Ápoltam önállóan tisztálkodik és öltözködik. Néha azonban nem tudja visszatartani a vizeletét.

Ne dramatizálja a helyzetet


Természetesen igen zavaró lehet az ápoltja számára, hogy nem mindig tudja visszatartani vizeletét, és néha balesetek érik, de nem szabad, hogy emiatt ne járjon társaságba és ne végezzen bizonyos tevékenységeket, és így kevesebb örömteli élménye legyen. Ha őszintén, de megértően beszél vele a helyzetről, az segít abban, hogy tudatosuljon benne: az inkontinencia miatt életének nem kell radikálisan megváltoznia, a megfelelő termékekkel és életvezetési tanácsokkal pedig szorongás nélkül vehet részt a társas tevékenységekben.

Biztosítsa arról, hogy nem ő az egyetlen, aki inkontinenciával küzd


Az inkontinencia valójában nagyon gyakori probléma. Élete során minden negyedik nő és minden nyolcadik férfi szembesül ezzel a problémával. Ez azt jelenti, hogy nők esetében olyan gyakran fordul elő, mint a szénanátha. Az inkontinenciának számos oka lehet; egyike az olyan fizikai tüneteknek, amelyek a fiatal és az idősebb embereket is érinthetik.

Már néhány egyszerű életmódbeli változás is pozitív eredményt hozhat

 

Folyadékbevitel

Lehetséges, hogy ápoltja korlátozza az elfogyasztott folyadék mennyiségét, de ez még koncentráltabbá teszi a vizeletet, amely megterheli a hólyagot, és csak fokozza a működését. Ösztönözze arra, hogy annyit igyon, amennyit szervezete kíván. Ez elég ahhoz, hogy a vizelet egészséges, világossárga színű legyen. A túl sok folyadék fogyasztása csak fokozza a sürgető vizelési ingert, ezért próbálja megtalálni az egészséges középutat.

Ne feledje, hogy néhány ital vízhajtó hatású

Természetesen nem az a cél, hogy a csökkentse ápoltja élvezeti forrásait, de ne felejtse el, hogy a koffein, az alkohol és a szénsavas italok vízhajtó hatásúak, így gyakoribb vizelési ingert idéznek elő.

Alakítsák ki közösen a megfelelő környezetet

Nagyon fontos, hogy ápoltjának akadálymentes utat alakítson ki a mellékhelyiség felé, hogy szükség esetén gyorsan kijuthasson. Célszerű olyan ruhákat hordania, amelyeket gyorsan le tud venni, például bő szoknyákat és gumis derekú nadrágokat. Nagy segítséget jelenthet a külön szennyeskosár is, így a szennyest külön tarthatja, és ez biztonságérzetet adhat számára. Célszerű elhelyezni egy fedeles edényt a mellékhelyiségben vagy a hálószobában, amelyben a használt betétek összegyűjthetők. 

Utazás

A táskában vagy a kabátzsebben legyen mindig kéznél egy tartalék betét és egy műanyag zacskó a használt betét számára. A vonaton és a repülőgépen a mellékhelyiség közelében foglaljon helyet ápoltja számára, autós vagy autóbuszos utazás előtt pedig győződjön meg arról, hogy a vezető rendszeresen meg fog állni.

Gátizomtorna-gyakorlatok

Ha ápoltja stressz-inkontinenciával küzd, akkor érdemes kipróbálnia a gátizomtornát, amellyel javíthatja a hólyagszabályozási képességét. Stressz-inkontinencia esetén általában ez az első számú fizioterápiás kezelés. Az enyhe és középsúlyos esetek akár 70%-a enyhíthető vagy akár el is mulasztható legalább 3-6 hónapon keresztül rendszeresen és helyesen végzett gátizomtornával, de nem szabad elfelejteni, hogy a tartós hatás érdekében a tornát ezután is folytatni kell. Ezekkel a gyakorlatokkal megerősíthetők a húgycső zárásáért felelős izmok. A tornát soha nem késő elkezdeni – még a hetven vagy nyolcvan év felettiek is a tünetek enyhülését tapasztalhatják.A szakorvos biofeedback eljárást vagy elektromos stimulációt is javasolhat, amelyek segítik a gyakorlatok helyes elvégzését.

Orvosi eszközök

Azokban az esetekben, amikor a gyógytorna nem hatékony, az orvos más módszereket is javasolhat. Átmenetileg előfordulhat a vizelettasakkal összekötött katéter behelyezése is, főleg azokban az esetekben, amikor az inkontinencia műtét következményeként alakult ki.

A leggyakrabban használt gyógyászati segédeszközök a nagy nedvszívó képességű inkontinencia-termékek.
A termékskála enyhe és súlyos férfi és női inkontinenciához való, különböző méretű és nedvszívó képességű termékekből áll, így mindenki kiválaszthatja az igényeihez és életstílusához legjobban illeszkedő betétet. A betétek semlegesítik a kellemetlen szagokat, így viselőjüknek nem kell aggódnia a szagok vagy a nedves foltok miatt akkor sem, ha barátai meglátogatják vagy programon vesz részt.

Kattintson ide, ha többet szeretne megtudni az inkontinencia-védelemről.

Gyógyszerek és műtétek


Néhány országban gyógyszerekkel kezelik a stressz-inkontinenciát, néhány esetben pedig az urológus sebészeti megoldást javasolhat. Ezekkel kapcsolatban kérje ki egy inkontinenciára szakosodott orvos vagy urológus véleményét.

Nyomtassa ki ezeket a tudnivalókat ápoltja számára, és mutassa meg neki a különböző terméktípusokat.