Az inkontinencia típusai

Az inkontinenciára többféle megnevezés létezik: hólyagtúlműködés, vizeletszivárgás, vizelet- és/vagy széklettartási nehézség, valamint többféle orvosi megnevezés, amelyek az inkontinencia különböző típusait jelölik. Az alábbiakban ismertetett tünetek segítenek abban, hogy meghatározza, melyik típusú inkontinenciával küzd. 

Kérjük, töltse ki ezt a rövid kérdőívet

Kit avatott a bizalmába az állapotával kapcsolatban?Eredmények

Tapasztal vizeletszivárgást köhögésnél, tüsszögésnél, nevetés közben vagy nehéz tárgyak emelésekor?

Ezek a stressz eredetű inkontinencia, röviden stressz-inkontinencia tünetei. Ez a női inkontinencia leggyakrabban előforduló típusa. Akkor jelentkezik, ha a hólyagot alátámasztó medencefenéki izmok meggyengültek. Nevetéskor vagy köhögéskor növekszik a húgyhólyagra nehezedő nyomás, és a medencefenéki izmok nem képesek kellően megfeszülni és a húgyhólyagban tartani a vizeletet. Ebben az esetben általában csak kis mennyiségű vizelet szivárog ki, de előfordulhat nagyobb mennyiség távozása is.
Jelentkezése terhesség alatt, szülés után és 40 éves kor felett gyakoribb, de minden korban előfordulhat. Minden negyedik nő találkozik a stressz eredetű inkontinenciával élete során, és a fiatal nők 40%-a tapasztalja a jelenséget sportolás közben. A gátizomtorna ebben az esetben segíthet, a gyakorlatokat részletesen a Tornagyakorlatok részben tekintheti meg.

Szokott tapasztalni hirtelen vizelési ingert?

Ezt a típusú inkontinenciát sürgősségi inkontinenciának, vagy hólyagtúlműködésnek nevezzük. Ebben az esetben hirtelen vizelési inger jelentkezik, és akaratlan vizeletürítés történik. Általában a szivárgásnak nincsen előjele, a vizelet mennyisége a kevéstől a jelentősig változhat. Az átlagos ember naponta 4-8 alkalommal üríti ki hólyagját, ezért ha Ön ennél gyakrabban érez vizelési ingert, vagy rendszeresen felébred éjszakánként emiatt, lehetséges, hogy ezek a sürgősségi inkontinencia tünetei.

Az ilyen típusú inkontinencia pontos kiváltó oka nem ismert, de valószínűleg az okozza, hogy a húgyhólyag izmai téves jelzéseket küldenek az agyba, azt jelezve, hogy a hólyag valós állapotánál jobban megtelt. Bizonyos esetekben „edzeni” lehet a hólyagot ez ellen, ezzel kapcsolatban további tudnivalókat a Mi a teendő? lapon olvashat. A legtöbben a sürgősségi inkontinencia tünetei ellen betéttel vagy speciális nadrágpelenkával védekeznek. Az inkontinencia termékek észrevétlen biztonságot nyújtanak, így a sürgősségi inkontinencia hatása minimálisra csökkenthető, és továbbra is teljes, aktív életet élhet.

Lehet, hogy Önnek kevert tünetei vannak?

Néhány nő kevert tüneteket tapasztal. Ebben az esetben a stressz-inkontinencia, valamint a sürgősségi inkontinencia tünetei vegyesen jelentkeznek. Ha ilyen típusú inkontinenciában szenved gondolja át, hogy melyik tünet jelentkezik erősebben, így a Mi a teendő? menüpontban erre a tünetre összpontosítson. Ha jelentősebb javulást tapasztal az egyik tünettel kapcsolatban, akkor összpontosíthat a másik tünetre.

Fizikai vagy mentális állapota megnehezíti, hogy időben kiérjen a mellékhelyiségbe?

Az inkontinencia másik típusáról beszélünk, amikor az egyén nem ér ki időben a mellékhelyiségbe, mert ebben fizikai vagy mentális betegsége megakadályozza – ezt az állapotot funkcionális inkontinenciának nevezzük. Az inkontinencia-termékek által nyújtott biztonság és önbizalom segít abban, hogy ez az állapot kevesebb stresszt okozzon. További tanácsokért olvassa el a Mi a teendő? menüpontot.

Idegrendszeri megbetegedésben szenved vagy agysérülése van?

Az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a nyitott gerinc, a sclerosis multiplex vagy a baleset eredetű agysérülések megzavarhatják a hólyag és az agy közötti kommunikációt, amely gátolhatja a vizelet-visszatartást, illetve a hólyag teljes kiürítését. Ezeket összefoglalóan kóros beidegzés miatti inkontinenciának (reflex-inkontinencia) nevezzük.

Ha nem tudja eldönteni, hogy az inkontinencia melyik típusában szenved, azt ajánljuk, hogy forduljon szakorvoshoz személyes kivizsgálásért.