Ápoltam mentálisan egészséges, de fizikai problémái miatt nem képes tisztálkodni, öltözködni és kijutni a mellékhelyiségbe.

Dolgozzák ki együtt az ápolási tervet


Ha ápoltja a közelmúltban vált teljesen vagy részben mozgáskorlátozottá, idő kell ahhoz, amíg mindketten hozzászoknak az olyan alapvető feladatok megoldásához, mint etetés, tisztálkodás, illetve a mellékhelyiség felkeresése. Valószínűleg a mellékhelyiség együttes felkeresése lesz kezdetben a legfurcsább, főként akkor, amikor mindketten még csak tanulják, hogy hogyan lehet ezt a legkényelmesebben megoldani. Dolgozzanak ki tehát közösen egy tervet, vegyék figyelembe egymás javaslatait és aggályait, és így hamarosan olyan rutint tudnak kialakítani, amely mindkettőjüknek megfelel, és nyoma sem lesz a zavarnak.

Biztosítsa a megfelelő inkontinencia elleni védelmet

A megfelelő inkontinencia-termékek felszívják a vizeletet, és magukba zárják a székletet, valamint a kellemetlen szagokat, így megóvják a beteg ruházatát, környezetét és méltóságát. Az inkontinencia-termékek többféle méretben és nedvszívó képességgel kaphatók férfiak és nők részére egyaránt. Sokak tapasztalata szerint a hagyományos fehérneműhöz hasonló védelem megfelelőbb azok számára, akik fel tudnak állni az inkontinencia-termék cseréje közben, de arra az esetre is léteznek megfelelő, a cserét mindkét fél részére megkönnyítő termékek, ha ápoltja nem tud felállni. Látogasson el a Terméktípusok részbe, ahol további tudnivalókat talál az inkontinencia-termékekkel kapcsolatban.

Alakítsák ki közösen a megfelelő környezetet

Vegyék figyelembe a fizikai szükségleteket. Ha ápoltja például tolószékkel vagy járókerettel közelíti meg a mellékhelyiséget, tegyék az oda vezető utat akadálymentessé. Célszerű könnyen levehető ruhákat hordani, például bő szoknyát vagy gumis derekú nadrágot. Célszerű elhelyezni egy fedeles edényt a mellékhelyiségben vagy a hálószobában, amelyben a használt betétek összegyűjthetők. 

A nadrágpelenka cseréje és a higiénia

Gondoskodjon arról, hogy az új betétek könnyen elérhető távolságban legyenek. Ha ápoltja széklet-inkontinenciával küzd, az oldalukon nyitható nadrágpelenkák nagyon jól alkalmazhatók abban az esetben, ha segítséggel fel tud állni; a minden funkciót magukban egyesítő termékek pedig a fekvőbetegek esetében tisztább és gyorsabb cserét tesznek lehetővé. A nedves törlőkendőkkel a bőr könnyebben és gyengédebben tisztítható, mint a hagyományos toalettpapírral, különösen, ha a széklet letörlésére kerül sor.

Bőrápolás

A vizelet irritálhatja a bőrt, amely idős emberek esetében különösen érzékeny lehet. A nagy nedvszívó képességű betétek, amelyek gyorsan elvezetik a vizeletet a bőrtől, még tartósan ülő vagy fekvő testhelyzetben lévő betegek esetében is csökkentik a bőrirritáció esélyét. Ha aggódik ápoltja bőrének érzékenysége miatt, látogasson el a Terméktípusok részbe, ahol megismerkedhet bőrápoló termékeinkel.

Folyadékbevitel


Lehetséges, hogy ápoltja korlátozza az elfogyasztott folyadék mennyiségét, de ez még koncentráltabbá teszi a vizeletet, amely megterheli a hólyagot, és csak fokozza a működését. Ösztönözze arra, hogy annyit igyon, amennyit szervezete kíván. Ez elég ahhoz, hogy a vizelet egészséges, világossárga színű legyen. A túl sok folyadék fogyasztása csak fokozza a sürgető vizelési ingert, ezért próbálja megtalálni az egészséges középutat.

Ne feledje, hogy néhány ital vízhajtó hatású

Természetesen nem az a cél, hogy csökkentse ápoltja apró örömeit, de nem szabad elfelejteni, hogy a koffein, az alkohol és a szénsavas italok vízhajtó hatásúak, vagyis gyakoribb vizelési ingert eredményeznek.

Vegye igénybe helyi szervezet vagy segélyszolgálat segítségét

Lehetséges, hogy az Ön környezetében is találhatók gondozóközpontok vagy egészségügyi szervezetek. Amennyiben igen, akkor lehetősége van ápoltját pár órára gondoskodó kezekre bízni, és ez alatt az idő alatt mindketten pihenni tudnak egy kicsit. Lehetséges, hogy ezeken a helyeken olyan tevékenységeket is szerveznek, amelyeket otthon nem lehet megvalósítani. Ezek a szervezetek gyakran szállítást is vállalnak, rendszeres tevékenységeket, például kirándulásokat szerveznek, és kisebb étkezésekről is gondoskodnak. Alkalmanként étel-házhozszállítást is vállalnak. Látogasson el a Caféba, ahol további ötleteket és tanácsokat kaphat másoktól.

Ha speciális kérdése van az inkontinenciával küzdő beteg ápolásával kapcsolatban, kérdezze szakértőnket.