Láthatatlan védelem az inkontinencia ellen

Az inkontinencia nem csak az idősebb korosztály betegsége – tulajdonképpen bárkivel, bármely életszakaszban előfordulhatnak vizelettartási zavarok. Azonban továbbra is folytathatjuk aktívan az életünket, hiszen erre is van ma már megoldás.

Világszerte emberek milliói küzdenek átmenetileg vagy tartósan vizelettartási zavarokkal, ám jó részük egyáltalán nem idős, elesett, nem szorulnak külön gondoskodásra sem.

Az inkontinencia bárkinél jelentkezhet: sportolóknál, kismamáknál, fiatal nőknél, idősebb férfiaknál – a felmérések szerint minden negyedik hölgy megtapasztalja ezt a problémát élete során. Sőt bizonyos esetekben már egy egyszerű húgyúti fertőzés vagy gyulladás is okozhat vizelettartási problémákat.

Különösen zavaró lehet az úgynevezett sürgősségi inkontinencia. A hólyag záróizmai nem működnek megfelelően, ezért a páciensek gyakran éreznek erős, sürgető ingert a vizeletürítésre (gyakran a lehető legrosszabbkor, amikor nincs lehetősége vécére menni). Akkor is előfordulhat vizeletcsepegés, ha a hólyagját - elvileg - teljesen kiürítette. Ez a típusú inkontinencia ugyanis nem függ attól, hogy mennyire van tele valaki hólyagja, vagy hogy hányszor ürített korábban.

Az állandó félelem a kínos pillanatoktól, a vizeletcsepegéstől vagy vizeletvesztéstől való rettegés igencsak ronthatja a beteg életminőségét. Az, hogy szinte egyáltalán nem tud előre tervezni, pontosabban minden programját a pisilés biztonságos lehetőségéhez kell igazítania, megakadályozhatja abban, hogy ugyanúgy élje tovább a mindennapi, aktív életét mint korábban.

A szakemberek szerint a leghatékonyabb, ha több oldalról egyszerre kezeljük a betegséget. Az étrend megváltoztatása igen fontos lehet: óvakodni kell azoktól az ételektől, italoktól, melyek vízhajtó hatásúak vagy irritálhatják a hólyagot. Ilyenek például az alkohol, a koffeintartalmú italok, a szénsavas üdítők - ne dőljünk be annak, hogy ezek tulajdonképpen részét képezhetik a napi folyadékmennyiségnek.

Természetesen a vízhajtó gyógynövényeket sem szabad tovább használni, és a vízhajtó gyógyszerek szedését is egyeztetni kell az orvosunkkal. Az inkontinenciával küzdőknek azonban nem szabad lemondaniuk a folyadékról, hátha akkor nem jelentkezik a sürgető inger! Ennek súlyos következményei lehetnek, a teljesítmény romlásától, az állandó fejfájáson és az alvászavarokon keresztül a kiszáradásig.

A következő lépés a hólyag hozzászoktatása a rendszeres ürítésre, azaz a toalett tréning. Ilyenkor a páciens bizonyos időközönként (például kétóránként) megy pisilni. Ez egyszerre segíti az izmok munkáját, növeli a hólyag kapacitását és javítja a beteg önbizalmát is. Szintén javítják a medence, medencefenék izmainak tónusát a különböző gyakorlatok, az intimtorna is.

Szerencsére, az életmód megváltoztatásán, az esetleges gyógyszeres kezelésen kívül más, gyors, kényelmes és diszkrét megoldás is van erre a problémára. A legújabb, fehérneműként használható pelenkanadrágok ugyanis pontosan olyanok, mint egy hagyományos fehérnemű: puha, szövetszerű anyaga nem irritálja a bőrt és pontosan követi a test körvonalait, így bármilyen ruha alatt viselhető. Az észrevétlenséget a légáteresztő borítás és a speciális szagmegkötő rendszer is biztosítja, így viselőjének nem kell tartania attól, hogy kellemetlen illatok alakulnak ki körülötte.

Ez a speciális alsónemű tökéletes az aktív életet élőknek, hisz a rugalmas, gumis külső még intenzív mozgás közben sem mozdul el a helyéről. Nyugodtan sétálhatunk, sportolhatunk vele, azaz élhetjük tovább az addigi életünket. Hogy a kényelmen, biztonságon, diszkréción kívül mi lehet ennek az előnye? Az, hogy az inkontinencia több súlyos következménye sem veszélyeztet minket: az életminőség javulásával jobb lesz a hangulatunk, ritkábban alakul ki depresszió. A puha, légáteresztő, de nagyszerű nedvszívó képességű anyagoknak köszönhetően nem alakulnak ki kellemetlen és fájdalmas bőrirritációk, pl. bőrpír, kiütések, sebek, stb. Ez által a fehérnemű-szerű termékek használatával jobb életszínvonal érhető el.