Nekem mi a legjobb? Átgondolt inkontinencia-betétválasztás

Az inkontinencia-betétek közüli választásnál elsődleges szejmpont a nedvszívó képesség, a méret és az ár, de vannak egyéb érdekes tulajdonságok is, amelyekre oda kell figyelni.

A nedvszívó képesség, méret az ár fontos szempontok a választásban. Ezek figyelembevételével még nem biztos, hogy kényelmes megoldást talál.

Nem mindegy, milyen betét

Az inkontinencia-betétek feladata az akaratlanul kieresztett vizelet felszívása és megtartása. Ezek lehetnek fehérneműbe ragasztható, speciális nadrágba helyezendő betétek vagy nadrágpelenkák.

Azt gondolhatjuk, hogy nőknél a menstruációs betét is megteszi, hiszen az inkontinencia-betétek közt is vannak intimbetéthez hasonlítók, a hólyaggyengeségnél mégis más betétre van szükség.

A vizelet hígabb, nem alvad, nagyobb mennyiségben távozik. Ezért az inkontinencia betétek nem áznak át olyan gyorsan, nagy folyadékmennyiség felszívása után is formatartók, ritkább cserét igényelnek.

Nagy mennyiséget képes felfogni

Szerencsére a legtöbb érintett embernek csak gyenge, legfeljebb közepes inkontinenciával kell számolnia. Az inkontinencia-betétek felülete úgy van kiképezve, hogy a vizeletet azonnal a betét belsejébe vezeti, így maga a betét végig száraz tapintású.

A ma használatos betétek nem csupán visszatartják a folyadékot, a kellemetlen szagokat okozó molekulákat kémiailag aktívan megkötő anyagot is tartalmaznak.

Nedvszívás és méret

A jelenleg kapható egyszer használatos inkontinencia-eszközök számos méretben kaphatók és választhatók attól függően, mekkora embernek, milyen mértékű vizeletvesztés miatt van szüksége rájuk.

A betétek vastagsága 3-5 mm, hosszuk 16-43 cm között változik, ennek megfelelően nedvszívó kapacitásuk is nagyon eltérő.

A legkisebbek maximális folyadékfelvétele 50 ml körül van, a legnagyobbak, a nadrágpelenkák pedig akár több litert is képesek felfogni.

Melyiket vegyem?

A jelenleg kapható inkontinencia termékek mindegyike megfelelő, legalább jó-közepes minőségű, de jócskán vannak különbségek nedvszívás, tisztaságérzet, szabás, méret és ár tekintetében.

Az orvos általában a beteg mérete, inkontinenciájának súlyossága és az ár alapján javasolja, írja föl egyik vagy a másik betétet.

A legfontosabb mégis, hogy kipróbálás után maga az érintett döntsön, melyik inkontinencia-segédeszközzel érzi magát a legjobban.

Egyedül vagy segítséggel?

A választásnál mérlegelni kell, hogy gyakorlatilag egészséges életvitelnél a mellékhelyiségben állva, vagy pedig fekvő beteg számára, fekvő testhelyzetben kell behelyezni az eszközt.

Az inkontinencia-betét választása sokszor a gondozóra hárul, és a beteg szempontjai mellett a gondozók érdekeire, munkájának megkönnyítésére is kell gondolni.

Természet- és bőrbarátság

Érdemes figyelembe venni azt is, milyen anyagból készül a termék. A bőrbarát, légáteresztő, textilhatású felszínű betétek segítségével számos bőrprobléma megelőzhető, sőt esetleges termékváltással fennálló bőrbetegség, felfekvés, ekcéma, kiütés is kezelhető.