Úgy tűnik, hogy az Ön tartózkodási helye <country>

A helyi információkat az adott TENA-oldalon találja

Mit jelent a „hiperaktív hólyag” kifejezés?


A „hiperaktív hólyag” (OAB) megnevezés többféle, az erős vizelési ingerrel összefüggő probléma gyűjtőneve. A megnevezés nem rokon értelmű az inkontinenciával; mindössze a gyakori vizelésre utal.

1600x500_overactivebladder.jpg


A hiperaktív hólyag, más néven záróizom-gyengeség azt jelenti, hogy az érintett személy gyakran használja a mosdót napközben, de gyakran akár éjszaka is (ez az úgynevezett nocturia). Ne feledje: napi 4–8 vizelés teljesen normális! A hiperaktív hólyag jelensége inkább az idősek és a nők körében elterjedt.


Mi okozza a hiperaktív hólyag kialakulását?

A hiperaktív húgyhólyag a kissé fokozottabb vizelési gyakoriságtól és az állandó vizelési ingerig változó állapotot okoz. A jelenség okai sokfélék és gyakran ismeretlenek, de gyakori, hogy a húgycső szűkülete okozza.

A húgyhólyagot irritáló tényezők

A húgyhólyag belsejét érő irritáció vizelési ingert okozhat. Ennek egyik oka a húgyúti fertőzés, amely miatt a húgyhólyag belsejében található nyálkahártyát ingerlik a szervezetbe jutott baktériumok. Egyes italok, például a kávé és az energiaitalok bizonyos összetevői is okozhatnak irritációt. A hólyagkövek is számítanak. 
 
A húgyhólyag irritációját és az ezzel járó vizelési ingert különböző külső tényezők is okozhatják. A székrekedés, valamint bizonyos nőgyógyászati gondok, például a méhsüllyedés vagy a petefészek-daganat, szintén külső irritációt és vizelési ingert okozhat.

Életmóddal magyarázható tényezők és egyéb okok

A túlzott folyadékfogyasztás miatt nagy mennyiségű vizelet képződik (ez az úgynevezett polyuria), így gyakrabban érezhető vizelési inger, és a mosdóba is többször kell kimenni, mivel a húgyhólyag gyorsan megtelik. Egyes ételeknek (pl. a leveseknek, zöldségeknek és gyümölcsöknek) magasabb a folyadéktartalmuk, így növelik vizelettermelést.
 
A nagy mennyiségű vizelet kialakulásának további oka a kezeletlen cukorbetegség. A magas vércukorszint (orvosi nevén hiperglikémia) egyaránt megnöveli a szomjúságérzetet és a vizelettermelést.