Inkontinencia az érintettek szemszögéből…

Nincs egyedül a problémával! Az „akaratlan vizeletvesztés”, az inkontinencia a köztudatban a legszégyelltebb titkok közé tartozik. Pedig, ha beszélne róla, egyszeriben rájöhetne minden érintett, hogy milyen gyakori probléma ez, hány sorstársa van, és hogy lehet és kell is tenni ellene.

Stressz inkontinencia

„Már egy jóízűt nevetni sem mertem. Többször előfordult, hogy szó szerint bepisiltem. Először még viccesnek tűnt, „úgy megnevettettek, hogy bepisiltem”, de amikor másodszor, harmadszor fordult elő, később köhögésnél, tüsszentésnél is, aggódni kezdtem. A hagyományos tisztasági betétem nem tudta teljesen felszívni a vizeletet; volt, hogy a combomon is végigfolyt és féltem, hogy a kellemetlen szagokat a férjem is megérzi.

Utánanéztem az interneten és megkérdeztem az ismerőseimet. Rájöttem, hogy nem vagyok egyedül a problémámmal, sok fiatal, várandós nő és anya tapasztalja ugyanezt. Megtudtam, hogy létezik kifejezetten ilyen esetekre készített inkontinencia betét is. Drogériában vettem meg. Csodálkoztam, hogy alig nagyobb a tisztasági betétemnél, mégis, ha „elcseppen” a pisi, tökéletesen magába szívja, ráadásul szagtalanul!

Aztán beiratkoztam gátizomtorna tanfolyamra. Két hónapja végzem otthon, egyedül az 5-10 perces gyakorlatokat; elmondhatom, eredménnyel! Ma már merek bátran nevetni és a férjemmel is megbeszéltem. Végre újra könnyedek vagyunk és helyreállt a testi-lelki egyensúly közöttünk. Hatalmas megkönnyebbülés ez nekem!” (Anett, 35 éves)

Késztetéses - sürgősségi inkontinencia

„Egyre gyakrabban fordult elő, hogy hirtelen, a semmiből jött a visszatarthatatlan érzés, hogy pisilnem kell és egyszerűen nem értem el időben a wc-re. Mielőtt elértem volna a mellékhelyiséget, vagy levehettem volna a nadrágomat, már nem mindig bírtam tovább tartani, néha becsurrant.

A lányomnak és a menyemnek persze egy szót sem szóltam. Végül elmentem a háziorvosomhoz, bár borzasztóan szégyelltem, megoldást kellett találnom a problémámra! A háziorvosom javasolta, forduljak szakorvoshoz, mert az inkontinencia kezelhető.

Gyógyszeres kezelést kaptam és inkontinencia betétet írt fel a nőgyógyászom. Azóta ritkábban fordul elő „baleset”, de ha mégis, ott a betét, ami megvéd a szégyenletes foltoktól. Sokat javult a közérzetem, úgy érzem, ezzel a megoldással fenntarthatók a kiegyensúlyozott hétköznapok.

Örülök, hogy mertem beszélni orvosommal és most sokkal boldogabb vagyok! Mára a gyermekeim is tudják a történetemet… (Erzsébet, 50 éves)

Túlfolyásos inkontinencia

A férjemnél prosztata megnagyobbodást diagnosztizáltak. A betegsége kísérője volt az inkontinencia, ami a leginkább megkeserítette a mindennapjainkat.

Az urológus úgy magyarázta, hogy a megnőtt prosztata megakadályozza, hogy a vizelet rendesen távozzon a hólyagból, így egy idő után úgy viselkedik, mint egy megtelt pohár. Ha vizet teszünk bele, túlcsordul. Túlfolyásos inkontinenciának hívják ezt a betegséget.

Amíg a műtétet el nem végezték rajta, addig egy fehérneműhöz hasonló felnőtt inkontinencia pelenkát használt. A műtét szerencsére jól sikerült, és lassan vizelési nehézségei is elmúlnak, addig is már csak egy sokkal kisebb férfi inkontinencia betétet hord és ismét rendes alsónadrágot viselhet! Ez visszaadja önbizalmát, és remélem, nemsokára helyreáll a régi életünk is. (Judit, 62 éves)