Színvonalas ápolási megoldások

Mire kell figyelni az inkontinencia-termékek kiválasztásakor?

Lehet, hogy úgy gondolja, hogy az inkontinencia-termékek mind egyformák, de néhány jellemzőjük jelentősen befolyásolhatja az ápolt gyermek fizikai kényelmét és jó közérzetét, valamint megkönnyíthetik az ápolást végző személy munkáját. Ebben a részben bemutatjuk azokat a tényezőket, amelyek befolyásolhatják az inkontinenciával küzdő gyermek ápolásának minőségét, és megkönnyíthetik azt.

A lehető leghatékonyabb ápolás megteremtése

Az inkontinencia ápolásának legfontosabb része a gyermek fizikai és érzelmi kényelmének megteremtése, ennek kulcsa pedig azon termékek használata, amelyek maximális ápolást nyújtanak, és megakadályozzák az inkontinencia negatív hatásainak kialakulását. A szivárgás, a nedves matrac vagy a bőrirritáció fizikai és érzelmi következményekkel is jár, ezen felül sok időt elvesz.

Melyek tehát azok a tényezők, amelyekkel ezek a következmények elkerülhetők?

• A nagy nedvszívó képességű betétek gyorsan elvezetik a vizeletet a bőrtől, így nincsen kényelmetlen nedves érzés vagy visszaszivárgás.
• A gyermek egyéni fizikai vagy mentális állapotához illeszkedő termékek fokozzák a kényelmet és csökkentik az elhasznált termékek mennyiségét.
• A kevesebb nedvesség csökkenti a bőrirritáció esélyét, ami különösen abban az esetben fontos, ha a gyermeknek hosszú időn keresztül kell ülnie vagy feküdnie mozgáskorlátozottság vagy sérülés miatt.
• Ha a gyermeknél csak fekvő helyzetben végezhető el a betét cseréje, a külön ezekhez az esetekhez kialakított termékek csökkentik annak esélyét, hogy az ápolást végző személy megerőltesse vagy meghúzza a hátát.
• A kevesebb szivárgásnak köszönhetően csökken annak az esélye is, hogy éjszaka a matrac átnedvesedése miatt fel kelljen kelni.
• A kevesebb szivárgásnak köszönhetően ritkábban történnek éjszakai balesetek, amelyek zavarják az Ön és a gyermek pihenését.
• A kevesebb szivárgásnak köszönhetően kevesebb cserére van szükség, és csökken a szennyes mennyisége is.
• A kevesebb szivárgásnak köszönhetően csökken a gyermek félelme a kellemetlen helyzetektől, amelyek főként az iskolában vagy játék közben érhetik.
• A kisebb mértékű bőrirritáció csökkenti a külön bőrápolószerek használatának szükségességét.
• A nedvességindikátornak köszönhetően kevesebbszer kell a betéteket szükségtelenül cserélni még abban az esetben is, ha a gyermek nem tudja jelezni, mikor jött el az ideje a cserének.
• A megfelelő nedvszívó képességű és méretű betét kiválasztása a gyermek számára: nem feltétlenül a legnagyobb nedvszívó képességű betétet kell választania, és más termékre lehet szükség napközben, mint éjszaka.

A hatékony gondozáshoz tehát ki kell választani azt az inkontinencia-terméket, amely megfelel a fent említett tényezőknek, maximális kényelmet biztosít a gyermeknek, és segít minimálisra csökkenteni az inkontinencia ápolására fordított időt és fizikai megterhelést az ápolási rutinon belül. Ha úgy érzi, hogy az orvos által jelenleg felírt termékek nem megfelelők, beszéljen egy egészségügyi szakemberrel a lehetséges alternatív megoldásokról.