Ismerje meg az inkontinencia kialkulásának okait!

Mivel az inkontinencia minden negyedik nőt érint, és kortól függetlenül, bármikor előfordulhat, azt hihetnénk, hogy tananyagként találkozhatunk vele az iskolában. Ha tanultunk is róla, úgy tűnik, legtöbben hiányoztunk arról az óráról! Mindenesetre tekintsük át, hogyan működik a húgyhólyag és a kiválasztó rendszer, és mi okozza azt, hogy néha nem működik tökéletesen.

Az inkontinencia 53 év felett vagy az alatt fordul elő a nőknél gyakrabban?


Eredmények

A kiválasztó rendszer működése

A vesék feladata a szükségtelen anyagok kiszűrése a vérből, majd ezek eljuttatása a húgyhólyagba, abba az izmos falú tartályba, amely teli állapotban akár 500 ml folyadék tárolására is képes. Ha a húgyhólyag félig megtelt, az idegek jelet küldenek az agy felé, hogy ideje kiengedni a hólyag tartalmát, ezután a vizelet a húgycsőbe jut, amelynek zárásáról két záróizom gondoskodik. A belső záróizom a húgyhólyag megtelésekor kinyílik, de a külső záróizmot akaratlagosan zárva tudjuk tartani, szabályozva ezzel a vizelést. A záróizmok zárva tartásáért a medencefenéki izmok a felelősek, amelyek a húgyhólyag alatt, a húgycső körül helyezkednek el. Minden negyedik nő és minden nyolcadik férfi élete folyamán előfordul, hogy zavar lép fel ebben a folyamatban.

Melyek tehát az inkontinencia valódi okai?

Lehetséges, hogy az Ön medencefenéki izmai meggyengültek?
Legtöbb esetben a vizelettartási zavart a húgycső zárva tartásáért felelős medencefenéki izmok meggyengülése okozza. Ha ezek az izmok elvesztik rugalmasságukat, a mindennapi tevékenységeket, például a nevetést, a köhögést, az emelést és a futást vizeletszivárgás kísérheti. Az izmok azonban megerősíthetők – tekintse meg a Tornagyakorlatok részt, ahol hasznos tudnivalókat talál a gátizomtornával kapcsolatban.

Nők esetében az inkontinenciát legfőképpen a terhesség, a szülés és a menopauza alatt bekövetkező változások okozzák (a férfi inkontinencia okairól a Férfiaknak szóló oldalakon olvashat).

Ön édesanya?


Az anyaság számos örömmel jár (leszámítva az első pár álmatlan éjszakát...), de a terhesség és a szülés számos hormonális és fizikális változást okoz. A terhességet és a szülést nagyon gyakran kíséri vizelettartási probléma. A hormonális változások, a méh hólyagra gyakorolt nyomása, valamint a szülés megerőltetései együttesen csökkenthetik a medencefenéki izmok hatékony működését.

Az inkontinencia a terhesség alatt vagy nem sokkal szülés után jelentkezhet, de néhány nő esetében felléphet akkor is, amikor a gyermekek már régen felnőttek. Azoknál a nőknél, akiknél terhesség alatt jelentkezik, az állapot gyakran csak átmeneti. Sok nő jelentős javulást tapasztal a gátizomtorna-gyakorlatok hatására, amelyekről a Tornagyakorlatok részben olvashat bővebben.

Tapasztalt már menopauzára utaló tüneteket?

A menopauza alatt különböző testi és hormonális változások következnek be. Ezen változások egyike, hogy a hasizmokban csökken az ösztrogén mennyisége. Emiatt megváltozhat a hólyag elhelyezkedése, ami csökkenti a záróizmok hatékonyságát.

Ön túlsúlyos?

A túlsúly jobban igénybe veszi a has és a medencefenék izmait, ami akaratlan vizeletvesztéshez vezethet.

Betegségek

Inkontinenciát bizonyos betegségek is okozhatnak, ide tartozik a szélütés, a demencia (elbutulás) és a cukorbetegség. Ezekben az esetekben az inkontinencia oka az, hogy károsodnak vagy blokkolódnak azok az idegpályák, amelyek az agy és a húgyhólyag közötti ingereket közvetítik, illetve demencia esetében az agy nem érzékeli ezeket az ingereket. Ez hólyagtúlműködést (gyakori vizelési ingert), illetve alulműködő húgyhólyagot (a hólyag nem ürül ki kellően, ezért szivárgás keletkezik) eredményezhet.

Idegrendszeri károsodások

A Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, a nyitott gerinc, a sclerosis multiplex vagy az agysérülés szintén befolyásolhatja az agy és a húgyhólyag közötti kommunikációt, csökkentve ezzel a vizelettartás képességét vagy meggátolva a hólyag teljes kiürítését.

Szed gyógyszereket valamilyen más betegségre?


Az inkontinencia bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet, és néhány gyógyszernek vizelethajtó mellékhatása is van, amely gyakoribb vizelést okoz. Ha a közelmúltban új gyógyszert kezdett szedni, vagy változtattak az adagoláson, és ez egybeesett a vizelettartó-képesség csökkenésével, esetleg érdemes megbeszélnie orvosával, hogy a gyógyszeradag változása okozhatja-e a tüneteket. Néhány esetben a más betegségre szedett gyógyszerek helyettesíthetők, vagy adagjuk mérsékelhető anélkül, hogy hatékonyságuk csökkenne.

Gyakran van húgyúti fertőzése?

A húgyúti fertőzések a hólyag túlérzékenységét okozhatják. Ebben az esetben a hólyag olyan jelzéseket küld az agynak, hogy sürgősen ki kell üríteni, holott még nem is telt meg.

Ha további kérdései vannak az inkontinencia okaival kapcsolatban, forduljon orvosához.