Az inkontinencia okai

Hogyan lehetséges, hogy valaki fiatalkorában is tapasztal vizeletcsepegést, míg más egész öregkoráig tökéletesen tartja vizeletét?

Szervezetünk nemcsak iváskor, de az evések alkalmával is vesz fel folyadékot. A vesék a feleslegessé váló bomlástermékeket vízben oldva választják ki, vizeletet gyártanak, amely a húgyvezetékeken keresztül jut a húgyhólyagba.

Az egészséges gátizomzat

Ahogy a hólyag fokozatosan telik, izmai elernyednek, különleges szöveti felépítése lehetővé teszi, hogy fala megnyúljon és kitáguljon. A folyadék távozását a húgycső körüli záróizom is akadályozza, ezért a hólyagtartalom csak kellően telt állapot elérése után ürül, nem állandóan. A húgyhólyag vizelettartását és -ürítését szabályzó központ a gerincvelőben található, és már csecsemőkorban is működik.

A nem szobatiszta kisgyerek is csak bizonyos időnként pisil, majd lassan megtanulja ennek akaratlagos irányítását. A szabályzás agykérgi ellenőrzés alá kerül. A feszülés bizonyos fokánál az agy jelzést kap, hogy ideje üríteni a „tartályt”, vizelési inger jelentkezik. Felnőttkorban a húgyhólyag izmai csak az idegrendszer által közvetített, tudatosan adott parancsra húzódnak össze, és préselnek ki a hólyagból vizeletet.

A legtöbb ember naponta négy-nyolc alkalommal üríti húgyhólyagját, és alkalmanként 150-500 ml folyadék távozik. Az egészséges, erős gátizomzat tartja a húgyutak szerveit, és egyben zárva is tartja a húgyhólyagot. Ha ezek az izmok veszítenek erejükből és rugalmasságukból, akkor vizeletszivárgás lép fel.

Az inkontinencia okai

A gátizmok meggyengülésének különféle okai lehetnek. Egyrészt örökletesen is vannak gyengébb gátizomzatú emberek, akiknél egy váratlan tüsszentés már fiatalkorban is egy-egy csepp vizelet távozásával járhat. Ezenkívül a súlyfölösleg is megterhelheti a gátizomzatot.

Nők esetében

A terhesség és – különösen az elhúzódó vagy gyenge fájásokkal járó – szülés szintén hozzájárulhat az inkontinencia megjelenéséhez. Rejtett inkontinenciát sajnos nem kellő körültekintéssel végzett nőgyógyászati beavatkozások, műtétek is előidézhetnek.

A menopauza idején beköszöntő hormonális változások – az ösztrogén- és progeszteronszint-csökkenés – megváltoztatják a medence- és hastájék izmainak állapotát, ami ugyancsak előidézheti az inkontinenciát.

Férfiak esetében

A férfiaknál az inkontinencia prosztatabetegségekben (megnagyobbodás, gyulladás, rák) szenvedőknél gyakori.

Nem nemspecifikus okok

A húgyhólyag a testmozgás hiányával, a gátizomzat edzetlenségével is összefüggésben lehet. Ez alól nem kivételek a sportolók sem, főként, ha hasizmaik aránytalanul erősebbek, mint a gátizomzatuk. Ezenkívül idegrendszeri károsodás, gyógyszerszedés, székrekedés vagy fertőzés – mind-mind oka lehet a hólyaggyengeségnek. A felfázás is járhat átmeneti inkontinenciával.