Tanácsok az inkontinencia kezelésével kapcsolatban

Az első lépés annak tudatosítása, hogy néhány egyszerű életmódbeli változás pozitív eredményt hozhat.

Igyon eleget!

Sokan korlátozzák az elfogyasztott folyadék mennyiségét, de ez még koncentráltabbá teszi a vizeletet, amely megterheli a hólyagot, és csak fokozza a működését. Azt javasoljuk, hogy annyit igyon, amennyit szervezete kíván. Ez elég ahhoz, hogy a vizelet egészséges, világossárga színű legyen. A túl sok folyadék fogyasztása csak fokozza a sürgető vizelési ingert, ezért próbálja megtalálni az egészséges középutat.

Partiitalok

Az élet arra való, hogy élvezzük, ezért nem szabad, hogy az inkontinencia megfosszon bennünket az örömöktől! Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a koffein, az alkohol és a szénsavas italok vízhajtó hatásúak, vagyis gyakoribb vizelési ingert eredményeznek.

Egészséges testsúly


A túlsúly gyakran okoz inkontinenciát. Ezért ha már régóta tervezi, hogy egy kicsit lefogy, ez ösztönző erő lehet.

Ha dohányzik

Tulajdonképpen nem maga a dohányzás okoz inkontinenciát, hanem az azt kísérő köhögés, amely nyomást gyakorol a hólyagra. Ez egy újabb ok a dohányzásról való leszokásra...

Tornagyakorlatok (megerőltetés nélkül)


Az inkontinencia gyakran javítható gátizomtornával, stressz-inkontinencia esetén általában ez az első számú fizioterápiás kezelés. Az enyhe és középsúlyos esetek akár 70%-a enyhíthető vagy akár el is mulasztható legalább 3-6 hónapon keresztül rendszeresen és helyesen végzett gátizomtornával, de nem szabad elfelejteni, hogy a tartós hatás érdekében a tornát ezután is folytatni kell. Ezekkel a gyakorlatokkal megerősíthetők a húgycső zárásáért felelős izmok. A tornát soha nem késő elkezdeni – még a hetven vagy nyolcvan év felettiek is a tünetek enyhülését tapasztalhatják. A gátizomtorna gyakorlatait részletesen megtekintheti a Tornagyakorlatok részben.

A szakorvos biofeedback eljárást vagy elektromos stimulációt is javasolhat, amelyek segítik a gyakorlatok helyes elvégzését.

Gyógyászati segédeszközök

Azokban az esetekben, amikor a gyógytorna nem hatékony, az orvos más módszereket is javasolhat. Átmenetileg előfordulhat a vizelettasakkal összekötött katéter behelyezése is, főleg azokban az esetekben, amikor az inkontinencia műtét következményeként alakult ki, amelyből a beteg még lábadozik.
Inkontinencia esetében a leggyakrabban használt segédeszközök a nagy nedvszívó képességű inkontinencia-termékek. A betéteket, amelyek többféle méretben és nedvszívó képességgel kaphatók, úgy alakították ki, hogy védelmet nyújtsanak a vizeletszivárgás és a kellemetlen szagok ellen. Kattintson ide, ha többet szeretne megtudni az inkontinencia-védelemről.

Gyógyszerek és műtétek

Bizonyos országokban gyógyszerekkel kezelik a stressz-inkontinenciát, néhány esetben pedig az urológus sebészeti megoldást javasolhat. Ezekkel kapcsolatban kérje ki egy inkontinenciára szakosodott orvos vagy urológus véleményét.

A sürgősségi inkontinencia kezelése


A jelenséget hólyagtúlműködésnek is nevezik, mivel hirtelen jelentkező és csillapíthatatlan vizelési inger jellemzi.

Könnyítse meg saját életét

Sürgős vizelési inger esetén nem a legkedvezőbb, ha a mellékhelyiség csak akadályokon keresztül közelíthető meg, illetve ha nehezen tud megszabadulni ruháitól. Gondoskodjon arról, hogy könnyen meg tudja közelíteni a mellékhelyiséget, és ne hordjon olyan ruhákat, amelyekből nehéz kibújni. Egy hasznos tanács az inkontinenciával kapcsolatban: A kertésznadrág nem a legpraktikusabb viselet!

Az ilyen típusú inkontinenciánál a következő fontos dolog a hólyagtréning, amely az esetek 50%-ában segíteni szokott. Ez nem más, mint a hólyag „átprogramozása” arra, hogy nagyobb mennyiségű vizeletet hosszabb ideig legyen képes tárolni, így ritkábban kell felkeresnie a mellékhelyiséget. Ezt úgy valósíthatja meg, hogy a vizeletet a lehető legtovább tartja vissza, így a hólyag „megtanulja”, hogy nincs szükség ürítésre akkor, amikor még csak félig telt meg. Ez idővel egyre könnyebben megy.

A gátizomtorna segít?


A gátizomtornát inkább a stressz-inkontinencia esetében szokták alkalmazni, de a sürgősségi inkontinencia néhány esetében is hasznos. További tudnivalókért tekintse meg a Tornagyakorlatok részt
 

Gyógyászati segédeszközök


Ha a hólyagtréning hatástalannak bizonyul, másfajta kezelésre is sor kerülhet. Átmenetileg előfordulhat a vizelettasakkal összekötött katéter behelyezése is, főleg azokban az esetekben, amikor az inkontinencia műtét következményeként alakult ki, amelyből a beteg még lábadozik.

A leggyakrabban használt gyógyászati segédeszközök a nagy nedvszívó képességű inkontinencia-termékek. A betéteket, amelyek többféle méretben és nedvszívó képességgel kaphatók, úgy alakították ki, hogy védelmet nyújtsanak a vizeletszivárgás és a kellemetlen szagok ellen. Kattintson ide, ha többet szeretne megtudni az inkontinencia-védelemről.

Gyógyszerek és műtétek

A sürgősségi inkontinenciát hólyagtúlműködésnek is nevezik, és létezik néhány olyan gyógyszer, amely csökkenti a hólyag túlműködését, a sebészeti megoldások azonban ebben az esetben ritkábbak. A gyógyszerekkel kapcsolatban kérje ki egy inkontinenciára szakosodott orvos vagy urológus véleményét.

A kevert típusú inkontinencia kezelése

Kevert típusú inkontinencia esetén összpontosítson a legjellemzőbb tünetekre, és először ezeket próbálja meg enyhíteni. Elkezdheti például a stressz-inkontinencia esetén javasolt gátizomtornát, vagy a sürgősségi inkontinencia esetén javasolt hólyagtréninget. Amint a fő tünetek enyhültek, már figyelmet fordíthat a többi tünetre is.

A funkcionális inkontinencia kezelése


Ha fizikai vagy mentális állapota akadályozza meg abban, hogy időben kiérjen a mellékhelyiségbe, ez nem az Ön hibája, ezért ne idegeskedjen és szorongjon emiatt. Ebben az esetben a gyógyszerek nem hoznak jelentős javulást, de az inkontinencia-termékek használatával minimálisra csökkentheti a balesetek előfordulását és következményeit.  Így mindig biztos lehet abban, hogy az eltávozott vizelet nem szivárog ki a betétből, és egész nap frissnek, száraznak érzi magát, mely kényelemérzettel párosul.

A mellékhelyiség könnyen megközelíthető legyen

Sürgős vizelési inger esetén nem a legkedvezőbb, ha a mellékhelyiség csak akadályokon keresztül közelíthető meg, illetve ha nehezen tud megszabadulni ruháitól. Gondoskodjon arról, hogy könnyen meg tudja közelíteni a mellékhelyiséget, és ne hordjon olyan ruhákat, amelyekből nehéz kibújni. Egy hasznos tanács az inkontinenciával kapcsolatban: A kertésznadrág nem a legpraktikusabb viselet!

Az idegrendszeri alapú inkontinencia kezelése


Sajnálatos módon ez az inkontinencia legnehezebben kezelhető típusa, de hatékony inkontinencia-termékekkel csökkenthető a mindennapi életre gyakorolt hatása.