Mit tehetsz a vizeletcsepegés ellen?

Sokan kétségbeesnek, ha kiderül róluk, hogy inkontinenciában szenvednek, mert azt gondolják, ezen nem lehet változtatni. Odafigyelés kérdése.

Inkontinenciában sokkal többen szenvednek, mint gondolnánk, csakhogy az érintettek nagy része szégyell problémájával szakemberhez fordulni.

Ma Magyarországon közel félmillió ember küzd e betegség valamelyik fajtájával.

A nagy rizikófaktorú csoportba sorolhatók a többször szült édesanyák, a középkorú – negyven év feletti – nők és az ötven év feletti férfiak.

Közülük sokan teljesen kétségbeesnek, mert nem látnak kiutat problémáikra, pedig ha életmódjukon változtatnak, kivizsgáltatják magukat, akkor a betegség tünetei enyhíthetők, és az életminőségük is nagymértékben javulhat.

Mennyit és mit igyál?

Naponta javasolt másfél, két liter folyadék elfogyasztása, mert a vizelet besűrűsödése fokozza a fertőzések és a hólyagirritáció veszélyét. Általánosan elfogadott tény, hogy a túlzott alkoholfogyasztás egészségkárosító hatású. Fokozottan igaz ez akkor, ha vizelettartási nehézséggel küzdesz. Nem javasolt az alkoholfogyasztás, és kerülnöd kell a koffeintartalmú, valamint a szénsavas üdítőitalokat is, mivel ezek a folyadékok irritálják a húgyhólyagot.

Elősegíti az éjszakai pihenést, ha lefekvés előtt két-három órával már nem iszol semmit.

Mozogj!

Fontos pillér az inkontinencia kezelésében a gátizomtorna. Ha néhány gyakorlatot elsajátítasz, és naponta gyakorolod is őket, elérheted, hogy a vizelet megtartásáért felelős izomzat erősödjön. A túlzott fizikai aktivitást, a megerőltető sportokat viszont jó, ha kerülöd. A rendszeres túrázás, séta, úszás és kerékpározás mind megfelelő kiegészítő testmozgás lehet az inkontinencia „saját kezelésére”.

Gyógyszerek hatása

Egyes gyógyszercsoportok, például bizonyos vizelethajtók, altatók, nyugtatók és néhány allergiaellenes szer károsan befolyásolhatja az inkontinencia állapotát, ezért érdemes leszokni róluk. Természetesen a szakorvos felvilágosítást tud nyújtani, ha a vizelettartási problémát valamilyen gyógyszer szedése okozza. A dohányzásról való lemondással szintén csökkentheted az inkontinencia tüneteit.