Az inkontinencia kezelési lehetőségei

Az inkontinencia kezelésére sokféle lehetőség áll rendelkezésre, de ahhoz, hogy az állapotunknak legmegfelelőbb kezelésbe részesülhessünk, ki kell vizsgáltatnunk az okokat.

A kivizsgálás menetéről már korábban írtunk, most a lehetséges kezelési módokat vesszük sorra.

A vizelet inkontinencia kezelése függ a betegség típusától, annak súlyosságától, valamint az egyéb meglévő betegség(ek)től is.

Viselkedésterápia

Az életmódváltás és a viselkedésterápia bizonyos esetekben önmagában is elegendő az inkontinencia megszüntetésére.

Hólyagtréning: a torna célja, hogy késleltetni kell a vizelést az inger megjelenését követően. Eleinte pár perce kell megpróbálni visszatartani a vizeletet, majd fokozatosan kell növelni az időtartamot. A cél, hogy két vizelés között legalább 2 óra teljen el. A hólyagtréning másik módja, hogy vizeletürítés közben próbálja megszakítani a vizelést, majd néhány perc múlva folytassa. Ez a gyakorlat segít abban is, hogy a hólyagot teljesen ki tudja üríteni.

Toalett tréning: a lényege, hogy nem a vizelési inger megjelenésekor, hanem előre meghatározott időpontokban üríti a vizeletet. Az időpontok meghatározásában segíthet a vizelési napló vezetése, így a vizelések között eltelt idő illetve a bevitt folyadékmennyiség alapján meg lehet határozni a vizelési időpontokat.

Medencefenék izomerősítés: a speciális gyakorlatok segítségével a hólyagzáró izmok illetve a vizelet elfolyását gátló medencefenék izom erősíthető. Ez a gyakorlat nagyon eredményes stressz inkontinencia esetén, de a késztetéses inkontinencia esetén is jótékony hatású.

Elektrostimuláció: a kezelés során elektromos árammal késztetik összehúzódásra a medencefenék izmait. Az ingerléshez általában hüvelybe vagy végbélbe helyezett kúpra rögzített elektródákat használnak. Minél közelebb kerülnek az elektródák a medencefenék izmaihoz, annál hatásosabb a kezelés. Mind stessz inkontinencia, mind késztetéses inkontinencia esetében is hatásosnak bizonyul.

Gyógyszeres kezelés

A vizelet inkontinencia egyes formái különféle gyógyszerekkel is jól kezelhetőek, de a stressz inkontinencia kezelésére nincs megfelelő gyógyszer. A gyógyszerek általában hasonló módon hatnak és csökkentik a sürgető vizelési ingert és annak gyakoriságát.

Antikolinerg szerek: ezek a gyógyszerek segítik ellazítani a hiperaktív hólyagot, így alkalmazásuk a késztetéses inkontinencia esetében hatásos lehet. Gyakori mellékhatása a szájszárazság, amely fokozott folyadékbevitelt eredményezhet, erre érdemes odafigyelni. Ezek a szerek vényköteles gyógyszerek.

Triciklusos antidepresszánsok: ezeket a gyógyszereket általában más gyógyszerekkel kombinálva alkalmazzák. A hólyagfal izmait elernyesztik, míg a hólyagnyak simaizmainak megfeszülését okozza.

Egyéb gyógyszerek: amennyiben megnagyobbodott prosztata probléma áll, lehetőség van gyógyszeres kezelésre a prosztata méretének csökkentése. Amennyiben hólyaggyulladás áll fent, amelyet bakteriális fertőzés okoz, antibiotikum kezelésre is szükség lehet.

Műtéti kezelés

Vannak olyan esetek, amikor műtéti kezelésre van szükség.

Hólyagnyak felfüggesztés: ezt a beavatkozást a hasfalon ejtett apró bemetszéssel végzik, varratokat helyeznek el a hólyagnyak környéki szövetekben, majd rögzítik a medencéhez futó szalagokban, vagy magában a csontos medence porcában. Az eljárás megerősíti, illetve megtöri a hólyagnyakat. Általában helyi érzéstelenítésben végzik az eljárást.

Szalagplasztikák: a női inkontinencia kezelésében ez az egyik legnépszerűbb beavatkozás. A műtéti eljárás során vagy a saját szervezetből, vagy idegen szervezetből eltávolított szövetből alakítanak ki egy hurkot, vagy valamilyen szintetikus anyagot helyeznek be a húgycső alá. Ez felfüggeszti és összenyomja a húgycsövet, ami megakadályozza a vizeletcsepegést.

Hólyagnyak megerősítés kollagénnel: ezt az eljárást stressz inkontinencia esetén alkalmazzák, kollagént juttatnak a hólyagnyakat körülvevő szövetekbe, vagy a külső húgycsőnyílás közeli nyálkahártyába. Az injekció ezen szövetek tömegesítésével eredményezi a tökéletesebb zárást. A beavatkozás néhány perces, azonban hatása idővel múlhat, ezért néhány havonta ismétlés szükséges.

Gyógyászati segédeszközök

Az inkontinencia betétek vagy pelenkák használata átmenetileg vagy hosszabb távon is kiegészítheti az egyes kezelési módokat. A vizeletvesztés mértékétől függően nők és férfiak számára is rendelkezésre állnak különböző termékek.