Honnan tudhatom, hogy inkontinenciám van?

Az inkontinencia akaratlan vizeletvesztést jelent, mely számos férfi és nő életében jelenlévő probléma. Ennek ellenére még csak megbecsülni sem tudjuk az inkontinenciával küzdők pontos számát, hiszen olyan sokan titkolják ilyen jellegű betegségüket, hogy még orvoshoz fordulni sem mernek vele. Pedig az inkontinencia nem szégyen, semmi sem indokolná, hogy csendben szenvedjünk ettől a tünettől, különös tekintettel a probléma előfordulásának gyakoriságára.

Az inkontinencia ráadásul nem csak fizikai jeleket mutat, komoly lelki problémákat okozhat kialakulása, hiszen sokan úgy gondolják, hogy ez az öregedés egyik velejárója. Mások teljesen elszigetelik magukat a szociális élettől, nehogy kiderüljön, hogy milyen kellemetlenséggel küzdenek. Nos, ezek az emberek nyilvánvalóan nincsenek tisztában a vizelettartási problémák valós jellemzőivel, és nem tudják azt sem, hogy kortól és nemtől függetlenül alakulhat ki a betegség, gyakorlatilag bárki életében.

Normális esetben - kissé leegyszerűsítve - az agyunk szabályozza a húgyhólyag működését. A vizelet a vesékből a húgyvezetékeken keresztül jut a hólyagba, mely a hasüregben, pontosabban a kismedencében helyezkedik el, és tárolja a vizeletet mindaddig, míg üríteni nem szeretnénk - tehát azt is mondhatjuk, hogy a WC meglátogatásáig a vizelet a húgyhólyagban ”pihen”. A húgycső és a húgyhólyag között záróizmok felelősek a vizelet megtartásáért, így az nem szivároghat. Ha WC-re akarunk menni, agyunk jelet küld a hólyagnak, így annak záróizmai engednek, és a vizelet távozik a húgycsövön keresztül.

Ha inkontinenciáról van szó, a fenti folyamat valamilyen okból nem megfelelően működik, és a vizelet szivárogni kezd. Ezt a rendszer bármely ponton jelentkező meghibásodása okozhatja. Ha tájékozódni kíván az inkontinencia fajtáiról, vagy a kiváltó okokról szeretne részletesebb információkat szerezni, olvassa el ezt a cikket: itt.

De mikor gyanakodhat inkontinenciára? Például, ha:

… erőlködés, tüsszentés, nevetés közben vizeletcsepegést, szivárgást észlel;

… hirtelen és váratlanul tör önre a vizelési inger, esetleg nem sikerül eljutnia a WC-ig;

… úgy érzi, hogy a hólyagja sosem üres, és szinte mindig pisilnie kell;

… nagy mennyiségű vizeletet veszít akaratlanul, akár az éjszaka folyamán is.

Fontos tudnunk, hogy az inkontinencia nem betegség, csupán egy tünet, ezért nem árt utánajárnunk, hogy mi váltja ki azt. Ehhez ne szégyelljünk orvosi segítséget igénybe venni, és közben sose feledjük el, hogy az inkontinencia nem szégyen, hanem egy természetes állapot, ami bárkivel előfordulhat. A megfelelő szakember segíthet a probléma megoldásában, vagy javaslatot tehet a kellemetlen tünetek mérséklésére.

Ha szeretne beszélgetni, tanácsokra van szüksége, vagy csak megosztaná problémáját, nézzen be társalgónkba, ahol tanácsot kérhet és kaphat, valamint személyes történeteket is olvashat vagy oszthat meg az inkontinenciáról.