Úgy tűnik, hogy az Ön tartózkodási helye <country>

A helyi információkat az adott TENA-oldalon találja

Mit jelent a „stresszinkontinencia” kifejezés?


A stresszinkontinencia vagy stressz-vizeletinkontinencia (SUI) azt jelenti, hogy nevetés, tüsszentés, köhögés vagy valamilyen megerőltetés közben vizeletszivárgás történik.

1600x500_stressincontinence.jpg


Stressz-vizeletinkontinenciáról beszélünk, ha a húgyúti szerveket és a hólyagot tartó izmok nem működnek megfelelően. Az állapotot kiválthatja az ínszalagok és a medencefenék izmainak meggyengülése, illetve a húgycső záróizmainak működési zavara. Mindez kihat a normál vizelést segítő tartóizmokra.
 
A stressz-vizeletinkontinencia a női vizeletinkontinencia leggyakoribb típusa.

A stresszinkontinencia okai

A gátizomzat a hasüreg alsó részén elhelyezkedő izomcsoport. Az izmok csésze alakban, függőágyként húzódnak végig a medencefenéken. Amennyiben a medencefenék bármely része megsérül, a húgycső izomtámasztéka meggyengül, így ha megerőltetjük magunkat, például sportolunk, vagy csak köhintünk egyet, előfordulhat, hogy kis mennyiségű vizeletszivárgás történik.
 
A stresszinkontinencia kiváltó oka lehet az életmód, az orvosi kezelések mellékhatásai, a terhesség és az elhízás. A helyzet kezelésére gyakran jó megoldás a fogyás és az edzés.
 
Stressz-vizeletinkontinencia férfiaknál is előfordulhat, azonban rendkívül ritka, és gyakran a prosztataeltávolító műtét utáni komplikációk okozzák. A férfiaknál inkább másféle inkontinenciapanaszok figyelhetők meg.