érzékenysége miatt, látogasson el a Terméktípusok, ahol megismerkedhet bőrápló termékeinkkel.

Alakítson ki napi rutint önmaga és ápoltja számára

A csökkent emlékezőképességű vagy sérült mentális állapotú betegeknek biztonságot ad, ha állandó napi rutint alakítanak ki, mivel ez csökkentheti a balesetek számát abban az esetben, ha képesek időről időre önállóan ellátogatni a mellékhelyiségbe. Érdemes tehát fix időpontot kialakítani az étkezésekhez, a mellékhelyiség felkereséséhez, a pihenéshez és a szabadidős tevékenységekhez, mint például a séta vagy a tévézés. Érdemes kialakítania olyan időszakokat, amikor önmagával törődik, ápoltja pedig amennyiben képes erre, megszokja, hogy egyedül van, illetve hogy ezalatt más gondozó foglalkozik vele. Még ha ápoltja nagyon csekély napi tevékenységet végez is, a fix napi rutin segíthet a balesetek számának csökkentésében. Az ápolást megkönnyítő további tanácsokért látogasson el a Caféba.

Vegye igénybe helyi szervezet vagy segélyszolgálat segítségét

Lehetséges, hogy az Ön környezetében is találhatók gondozóközpontok vagy egészségügyi szervezetek. Amennyiben igen, akkor lehetősége van ápoltját pár órára gondoskodó kezekre bízni, és ezt az időt önmagára fordítani. Ez azért is kedvező megoldás, mert ilyenkor ápoltjának is lehetősége van másokkal szocializálódni. Ezek a szervezetek gyakran szállítást is vállalnak, rendszeres tevékenységeket, például kirándulásokat szerveznek, és kisebb étkezésekről is gondoskodnak. Alkalmanként étel-házhozszállítást is vállalnak. Látogasson el a Caféba, ahol további tanácsokat kaphat az ápolással kapcsolatban.

Ha speciális kérdése van az inkontinenciával küzdő beteg ápolásával kapcsolatban, kérdezze szakértőnket.