Úgy tűnik, hogy az Ön tartózkodási helye <country>

A helyi információkat az adott TENA-oldalon találja

A prosztata és a férfi vizeletszivárgás


Noha sem a prosztata, sem az inkontinencia nem tartozik a legvonzóbb beszédtémák közé, hasznos megtudni, hogyan hatnak egymásra. A témával kapcsolatos félreértések tisztázása érdekében megkerestük Dr. Ralph Peekert, a göteborgi Sahlgrenska Egyetemi Kórház Urológiai Osztályának főorvos professzorát.

A prosztata és a férfi vizeletszivárgás

18-20 éves korban a prosztata kb. 20 grammot nyom, azaz nagyjából dió nagyságú. Később azonban akár 500 grammosra is megnőhet.A prosztata olyan, akár egy dió

Kezdjük a legfontosabbal. Mennyit tud Ön a saját prosztatájáról? A prosztata, régi nevén dülmirigy, a húgyhólyag és a pénisz között helyezkedik el. Elsődleges feladata, hogy folyadékot állítson elő – a spermával összekeveredve ez alkotja az ondót. A huszonéves férfiak esetében a prosztata nagyjából dió nagyságú, azaz kb. 18-20 g-ot nyom.


A fülhöz hasonlóan a prosztata is életünk végéig nő

Fontos tudni, hogy a prosztatanövekedés normális jelenség. „Van, akinél a prosztatanövekedés csupán kismértékű. Másoknál ennél nagyobb, míg vannak olyanok, akiknél a növekedés egészen nagy, és a prosztata súlya akár a fél kilogrammot is elérheti” – mondja Dr. Peeker. A prosztata megnagyobbodása gyakran észrevétlen marad. Egyes férfiaknál azonban a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás (orvosi nevén benign prostatic hyperplasia, jóindulatú prosztatahiperplázia, BPH) fájdalmat és változatos tüneteket okoz – ilyen például a késedelmes vizelés, a gyenge vizeletsugár, a vizelési képtelenség vagy gyakran fertőzést eredményező visszamaradt vizelet. A felsorolt tünetek összefoglaló neve alsó húgyúti szindróma, amely igen elterjedt: a 40 év feletti férfiak mintegy 25%-át érinti. Mivel ezek megfelelően kezelhetők, nem szükségszerűen rontják az életminőséget.


A megnagyobbodott prosztata nem a rák előjele

Dr. Peeker szerint „nagyon gyakori tévedés” az, hogy az alsó húgyúti szindróma tüneteit a prosztataráknak tulajdonítják. Bár a prosztataráknak korai stádiumban kevés tünete van, a családi kórelőzmények és a helytelen táplálkozás növelheti a kialakulás kockázatát. Az ellenőrzés első lépése vérvétellel történik: ez alapján végzik el a PSA-vizsgálatot.
 
A prosztatarák érdekes módon gyakran lassan fejlődik ki. Éppen ezért a kezelésében a műtétnél előnyösebbnek tartják a rendszeres ellenőrzést, mivel az operáció mellékhatásaként többek között inkontinencia is kialakulhat. A nőket gyakrabban érintő stresszinkontinencia átmenetileg, de akár végleg is kialakulhat a kismedencei műtétek, például a prosztataeltávolítás következményeként. A műtét során a teljes prosztatát eltávolítják, ami zavart okozhat a záróizom működésében, illetve vizeletszivárgást is eredményezhet. A tünetek enyhítésére, sőt, akár teljes megszüntetésére többféle gyógyszer és műtét is rendelkezésre áll. Enyhébb esetben a gátizom-erősítő gyakorlatok, amelyek erősebbé teszik a PC izmokat, egyúttal fokozzák a vizelettartási képességet, és csökkentik a vizeletszivárgást. Ha azonban Önt ettől függetlenül aggasztják a prosztatarák esetleges tünetei, kivizsgálása, illetve a betegséggel járó kockázatok, a legjobb, ha felvilágosítást kér a kezelőorvosától. 

„Gyakran előfordul, hogy nem a prosztata a bűnös”

Noha a megnagyobbodott prosztata gyakran okoz vizelési panaszokat, Dr. Peeker szerint a férfi inkontinencia esetében érdemes a medencefenéken túli területekre és az agyra is gondolni. 
 
A vizeletürítési reflexek irányítását ugyanis a központi idegrendszer végzi: ez azt jelenti, hogy az ember képes visszatartani a vizeletürítést, amikor érzi, hogy ki kell mennie. A feladatért felelős agyi „áramkörök” működésében azonban előadódhat zavar, ha az egyént valamilyen trauma éri, például agysérülést vagy agyi érkatasztrófát (stroke-ot) szenved; ennek eredményeként egyes férfiaknál akaratlan vizeletcsepegés figyelhető meg. Az úgynevezett késztetéses inkontinencia a férfi inkontinencia leggyakoribb típusa.  
Az agyműködés zavarát azonban nem feltétlenül valamilyen súlyos probléma, például stroke okozza. „Lehetséges, hogy valamilyen érelmeszesedés miatt az agyba nem jut elegendő vér és oxigén” – vélekedik Dr. Peeker. 
 
Az érelmeszesedés az artériák falának megkeményedése és összeszűkülése; ez rendszerint a dohányzás, a nem megfelelő étrend és a passzív életmód következménye. És bár klinikailag nem igazolt tény a nem megfelelő étkezés és az inkontinencia közötti összefüggés, az egészséges táplálkozás és a sportos életmód csak a javunkra válhat. „Mindenki jobban érzi magát, ha a test szöveteibe több oxigén jut – teszi hozzá Dr. Peeker,
 
aki ezenkívül egy jó tanácsot is adott. – Ha tapasztalnám magamon valamelyik tünetet, biztosan kivizsgáltatnám magam.” Ha tehát kérdése van a prosztatájával vagy a vizeletinkontinenciával kapcsolatban, beszéljen a kezelőorvosával.

Vannak férfiak, akiknél a prosztata akár fél kilogramm súlyúra is megnőhet.

Dr. Ralph Peeker
Főorvos professzor

Tudta?

A 40 év feletti férfiak közül minden negyediknél megfigyelhetők az alsó húgyúti szindróma tünetei.

4-ből 1

Kapcsolódó cikkek

Társasági élet inkontinenciával

Sok inkontinens férfi tart a társasági programokban való részvételtől. A vizeletszivárgástól való félelem visszatartó erő, megfelelő tervezéssel azonban elkerülhetők a balesetek.

Aktív élet inkontinenciával

Sokféleképpen maradhat a helyzet ura, és élhet továbbra is úgy, ahogyan szeretne, az inkontinencia típusától függetlenül.