Az inkontinencia tünetei

A vizelettartási gondok tünetei könnyen felismerhetők, ám apró különbségek révén külön-külön csoportba oszthatók. Melyek ezek?

Gyakori, mégis tabu

Az inkontinencia valójában népbetegség, mégis még mindig tabu. Szégyen vagy sem, mindenesetre meglepő, hogy szinte a szexuális zavaroknál is nagyobb hallgatás övezi.

A kezeletlen inkontinencia közvetetten vagy közvetlenül egyéb problémákkal, így szexuális, érzelmi bajokkal is kapcsolatban állhat, ezért semmiképp se hanyagoljuk el. Az inkontinenciában szenvedők sokszor gátlásosak, a betegség komolyabb esetben a társadalomtól való teljes elzárkózáshoz is vezethet. Neves színésznők között is ismerünk olyat, aki a halála előtti időszakot emiatt töltötte szigorú elzártságban, problémája miatt nem kívánta a nyilvánosságot, az ismerősök jelenlétét. Példája nem követendő, de némi biztatást adhat, hogy lám, híres emberek is küszködnek hasonló kellemetlenségekkel.

Az inkontinencia az emberek 6-7 százalékát érinti. Jóllehet, inkább női és változókori betegségnek tartják, a férfiak és fiatal nők is érintettek, és gyakorlatilag minden életkorban megjelenhet valamilyen mértékben. Időskorban az emberek harmadánál – kétharmad részben nőknél – jelentkeznek vizelet-visszatartási problémák.

Tünetek

A tünetek, az okok és ezzel összefüggésben a kialakulás menete alapján az inkontinencia három, illetve négy formájáról beszélhetünk:

Stressz inkontinencia

Az elnevezés a hasűri nyomás fokozódására utal. Ez történik nevetéskor, tüsszentéskor és köhögéskor, vagy ha nehéz tárgyat akarunk felemelni. Ha a gátizomzat ennek a nyomásnak nem tud ellenállni, elcseppenhet a vizelet. A nők nagy része elsősorban a terhesség és szülés kapcsán, valamint a változókorban észleli először, mivel kialakulása a hormonális változásokkal áll összefüggésben. A tünetek ilyenkor első- vagy másodfokú, lényegében kezdeti inkontinenciára utalnak.

Sürgősségi vagy késztetéses inkontinencia

Az inkontinencia e formájával élők időnként azt érzik, hogy sürgősen WC-re kellene menniük, és mindent megpróbálnak, hogy visszatartsák a húgyhólyag vizeletürítését – többnyire sikertelenül, mert az inger jelentkezésekor rendszerint már késő. Ilyenkor az agy által leadott ingerek és a húgyhólyag működése közti összehangoltság nem megfelelő, tehát a problémának idegrendszeri oka van, de lehet gyulladás következménye is.

Túlfolyásos inkontinencia

Amennyiben a húgyhólyag nem tud megfelelően ürülni, a vizelet felgyülemlik benne, és a fellépő nyomás kis adagokban kicsöpögteti a vizeletet. Végül a beteg a folyamatosan telt hólyag ellenére sem tud vizeletet üríteni, mert a vizeletáramlás megszűnt, vagy mert a hólyag fala már képtelen összehúzódni.

Vegyes tünetek

Vegyes tünetekről akkor beszélünk, ha a hólyagproblémák több típusának tünetei együttesen jelentkeznek. Az inkontinencia lelki eredetű is lehet.

Az inkontinencia sok esetben nemcsak vizeletvesztéssel jár, hanem az elváltozások következtében a hólyag tökéletes ürítése is nehezített. Ilyenkor a pangó vizelet hólyag-, illetve vesemedence-gyulladáshoz vezet.