Ápoltam mentális betegségben szenved, és fizikai problémái miatt nem képes tisztálkodni, öltözködni és kijutni a mellékhelyiségbe.

Legyen nyugodt, és biztassa ápoltját

Nagyon sok függ attól, hogy milyen szintű ápoltja mozgáskorlátozottsága és mentális betegsége. Lehetséges, hogy olyan személyt ápol, aki nagyon alacsony szinten érzékeli az inkontinenciát és az Ön ápolási tevékenységét, de lehetséges, hogy ápoltja demenciában szenved, amely esetben jobban érzékeli a külvilágot, és az inkontinencia ápolása során jellemző intimitás zavaró lehet számára. Mindkét esetben csökkentheti a helyzet drámaiságát saját maga és ápoltja számára egyaránt azzal, ha az ápolást gyorsan, nyugodtan és a beteg méltóságának tiszteletben tartásával végzi.

Biztosítsa a megfelelő inkontinencia elleni védelmet

A megfelelő inkontinencia-termékek felszívják a vizeletet, és magukba zárják a székletet, valamint a kellemetlen szagokat, így megóvják a beteg ruházatát, ágyneműjét, környezetét és méltóságát. Az inkontinencia-termékek többféle méretben és nedvszívó képességgel kaphatók férfiak és nők részére egyaránt. Sokak tapasztalata szerint a hagyományos fehérneműhöz hasonló védelem megfelelőbb azok számára, akik fel tudnak állni az inkontinencia-termék cseréje közben, de arra az esetre is léteznek megfelelő, a cserét megkönnyítő termékek, ha ápoltja nem tud felállni. Látogasson el a Terméktípusok részbe, ahol további tudnivalókat talál az inkontinencia-termékekkel kapcsolatban.

Alakítson ki mindkettejük számára megfelelő környezetet

Vegye figyelembe a fizikai szükségleteket. Ha ápoltját például tolószékben viszi a mellékhelyiséghez, tegye az oda vezető utat akadálymentessé. Célszerű könnyen levehető ruhákat hordani, például bő szoknyát vagy gumis derekú nadrágot. Célszerű elhelyezni egy fedeles edényt a mellékhelyiségben vagy a hálószobában, amelyben a használt betétek összegyűjthetők. 

A nadrágpelenka cseréje és a higiénia

Gondoskodjon arról, hogy az új betétek könnyen elérhető távolságban legyenek. Azon betegek esetében, akik segítséggel fel tudnak állni, az oldalukon nyitható nadrágpelenkák kényelmes, tiszta cserét tesznek lehetővé. Arra az esetre is léteznek a cserét megkönnyítő termékek, ha ápoltján a betét cseréje csak fekvő állapotban végezhető. Látogasson el a Terméktípusok részbe, ahol további tudnivalókat talál az inkontinencia-termékekkel kapcsolatban.

Bőrápolás

A vizelet irritálhatja a bőrt, amely idős emberek esetében különösen érzékeny lehet. A nagy nedvszívó képességű betétek, amelyek gyorsan elvezetik a vizeletet a bőrtől, még tartósan ülő vagy fekvő testhelyzetben lévő személyek esetében is csökkentik a bőrirritáció esélyét. Ha aggódik ápoltja bőrének érzékenysége miatt, látogasson el az Inkontinencia gyógyászati segédeszközök részbe, ahol megismerheti a bőrirritáció kialakulásának esélyét csökkentő termékeket. A nedves törlőkendőkkel a bőr könnyebben és gyengédebben tisztítható, mint a hagyományos toalettpapírral, különösen, ha a széklet letörlésére kerül sor.

Folyadékbevitel

Lehetséges, hogy ápoltja korlátozza az elfogyasztott folyadék mennyiségét, de ez még koncentráltabbá teszi a vizeletet, amely megterheli a hólyagot, és csak fokozza a működését. Ösztönözze arra, hogy annyit igyon, amennyit szervezete kíván. Ez elég ahhoz, hogy a vizelet egészséges, világossárga színű legyen. A túl sok folyadék fogyasztása csak fokozza a sürgető vizelési ingert, ezért próbálja megtalálni az egészséges középutat.

Ne feledje, hogy néhány ital vízhajtó hatású

Természetesen nem az a cél, hogy csökkentse ápoltja apró örömeit, de nem szabad elfelejteni, hogy a koffein, az alkohol és a szénsavas italok vízhajtó hatásúak, vagyis gyakoribb vizelési ingert eredményeznek.

Alakítson ki napi rutint önmaga és ápoltja számára

A sérült mentális állapotú személyek nagyobb biztonságban érzik magukat, ha állandó napi rutin szerint élik életüket. Ápoltja szorongását csökkenti, ha tudja, hogy mikor, hogyan és milyen szavak kíséretében történik az ápolás. Próbáljon meg kialakítani egy fix napirendet, így ápoltja tudni fogja, hogy mikor történik a betétcsere, és ez hogyan illeszkedik az étkezésekhez, a pihenéshez és egyéb tevékenységekhez, például a tv-nézéshez.  Érdemes kialakítania olyan időszakokat, amikor önmagával törődik, ápoltját pedig ez idő alatt más gondozó személy vagy családtag gondozza, aki a kialakított rutinhoz igazodik.  Az ápolást megkönnyítő további tanácsokért látogasson el a Caféba.

Vegye igénybe helyi szervezet vagy segélyszolgálat segítségét

Lehetséges, hogy az Ön környezetében is találhatók gondozóközpontok vagy egészségügyi szervezetek. Amennyiben igen, akkor lehetősége van ápoltját pár órára gondoskodó kezekre bízni, és ezt az időt önmagára fordítani. Ezek a szervezetek gyakran szállítást is vállalnak, és étel-házhozszállítási szolgáltatást is nyújtanak. Látogasson el a Caféba, ahol további tanácsokat kaphat az ápolással kapcsolatban.

Ha speciális kérdése van az inkontinenciával küzdő beteg ápolásával kapcsolatban, kérdezze szakértőnket.