A gyermekkori inkontinencia okai

A gyermekkori inkontinencia leggyakoribb formája az éjszakai ágybavizelés, ez az 5-7 évesek csupán 2-4%-ánál jár együtt nappali bepisiléssel. A gyermekkori inkontinencia hátterében a leggyakrabban az alábbi okok állnak:

Fejlődési okok

Hólyagürítéskor az agyból érkező teltségérzésre válaszul az izmok megnyílnak és összehúzódnak. Ha ez az idegrendszer és izmok közötti koordináció lassan fejlődik ki, a hólyag megtelődhet azelőtt, hogy a gyermek agya ezt észlelné. Előfordulhat, hogy a (záró)izom túl gyenge.

A gyermekek általában mélyebben alszanak a felnőtteknél, és hosszabb ideig tart teljesen felébredniük. Ez egyes esetekben azt jelenti, hogy nem érzékelik a hólyagürítésre figyelmeztető jelet, vagy nem tudnak időben felkelni. 

Éjjel szervezetünk nagyobb mennyiségben termeli a vizelet visszatartási hormont (anti-diuretikus hormon, ADH). Ez lassítja a vizelettermelést, ezáltal csökkenti a vizelési ingert. Ha ez valamilyen oknál fogva kiesik, a hólyag túltöltődhet.

A fenti állapotok nagy része idővel magától megoldódik. Sokszor a szorongást állítják be a gyermekkori inkontinencia okaként, de ezt csekély tudományos bizonyíték támasztja alá. Ha a gyermek szorongó típus, fontos a szorongás okát kideríteni, és érzékenyen kezelni.

Egészségügyi okok

A gyermekkori inkontinencia lehet egy betegség vagy mozgássérültség következménye is. Előfordulhat, hogy agyi bénulás, nyitott gerinc, agysérülés vagy idegkárosodás esetében a hólyagürítést jelző agyi inger fogadásának képessége fizikailag károsodik. Alkalmanként visszatérő húgyúti fertőzések vagy a húgyutak kisebb eltérése is okozhat inkontinenciát.

Ha súlyosan sérült vagy rokkant gyermeket ápol, további hasznos tudnivalókat talál a Gondoskodás szeretteinkről című részben.

Örökletesség

Az inkontinencia örökletes probléma is lehet, amelynek előfordulása akár több generáción keresztül is megfigyelhető. Általában elmondható, ha egy gyermek egyik szülője ágyba vizelt, akkor 40%-os eséllyel, mindkét szülő esetén pedig 70%-os eséllyel nála is kialakul a probléma.

Nappali bevizelés

Ha nem áll a hátterében húgyúti fertőzés vagy anatómiai eltérés, a nappali bevizelést általában hólyagtúlműködés vagy ritka ürítés okozhatja. 

Hólyagtúlműködés

A húgycsövet körülvevő izmok feladata megakadályozni, hogy a vizelet kiürüljön. Hólyagtúlműködés esetén ezek az izmok akaratlagos vizelési inger nélkül is összehúzódnak és kiengedik a vizeletet. Ez gyakran húgyúti fertőzés következményeként fordul elő, és lányoknál gyakoribb.

Ritka vizeletürítés

Néhány gyerek húzza-halasztja a pisilést, vagy azért, mert nem szeretik a közösségi toaletteket használni, vagy mert nem szeretnének valamiről lemaradni, ezért nem foglalkoznak az ingerrel. Ez a hólyag túltelődéséhez és véletlenszerű bevizeléshez vezethet. Ezt is okozhatja húgyúti fertőzés.

Funkcionális inkontinencia gyermekekben

Ilyenkor a gyermek fizikailag képtelen eljutni a WC-hez. Ezt okozhatja mozgászavar vagy rokkantság. Az utóbbi esetben előfordulhat mind széklet-, mind vizelet-inkontinencia is. Ha gyermeke egyedül is el tud jutni a WC-re, de ez időbe kerül, tegye a toaletthez vezető utat könnyen járhatóvá, és győződjön meg arról, hogy a gyermek könnyen le tudja venni a ruháját. A legfontosabb dolog azonban, hogy olyan nadrágpelenkát viseljen, ami szárazon tartja és kényelmes viselet. Ez csökkenti a bőrirritáció és -fertőzés kockázatát, ami leggyakrabban azokat az embereket veszélyezteti, akik hosszú ideig ülnek vagy fekszenek.

Hány alkalommal kell gyermekének folyadékot innia egy nap?Eredmények