Mikor milyen inkontinencia betétet válassz?

Bemész a gyógyszertárba és 8-10 különböző inkontinencia betétet mutatnak neked. Ugyan honnan is tudhatnád, milyenre van szükséged? Ne ess kétségbe, segítünk választani!

Biztonságot minden esetre

A vizelettartási nehézségek súlyosságának több fokozata van. A leggyakoribb az úgynevezett stressz- vagy terheléses inkontinencia, amikor a hasűri nyomás hirtelen fokozódására a beteg akaratától függetlenül néhány csepp vizelet távozik. Ez nevetésre, tüsszentésre, köhögésre, emelésre, illetve szökdelő, ugráló mozdulatoknál fordul elő. Ez a kellemetlenség gyakran jelentkezik terhesség után, de jelentős túlsúly mellett is, a tartó gátizmok meggyengülése miatt. Máskor, a súlyosabb esetekben a spontán vizeletcsepegés, szivárgás akkor is bekövetkezik, ha a beteg csak egyszerű hely- vagy helyzetváltoztató mozgásokat végez, feláll, leül, járkál, lehajol. Ez lehet a tünete például az úgynevezett túlfolyásos inkontinenciának.

A legsúlyosabb pedig az az állapot, amikor szervi elváltozások vagy neurológiai sérülés miatt a vizelet megtartására a beteg még nyugalmi állapotban is képtelen. A vizelettartási nehézségek okait szakorvosnak kell tisztáznia, az ok, az alapbetegség feltárásával és kezelésével az esetek nagy részében gyógyulás, vagy legalábbis jelentős javulás érhető el. De addig is, amíg az állapotnak megfelelően a gyógytorna, a gyógyszeres kezelés vagy a műtét meghozza az eredményét, a betegnek diszkrét biztonságra van szüksége. Ezt segítik a különböző méretű és funkciójú betétek, amelyek közül ki lehet választani a leginkább megfelelőt.

Kellemetlen cseppek

Alkalmankénti csepegésszerű vizeletvesztés esetére kisebb méretű, fehérneműbe rögzíthető inkontinencia betét viselése javasolt. Ezeket a betéteket kimondottan vizelet felszívására fejlesztették ki. Réteges szerkezetük kettős védelmet biztosít. A betét felső rétege gondoskodik a vizelet gyors elvezetéséről, nedvszívó rétege pedig speciális folyadékmegkötő rendszerének köszönhetően biztosítja a vizelet megtartását és ezáltal a szivárgásmentességet. A legkisebb inkontinencia betétek egy része rendelkezik úgynevezett szagmegkötő rendszerrel is, melynek segítségével a termék viselésével még nagyobb diszkréció érhető el.

Amennyiben naponta többször fordul elő a vizelet elcsepegése, esetleg kisebb mennyiségű folyás is, akkor már a fehérneműbe rögzíthető betétek nagyobb változatai ajánlottak. A fehérneműbe rögzíthető betétek közül a legnagyobbak akár fél liter folyadék biztonságos felszívására is képesek.

Testhezálló diszkréció

Amennyiben fél liternél több folyadék befogadására van igény, pelenkanadrág használata ajánlott. Diszkrét termék, amely küllemében és viseletében is hasonlít egy mindennapi fehérneműhöz. A magas nedvszívású, puha, textilszerű pelenkanadrág kiváló választás a nagyobb biztonságérzetet, kényelmet és védelmet keresőknek.

A súlyos vizelettartási probléma ellátására inkontinencia-nadrágpelenka viselése javasolt, melyet a gyermekpelenkákhoz hasonló módon lehet alkalmazni. Az inkontinencia-nadrágpelenkák ma már olyan kiegészítőkkel rendelkeznek, mint például az ívelt combgumírozás, a hátsó derékgumírozás és az oldalsó vízhatlan védőgátak, melyek rendkívüli szivárgásmentességet biztosítanak mind vizelet-, mind széklet-visszatartási zavarok esetében. A termék külső borításán indikátorcsík jelzi, ha a termék megtelt vizelettel, és cserére szorul.

A ma beszerezhető nadrágpelenkák akár 1,5 - 2 liter folyadékot is képesek felszívni, és a folyadékot a termék belsejében tartani. Ez a megoldás mind fekvő, mind mozgó betegek esetén alkalmazható. A modern, új generációs nadrágpelenkák ma már légáteresztő, speciális borítóanyaggal készülnek. Engedik, hogy a felhasználó bőre lélegezzen, és speciális textilszerű anyaguknak köszönhetően csendes viseletet biztosítanak. Ezáltal a lehető legnagyobb diszkrécióval viselhetik aktív inkontinens betegek is.

Nappalra, éjszakára, férfiaknak, nőknek...

A betétek közül egyrészt a szivárgás erőssége, vagyis a befogadandó vizelet várható mennyisége, másrészt a testméret alapján lehet választani. A nemek anatómiai felépítésének különbsége miatt férfiak és nők számára is kidolgoztak alkalmas szabású betétet. Nem mindegy az sem, milyen körülmények között használod: ha például egy közepesen súlyos tünetektől szenvedő beteg otthon, nyugalomban van, és elérhető távolságban van a toalett, akkor egy vékonyabb betét is elegendő, míg ha utazik, ha órákat kell házon kívül töltenie, vagy éjszakára van szüksége a száraz biztonságra, akkor választhat egy vastagabb formát is.

A legfontosabb, hogy elkerüld az öltözék vagy az ágynemű átnedvesedését, ami nemcsak kínos helyzetet, kellemetlenséget okoz, hanem további felfázásnak, fertőzésnek a kiindulópontja is lehet. Szerencsére ma már van miből kiválasztani az adott esetben legmegfelelőbbet: ahogy az inkontinencia tünetei rendkívül változatosak, a gyártók is igyekeztek a választék kialakításában ehhez alkalmazkodni.