Általános tanácsok tanárok és szülők részére

Az alábbiakban néhány hasznos tanácsot talál, amit szülőktől, ápolóktól, tanároktól gyűjtöttünk össze a gyermekkori inkontinencia kezeléséről.

1. tanács - Legyen türelmes. Tudjuk, hogy nehéz, de legyen türelmes. A legtöbb gyermek kinövi az ágybavizelést, és ha gyermeke még nem múlt el 5 éves, valóban nem kell aggódnia.

2. tanács - Legyen nyugodt és támogassa gyermekét. Ne feledje, hogy a gyermekek nagyon megriadnak a türelmetlen, bosszús vagy aggódó viselkedéstől.

3. tanács - Mesélje el a gyermekének, milyen gyakori dolog az inkontinencia. Gyermeke elszigetelve érezheti magát, és azon aggódhat, hogy valami nagyon nem stimmel vele. Említse meg, hogy az iskolában más gyermeknek is lehet ilyen problémája, de nem biztos, hogy beszél róla. Csupán arról van szó, hogy még nem működik megfelelően a hólyagja.

4. tanács - A magyarázatok megnyugtatóbbá teszik a dolgokat, ezért tartson gyermekének biológia órát (használhatja az alábbi tudnivalókat). Fiatalabb gyermekek esetében elmesélheti úgy is, mint egy mesét: "Hólyag úr még most tanulja a dolgát, és most ismerkedik meg a környező világgal... nemsokára mindannyian szépen összeszoknak, és akkor minden jól fog működni." Ha a gyermek megismeri, hogyan működik a szervezete, és elmondja neki, hogy a probléma végül javulni fog, a helyzet máris kevésbé lesz misztikus és ijesztő. Ha többet szeretne tudni, olvassa el az Okok című részt.

5. tanács - Ne feledje, hogy gyermeke továbbra is igyon, amikor szüksége van rá. Szokatlannak tűnhet, de a folyadékbevitel megszorítása koncentráltabbá teszi a vizeletet, és ezáltal növeli az irritációt és a problémákat. Engedje meg, hogy a szokásos mennyiséget igya, de lehetőség szerint ne lefekvés előtt.

6. tanács - Szülőként mondja el gyermeke tanárának, ha gyermeke nappali bevizeléssel küzd, hogy segíteni tudjon a gyermeknek, és könnyen elérhetővé tehesse számára a mosdót. Egy másik jó ötlet, hogy tegyen a tornazsákjába vagy az iskolatáskájába tartalék ruhát.

7. tanács - Mondja el gyermekének, ha Ön vagy testvére hasonló problémával küzdött. Ezáltal rájöhetnek arra, hogy mások is keresztülmentek azon, ami velük történik, és csak egy átmeneti időszakról van szó.

8. tanács - Csírájában fojtsa el a társak kötekedését. A gyerekek nagyon kegyetlenek tudnak lenni egymással, különösen ha ágybavizelésről van szó. Ezért nagyon fontos elmagyarázni nekik (nem lehordásként), hogy mindenkinek van testi hibája: egyesek rövidlátók, másoknak allergiája van, ismét mások anyajegyekkel születtek stb.  Emlékeztesse őket: „Egyes emberek eltérően fejlődnek, és ez nem olyan valami, amit szabályozni tudnának. Kedvesnek lenni és segíteni azokon, akik sebezhetőek: ez olyan dolog, amit mindenki maga tud szabályozni.”

9. tanács - Ne hagyja, hogy gyermeke ágybavizelése legyen a meghatározó jellemvonása. Gyermeke lehet színész, művész, sportoló, felfedező, nevelő vagy ördögfióka - de soha ne legyen „ágybapisilő”.