A gyermekkori inkontinencia kezelése

Mindig érdemes ellenőrizni, a tünetek hátterében nem áll-e fertőzés

Ha gyermeke az ágybavizelésen kívül egészséges, csekély a valószínűsége, hogy súlyos az eset. Ha bármely okból kifolyólag húgyúti fertőzésre gyanakszik, orvosa vizeletvizsgálatot fog végeztetni. A laboratóriumban megvizsgálják, fennáll-e fertőzés, és egy gyorsteszt segítségével ellenőrzik, hogy más egészségügyi probléma jelen van-e.

A gyermekkori inkontinencia gyógyszeres kezelése

A gyógyszerek rövid távon javíthatnak a gyermek vizelettartási zavarán, de nem tanítják meg a testet a szabályozásra, így nem tudják igazából kezelni a problémát. Ahogy a gyermek abbahagyja szedésüket, újra visszatérhet a bepisilés. A legtöbben a szivárgást felfogó termékeket szeretik használni a gyermekkori inkontinencia kezelése kapcsán, de a gyógyszerek segíthetnek olyan helyzetekben, amikor biztosra kell menni, pl. iskolai kirándulások alkalmával, ahol gyermeke mással közös szobában alszik. Ezek a szerek vénykötelesek.

• A dezmopresszin segít a veséknek a víz visszaszívásában, így kevesebb vizelet termelődik. Tablettaként vagy orrsprayként használható. Átlagosan heti 2 száraz éjszakát biztosít, míg a gyermekek harmadánál a bepisilés teljesen megszűnik. Mellékhatásai miatt azonban bizonyos országokban nemrég kivonták a forgalomból.

• Az imipramin segítségével a hólyag több vizeletet tud tartani. Az imipraminnal átlagosan heti 2 száraz éjszaka érhető el (ha kapható az adott országban). Nagyon népszerű volt, de napjainkban kevéssé használatos. Lehetnek mellékhatásai, erről kérdezze orvosát. Nem olyan hatékony, mint a dezmopresszin.

• Az oxibutinin ellazítja a túlműködő hólyagizomzatot. Segíthet mind nappali, mid éjszakai bevizelés esetén, valamint ha gyermekének gyorsan kell a mellékhelyiségbe menni (sürgősségi inkontinencia). Vannak azonban mellékhatásai (szájszárazság, székrekedés, homályos látás), és még nem vetették alá olyan alapos vizsgálatoknak, mint a dezmopresszint.

Ha gyermeke inkontinenciája betegségből vagy rokkantságból adódik, további hasznos tudnivalókat talál a Gondoskodás szeretteinkről című részben.