Csurran-cseppen. Mit tegyek?

Sokan gondolják úgy, hogy vizeletcsepegésre is megfelel a tisztasági betét, ám ez nem túl jó választás. Vegyük végig, milyen különbségek vannak az egyes betéttípusok között!

Minden negyedik hölgy élete során legalább egyszer megtapasztalta már az inkontinencia tüneteit: akár a kora, húgyúti fertőzés, felfázás vagy várandósság miatt. Ha nem súlyos a helyzet, hajlamosak lehetünk tisztasági- vagy intimbetétet használni a vizeletcsepegés ellen. Ez sok esetben nem jó megoldás. A különböző betéteknek ugyanis különbözik a rendeltetése is.

A tisztasági betéteket általában hüvelyi váladékozás esetén használjuk: ezek célja a különböző eredetű hüvelyi folyások, vagy a nagyon enyhe menstruációs vérzés felfogása. Általában igen kicsik, vékonyak. Belső kiképzésük olyan, hogy csak kis mennyiségű, sűrűbb folyadékot tudnak elvezetni.

Az egészségügyi betéteket menstruáció esetén használják a hölgyek. Ezek nagyobbak és vastagabbak, mint a tisztasági betétek, és elsősorban arra alkalmasak, hogy nagyobb mennyiségű, de fokozatosan szivárgó, sűrűbb váladékot vezessenek el és zárjanak magukba.

A tisztasági betéteket és az egészségügyi betéteket a tökéletes komfort és megfelelő higiénia érdekében naponta többször is érdemes cserélni.

A kifejezetten a vizelet felszívására kifejlesztett inkontinencia betéteket azonban a korábbiakkal szemben speciálisabb kialakítás jellemzi. Bár méretre, formára a tisztasági és az egészségügyi betétekre emlékeztetnek, olyan plusz tulajdonságaik is vannak, melyek miatt alkalmasak a vizelettartási zavarok (vizeletcsepegés, vizeletszivárgás) kezelésére. Egyszerre nagyobb mennyiségű folyadékot képesek elnyelni és magukba zárni, a felületük pedig nem engedi, hogy a vizelet visszaszivárogjon.

Szintén fontos különbség az úgynevezett odour control megoldás. Már néhány csepp vizelet is tartalmaz ammóniát, ami elegendő a kellemetlen szagok kialakulásához, ám ezt az inkontinencia betétek szagelnyelő- és semlegesítő rendszere megakadályozza. Az ammóniát azért is lényeges semlegesíteni, mert a kellemetlen szagon túl a bőrrel érintkezve irritációt válthat ki. Az inkontinencia betétek hátoldalán ragasztócsík található, mely biztosítja, hogy a betét ne mozduljon el a helyéről, így egész nap biztonságos és komfortos érzést biztosít.

Az inkontinencia betéteket több méretben is megtalálhatóak a patikákban, így kiválaszthatjuk a számunka megfelelő betétet.

Igaz, az egészségügyi betétek, tisztasági betétek gyakran egyszerűbb megoldásnak tűnnek, mint az inkontinencia betétek, ám nem érdemes kísérletezni! Az eltérő kialakítás biztonságot és komfortos érzetet nyújt.