Inkontinencia betétek – neked is szükséged van rá?

Az inkontinencia betét használata segít az intim higiénia helyreállításában akkor is, ha csak átmenetileg szorul a páciens betéthasználatra (pl. terhesség alatt). Ne izgulj, ma már remek termékeket találsz a piacon!

Hány nőt érint?

Néhány évvel ezelőtt az INKO FÓRUM kezdeményezésére végzett reprezentatív felmérés során több mint 35 ezer nőt kérdeztek ki a védőnők arról, vannak-e inkontinens panaszaik, és ha igen, mit tesznek ellene. Az eredmény megdöbbentő volt: a megkérdezettek 56 százaléka szenved vizelettartási panaszoktól. Jellemzően a 2-3, természetes úton történő szülés után lévő, illetve a túlsúllyal küzdő középkorú vagy annál idősebb nők problémája ez. Főleg az úgynevezett stressz-inkontinencia gyakori, amikor is köhögés, tüsszentés, nevetés, esetleg futás, ugrálás során fordul elő akaratlan vizeletvesztés.

Az érintettek többsége azonban nem fordul panaszaival orvoshoz, és közel 40 százalékuk semmilyen segédeszközt nem használ. Újabb ilyen méretű felmérés azóta nem készült, de valószínű, hogy az orvoshoz fordulók és a bajukat titkolók aránya, valamint a segédeszközök használata ma is hasonló.

Csak remélni lehet, hogy a mind szélesebb körű ismeretterjesztés eredményeképpen egyre többen ismerik fel, hogy nem szükségszerű ezzel a kellemetlenséggel kínlódniuk, hiszen léteznek hatékony eljárások a probléma kezelésére.

Inkontinencia betétek – átmeneti megoldás is lehet

Átmenetileg akkor is szükség lehet diszkrét segédeszközök, betétek használatára, ha az inkontinencia tünetekre valódi, orvosi megoldást keres valaki. Ennek megtalálása ugyanis mindenképpen időbe telik. Egy teljes körű szakorvosi vizsgálat, a háttér, az okok feltárása, az urodinamikai vizsgálatra várakozással együtt akár egy hónapot is igénye vehet. A stressz-inkontinens betegek számára javasolt gát- és intimtorna eredménye is több hónap alatt mutatkozik meg, az elektrostimulációs kezelés hasonlóképpen hónapok alatt hozhatja meg az eredményét. Ez idő alatt is el kell kerülni az esetleges „baleseteket”, a ruházat szennyeződését, a bántó szagokat, a kínos helyzeteket. Nézzük, milyen eszközök állnak ehhez rendelkezésre!

Változnak az idők, változnak a lehetőségek

Az idézett felmérés kitért arra is, hogy azok között, akik igénybe vesznek valamilyen segédeszközt, legnépszerűbb a menstruáció idején is használt egészségügyi, illetve tisztasági betét – valószínűleg azért, mert használata a közvélemény szemében már természetesen elfogadott, nem kínos betenni a bevásárlókosárba. Meglepő, hogy 2003-ban még minden tizedik érintett a hagyományos vattát (is) használta. Számszerű adatok nincsenek, de a higiénia, az egészségügyi kultúra fejlődésével egyre általánosabb a speciálisan erre kifejlesztett inkontinenciabetétek használata. Ezek ugyanis valóban diszkrétek, megbízhatóan szívják be a nedvességet, a ruházat nem szennyeződik, és nem jönnek létre a vizeletcsepegéssel együtt járó kellemetlen szagok. A szakorvos által is megállapított, súlyos, tartósan fennálló inkontinencia esetén az egészségbiztosítás támogatja is az egyes segédeszközöket.

Mikor milyen inkontinencia betét megfelelő?

Természetesen a segédeszközök kiválasztásakor a beteg tüneteinek jellege, az inkontinencia súlyossága a mérvadó. A felszívóképességnek meg kell felelnie a folyadékvesztés mennyiségének, hiszen az inkontinencia a pár cseppnyi kellemetlenségtől a teljes vizelettartási képtelenségig terjedhet, ahol már deciliterben mérhető a folyadékvesztés, nem is beszélve azokról, akiknek nemcsak vizelet-, hanem széklettartási nehézségeik is vannak.

Az önkéntelen „elcseppenésekhez” a vékony, diszkrét, de biztonságos, nedvesség- és szagzáró tulajdonságokkal rendelkező betétek megfelelők.

A „becsurranásokhoz” a közepesen vastag, ultra nedvszívó képességű, vízzáró maggal is ellátott betétek szükségesek. Bár az inkontinenciában szenvedők többsége nő, a probléma nem ismeretlen a férfiak számára sem. Léteznek kifejezetten férfiak számára kialakított inkontinenciabetétek, melyek alkalmazkodnak a férfi anatómiához és szinte észrevétlenül viselhetőek.

Azok számára, akik az inkontinencia súlyosabb formáival küzdenek, a betétek már nem elegendők, nekik a nagyobb nedvszívó-, illetve folyadékmegtartó képességű, egyszer használatos nadrágpelenkákra van szükségük.

Székletinkontinencia esetén olyan nadrágpelenka viselete javasolható, amely visszanedvesedés-gátló felülettel is el van látva. A körkörös zárású, biztonságos betétek aktív életvitelt tesznek lehetővé a járóképes érintettek számára.

Nagyon súlyos vizelet- és székletinkontinenciában szenvedő, nagymértékben ápolásra szoruló betegeknek célszerű különösen nagy nedvszívó képességű, visszanedvesedés-gátló felülettel rendelkező nadrágpelenkákat viselniük. A fekvőbetegek ápolóinak, hozzátartozóinak munkáját könnyíti meg, hogy az ilyen esetekre ajánlott nadrágpelenkák külső részén nedvességjelző indikátor jelzi a csere szükségességét.

A minőség sem mindegy

Az aktív életet élők számára egy-egy jól kiválasztott, a szükségletüknek leginkább megfelelő betét vagy pelenka a diszkrét biztonságot jelenti. Amikor pedig bizonyos súlyos betegségek (például agyvérzés) kísérő tüneteként jelenik meg a súlyos inkontinencia, nagyon fontos, hogy fekvőbeteg bőre ne károsodjon, ne maródjon fel. Sokszor a drágább, de jobb minőségű terméket jobban megéri használni, mert a korszerűen kialakított pelenka abszorpciós magja elszívja a nedvességet a bőrről, raktározza, és megakadályozza a visszaszivárgást.

Az inkontinens betegek érdekében létrejött betegegyesületek (például az IBE) azt ajánlják az egészségbiztosítónak, hogy a segédeszközök minél szélesebb körét vonja be a támogatásba, és legfeljebb a napi támogatott darabszámot fixálja. A jobb minőségű, nagyobb nedvszívó képességű, a bőrt a visszanedvesedéstől jobban védő pelenkákból, egyszer használatos nadrágokból ugyanis kevesebb is elég, s mivel a bőrt jobban védik, kevesebb bőrvédő készítményt kell mellettük használni.