Várandósság és vizelettartási problémák

A babaváráshoz köthetően kialakuló inkontinencia gyakoribb, mint gondolná, csak épp senki nem beszél róla szívesen. Egy természetes, normális jelenség, és semmi szégyellnivaló nincs benne.

Nem szégyen az inkontinencia - a terhesség alatt és után sem

A várandósság csodálatos állapot, leszámítva pár kellemetlenséget, melyek gyakran kínozzák a terhes nőket. A legtöbben persze a problémákat nem szívesen említik, anyaként már inkább csak a szép emlékeket szeretik felidézni, pedig az áldott állapot és a szülés igencsak sok nehézséggel jár együtt. Az ilyen gyakran titkolt panaszok egyike az inkontinencia, mely a terhesség alatt, vagy a szülés után is egyaránt jelentkezhet.

Mindenkinél kialakul?

A babaváráshoz köthetően kialakuló inkontinencia gyakoribb, mint gondolná, csak épp senki nem beszél róla szívesen. Egy természetes, normális jelenség, és semmi szégyellnivaló nincs benne. Ha kicsit bátrabbak lennénk, akár ez is éppen olyan könnyed téma lehetne, mint a lábdagadás és a terhességi csíkok megjelenése a bőrön.

Tekintettel arra, hogy kis odafigyeléssel könnyedén csökkenthetjük az inkontinencia panaszaiból fakadó kellemetlenségeket, kiemelten fontos lenne, hogy komolyan foglalkozzunk a problémával, és ne csak mélyen hallgassunk róla.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy nincs takargatnivalónk, minthogy a tanulmányok szerint a terhesség alatti vizeletcsepegés előfordulási esélye akár 8-85% is lehet.

Miért alakul ki inkontinencia a terhesség alatt vagy után?

A várandóssággal összefüggő vizelettartási problémákat stressz inkontinenciának nevezzük, melyet a húgyhólyagra nehezedő megnövekedett nyomás okoz. A hólyag záróizma egyfajta szelepként működik, és a húgyhólyag alján található, feladata pedig az, hogy megtartsa a vizeletet. Terhesség során a méh folyamatosan tágul, a baba helyet csinál magának az anya testében, ezáltal nyomást gyakorol a húgyhólyagra is. Mivel a záróizmok túlterhelődnek, a nagy nyomás hatására vizeletet ereszthetnek, nem beszélve az olyan extra megterhelésről, amikor a várandós nők tüsszentenek, köhögnek vagy erőlködnek. Szülés után az inkontinencia tovább folytatódhat, vagy akár súlyosbodhat is, hiszen a szülés elgyengítheti a medencefenék izmait, nem beszélve az esetleges vágott/varrt sebekről.

Nem vagyok ehhez még túl fiatal? És akkor már örökre így maradok?

Mivel a terhesség és a szülés jelentős fizikai megterhelést jelent a női testnek, ezért életkortól függetlenül kialakulhatnak olyan panaszok, mint például az inkontinencia. Nincs mit titkolnunk rajta, mert ez nem egy olyan jelenség, ami miatt restelkednünk kellene, a jó hír pedig az, hogy természetesen nem kell így leélnünk az egész életünket.

Mit tegyek ellene?

Hogy csökkenthessük, majd hosszú távon megszüntethessük inkontinenciával kapcsolatos panaszainkat, fontos a medencefenék izmainak erősítése. Néhány egyszerűen elvégezhető gátizom gyakorlatsorral már ma elkezdheti a probléma felszámolását.

Fontos lehet az is, hogy orvosával minden esetben őszintén tudjon beszélni az inkontinenciáról, melyben ez a cikk is segítséget nyújt. Nehéz lehet megnyílni, ha a témával kapcsolatosan nem vagyunk egészen oldottak, de ne felejtsük el: nincs mit szégyellnünk, ha a terhesség vagy szülés során testünk extra terhelés alá kerül. Ne nehezítsük meg mindennapjainkat, keressük meg bátran a megoldást!

Amíg pedig panaszaink nem szűnnek meg teljesen, egy percig sem kell szégyenkeznünk a vizeletcsepegést takargatva. Tisztán és üdén jelenhetünk meg bárhol, hiszen a TENA inkontinencia betétek kifejezetten alkalmi vizeletcsepegés esetére ajánlott termékek, gyors nedvszívást és száraz érzést nyújtanak a mindennapokban. A termékek két különböző méretben kaphatóak, a test formájához illeszkednek, így diszkrét viseletet biztosítanak.