Izomtúlterheltség is okozhat inkontinenciát?

A közhiedelemmel ellentétben nemcsak az izomgyengeség okozhat problémát, a medencealapi izmok túlterheltsége rengeteg korosztályt és embert érint. Mit jelent ez pontosan?

A medencealapi izmok feladata nem elhanyagolható: rajtuk támaszkodnak a hasüregi szervek, és magukba foglalják a húgycső, a hüvely, illetve a végbél záróizmait, így ez a három rétegből álló izomlemez igen összetett feladatot lát el. Törvényszerűnek tűnhet tehát a gáti izmok meggyengülése szülés után, a menopauza idején hormonhatás miatt, de ezen túl gyakran fordul elő hüvelygyulladás, görbe testtartással elnyomott vérkeringés és rendszeres, hosszas ülés következtében is.

A medencealapi izmok gyengülésének két fokozata ismert.

Az elsőfokú tünetek

Stressz-inkontinencia: az az állapot, amikor fizikai aktivitás hatására, vizelési inger jelentkezése nélkül vizelet távozik – ez lehet csak pár csepp, de lehet akár az egész hólyagtartalom. A szituáció, amelyben a vizeletvesztés történik, lehet nevetés, köhögés, tüsszentés, torna, illetve futás, de súlyosabb esetben a fekvésből való felülés is okozhat vizeletcsorgást. Hüvelyi gyengeség: tünetei közé tartozik a hüvelybe áramló levegő, vagy úszás, fürdés esetén a beáramló víz, amely később – levegő esetén kellemetlen hang kíséretében – távozik. A hüvely érezhető tágassága szexuális együttlét alatt szintén kórjelző.

Végbélzáróizom gyengülése: a szelek, illetve a széklettartás nehézségével jár együtt. Aranyér: a végbélzáró izmon belüli vagy kívüli, tágult vénákat nevezzük így. A belső, tágult visszerek tünete a nyomás lehet, a külső elhelyezkedésűek viszont viszketést, égő érzést, fájdalmat okozhatnak.

Másodfokú tünetek

 • A húgycső,
 • a húgyhólyag,
 • a hüvely,
 • a méh és
 • a végbél süllyedése,
 • illetve az orgazmus átélésének szervi okokból adódó képtelensége.
 • Döbbenetes adatok!

  A közhiedelem szerint a vizelet- és a székletinkontinencia, valamint az aranyér az idősek betegsége, és meglehetősen ritka. A magyarországi adatok szerint azonban a stressz-inkontinenciával küszködő nők 85 százaléka tapasztalja a hüvelyizmok gyengülését, 23 százalékuk a végbél záróizmának gyengülését, és 23 százalékuk mindhárom tünetről beszámol. Újabb 45 százalékuknak vannak aranyeres panaszaik, és ezen csoport 6 százaléka mind a négy tünet jelentkezését tapasztalta.

  További fontos adat, hogy Magyarországon az először szült nők 38 százalékánál jelentkezik a stressz-inkontinencia, ez az arány két szülés után 57 százalék, a harmadik gyermek születése után 73 százalék.