Életmód és inkontinencia

A civilizációs életmód sok egészségügyi problémát hozott magával. A folyamatos rohanás, egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód mind-mind rányomják bélyegüket egészségünkre, és előbb-utóbb különféle problémákat okoznak.

Az intim higiénia egyik legkellemetlenebb és egyben legtitkoltabb problémája az inkontinencia, mely fiatalokat és időseket, nőket és férfiakat egyaránt érint. Az inkontinencia néhány kiváltó oka is visszavezethető az életmódra: a helytelen táplálkozás, a túlsúly, a mozgásszegény életmód mind hozzájárulhatnak a gátizmok csökkent működéséhez, mely vizelettartási nehézséghez vezethet. A szenvedélybetegségek is okozhatnak inkontinenciát: a magas koffeintartalmú üdítő és energiaitalok vizelethajtó hatásúak, az alkohol rontja az izomtónust és a keringést. A dohányzás közvetve ugyan, de okozhat inkontinenciát: a felgyülemlett méreganyagok és a köhögés szintén gyengítheti a gátizmot.

Hólyag túlműködés

A szakirodalom azt az állapotot nevezi hólyag túlműködésnek, amikor naponta tíz vagy annál több nappali, illetve kettőnél több éjszakai vizeletürítés történik. Ezen belül lehet „száraz” vagy „nedves” hólyag túlműködés. A száraz esetében csak a vizelési inger gyakoribb, a nedves esetében vizeletcsepegés, súlyosabb esetben vizeletvesztés is történik. Érdemes kideríteni a probléma okait, hogy a megfelelő terápiával gyógyítani, vagy kezelni lehessen a problémát.

A Nemzetközi Inkontinencia Társaság a vizelettartási problémákat három csoportba sorolja: stressz inkontinencia, késztetéses inkontinencia és túlfolyásos inkontinencia. Ezek önállóan vagy kevert formában is előfordulhatnak. A leggyakoribb, a nőket leginkább érintő forma a stressz inkontinencia. A neve picit megtévesztő, ugyanis a stressz nem a szó szoros értelmében értendő: minden olyan helyzet (tüsszentés, köhögés, nevetés, hirtelen mozdulat) amely megemeli a hasűri nyomást. Ha a hólyagzáró izomzat meggyengül, a fent felsorolt hétköznapi dolgok is vizeletcsepegést okozhatnak. Ez a típusú inkontinencia általában a középkorú, több szülésen is átesett hölgyek esetében a leggyakoribb.

Késztetéses inkontinenciáról akkor beszélünk, a hirtelen tör elő a sürgető vizelési inger, amelyet nagyon nehéz tartani. Ennek hátterében gyakran áll valamilyen gyulladás vagy fertőzés.

A túlfolyásos inkontinencia a férfiak körében a leggyakoribb. Ilyenkor valamilyen fizikai akadály pl. szűkület vagy prosztata megnagyobbodás áll a háttérben. Az akadály miatt nem tudja a beteg teljesen kiüríteni a hólyagját, telítettség esetében pedig hamar „túlcsordul”. Hiperaktív hólyagról akkor beszélünk, amikor a húgyhólyag fala hirtelen összehúzódik, így a nyomás nagyobb lesz, mint amit a záróizom meg tud tartani, ezért vizeletcsepegés következik be.

Ne törődjünk bele a már meglévő inkontinenciába, mindenképp forduljunk orvoshoz, hogy kiderítsék a kiváltó okot és ennek ismeretében meghatározzák a szükséges kezelést. Enyhébb esetekben már az életmódváltás is jelentősen csökkentheti vagy meg is szüntetheti a kiváltó okot.