Hogyan válassz inkontinencia betétet?

Bemész a boltba, és leemeled a legolcsóbbat? Ha már meg kell venned, legalább ne kerüljön sokba? Nem ilyen egyszerű a helyzet!

Az akaratlan vizeletvesztés elterjedt tüneti kezelése a különböző inkontinencia betétek, -pelenkák alkalmazása. Kapható kisebb vagy nagyobb nedvszívó képességű, férfi- vagy női, olcsóbb és drágább változat. Jóllehet a társadalombiztosítás támogatja ezeket az eszközöket, a különböző márkák között jelentős árkülönbségekkel találkozhatunk. Vajon itt is igazolódik, hogy az esetleg csak néhány forinttal drágább termék értéke sokkal magasabb, mint az olcsóé? Egyáltalán, hogyan mérheted fel, mennyibe is kerül pontosan a betegséged, és melyik termékkel jársz a legjobban?

Ne csak a termék árát nézd!

Amikor az inkontinencia ellátásról és annak költségeiről beszélünk, nem csupán a betét, nadrágpelenka árát kell figyelembe vennünk, sokkal inkább az úgynevezett járulékos költségeket, melyek egy rosszul megválasztott termék, illetve a nem helyes termékfelhelyezés esetén jelentősen nagyobbak lehetnek a termék darabáránál.

De milyen szempontokra figyelj kiemelten? Nézzük a legfontosabbakat sorrendben!

Válassz jó terméket – informálódj!

Először is – talán triviálisnak tűnik, de – a megfelelő termék kiválasztása az alap. Ezen nagyon sok múlik, ezért érdemes szakorvos tanácsát kérni, illetve interneten, netán más szakirodalmi forrásokból tájékozódni a témában.

Ne cserélj rutinból!

Ha már sikerült a legalkalmasabb terméket kiválasztanod, főszerepet kap a helyes alkalmazás. Sokan megszokásból, esetleg az órára pillantva cserélik ki a betétet, pelenkát, ez azonban pazarlás. Ma már szinte mindegyik nadrágpelenka rendelkezik úgynevezett indikátorcsíkkal, amely jelzi, hogyha megtelt a termék. Ekkor, és csakis ekkor kell cserélni.

A jó minőségű termékek az egymás után többszöri vizeletvesztést is kezelni tudják, egyszeri ürítés után tehát nem szükséges cserélni a terméket (hacsak meg nem telt). Ha a termék nedvszívó-kapacitása jóval nagyobb az első beérkezett vizeletmennyiségnél, a nedvszívó mag a benne található, úgynevezett szuperabszorbens anyagnak köszönhetően megköti az első adagot, és szárazon tartja a felső réteget, egészen a második adag vizelet beérkezéséig, és így tovább, amíg nedvszívó-kapacitása engedi.

Ilyen elven az indikátorcsík elszíneződéséig egy jó minőségű termék biztonsággal használható többszöri vizeletvesztés esetén is. Egy kis odafigyeléssel a korábban feleslegesen felhasznált termékmennyiséget csökkentheted, ezáltal az inkontinencia ellátás költsége is csökken. Természetesen ennek a pontnak az alkalmazása, csak kiváló folyadékmegtartó képességű termékeknél alkalmazható.

Fontos a nedvszívó képesség!

Ha alacsony, vagy nem megfelelő nedvszívó-kapacitású betétet vagy pelenkát választasz, könnyen átázhat. Ez akkor is előfordulhat, ha az eszközt helytelenül használod, illetve túl sokáig tartod magadon. Nyilván ilyenkor csökken a komfortérzeted, de a pénztárcád is laposodik, hiszen az átázott ruhákat, esetleg ágyneműt, matracot ki kell mosni vagy tisztíttatni, és ez bizony pénzbe kerül. Ezzel a költséggel ritkán számolunk, hiszen a legtöbbször nem figyelünk eléggé arra, hogy ezen is lehet megtakarítást elérni.

Sőt, amennyiben az inkontinens beteg egyben ápolásra is szorul, gondolj csak arra, hogy az ápoló mennyivel hasznosabb munkát is végezhet a beteg körül, mint hogy az átázott pizsamát, lepedőt vagy matracot cserélgeti. A folyamatos fizikai munka, a matrac emelgetése hosszabb távon akár az egészségkárosodását is okozhatja – holott csak a beteg inkontinencia termékét választották meg rosszul!

A bőrödre megy!

A rossz minőségű, vagy nem jól kiválasztott termék okozta átázás, a folyamatos bőrközeli nedvesség további költséges, kellemetlen és fájdalmas mellékhatása lehet a bőrproblémák kialakulása. Ezért fontos, hogy bőrbarát terméket válassz. Ma már elérhetők a teljesen légáteresztő inkontinenciabetétek, nadrágpelenkák, melyek nem gátolják a bőr légzését. Vannak más megoldások is, mint például az olyan formatervezésű termékek, amelyek csupán a legszükségesebb helyen fedik a testet (egyes övvel rögzíthető változatok), így a bőr nedvesedésének a lehető legkisebb a kockázata.

A nedves bőr sérülékeny, nyílt terep a bőrbetegségek kialakulásáért felelős baktériumoknak, illetve az ilyen állapotban súrlódás, nyomás hatására kialakuló felfekvéses sebek kialakulásának. A bőrproblémák pedig nemcsak az életminőséget csökkentik, hanem jelentős többletköltséget is okoznak. A felfekvéses sebek kezelése, az esetleges rehabilitáció akár milliós nagyságrendű összegeket is felemészthet – pedig csak jobban kellett volna megválasztani a terméket.

Az inkontinencia kezelése természetesen költségekkel jár. Ám kis előrelátással ezt a minimumra lehet csökkenteni úgy, hogy közben az életminőség nem csökken, sőt inkább javul. Mindehhez csak annyi kell, hogy ne hagyd magad a termék darabárával megtéveszteni, hiszen az inkontinencia költségeinek ez csak egy részét jelentheti – főleg akkor, ha rosszul választasz.