A húgyhólyag működésének alapjai és a jelenség okai

Gyermekek és felnőttek számára egyaránt frusztráló, ha valamire nincs magyarázat, vagy ha nem tudnak irányítani valamit, amit tudniuk kellene. Ha tehát az inkontinenciáról van szó, érdemes nyíltan beszélni róla gyermekével, hogy tudja, miért alakult ki nála vizelettartási probléma. Így megnyugodhat, hogy nem ő tehet róla, és semmi rosszat nem tett. 
 
Hogy megismerhesse a tényeket, és gyermekével együtt jobban megértse, miről van szó, az alábbiakban bemutatjuk a húgyhólyag működésének alapjait, valamint a gyermekkori vizeletinkontinencia leggyakoribb kiváltó okait.
A szervezet szűrőrendszere
A húgyhólyag a kiválasztó szervrendszer része. Az étkezések és az ivás során a szervezet felszívja a folyadékot. A vese feladata, hogy kiszűrje belőle a felesleges anyagokat, és vizeletet állítson elő. A vizelet ezután a táguló és megtelő, gömb alakú izomtömlőből, a húgyhólyagból a húgyvezetékekbe áramlik. Az agy a félig telt húgyhólyagtól kapja az első jelzést azzal kapcsolatban, hogy ideje kiüríteni. Ha a húgyhólyag megtelt, az agy jelzi, hogy vécére kell menni. A vécén ülve az agy jelzi a húgyvezetéket körülvevő záróizmoknak, hogy lazuljanak el, a húgyhólyag izmait pedig összehúzódásra és ürítésre serkenti. 
 
Alvás közben az agy hormont termel, amely lelassítja a vizelettermelést a vesékben. Így csökken az éjszakai vécére menések száma. 
Az ágybavizelés jelensége
Annak érdekében, hogy a gyermek reggel szárazon ébredjen, a szervezetének a következő három dologra kell képesnek lennie:
  • Szabályozni a vese által termelt vizelet mennyiségét
  • A hólyagban tárolni a termelődött vizeletet
  • Felébredni éjszaka, és kimenni a mosdóba, ha a hólyag megtelt
Néhány gyerek nagyon mélyen alszik, és nem észleli a hólyagürítés érdekében küldött jelzéseket, hiperaktív hólyagizmokkal rendelkezik, vagy az agya nem termel elegendő hormont a vese vizelettermelésének lelassításához. A felsorolt problémák bármelyike okozhat vizelettartási problémát – nappali bevizelés és ágybavizelés formájában egyaránt. A gyermek növekedésével és a test fejlődésével párhuzamosan azonban ezek a gondok többnyire maguktól is megszűnnek. 
Az ágybavizelés örökletes is lehet
Általánosságban véve kijelenthető, hogy amennyiben Önnek vagy párjának gondot okozott az ágybavizelés, a gyermekénél 40%-ban lesz esély ugyanerre. Ha a jelenség mindkét szülőt érintette, az arány 70%-ra emelkedik. Az ágybavizelés generációról generációra továbbadódhat, de ne feledje: senki sem tehet róla – csupán a szervezet fejlődését kíséri.
Székrekedés
A nappali bevizelés és az ágybavizelés gyakran figyelmen kívül hagyott kiváltó oka a székrekedés. Ha gyermekének szorulása van, a széklet nekinyomódhat a húgyhólyagnak, amelynek így csökken a befogadó képessége. Ha egyszerre van jelen a székrekedés és az ágybavizelés, az orvos előbb rendszerint a székrekedést kezeli. Mindezzel jelentősen enyhülhet, vagy akár meg is szűnhet a bepisilés. 
 
A belek és a húgyhólyag egészsége érdekében ügyeljen rá, hogy gyermeke egészségesen és rendszeresen táplálkozzon és igyon. Törekedjen rá, hogy reggel és napközben többet igyon, este, lefekvés előtt pedig kevesebbet. A rendszeres vécére járásnak is segítő hatása lehet. 
A kiváltó okok között nem szerepel a nyugtalanság
Noha sokan hiszik, hogy gyermekeknél vizelettartási problémát okoz, ez a vélekedés tudományosan nem megalapozott. A sérült önbizalom azonban okozhat bepisilést. A körülményektől függően mindez bekövetkezhet az iskolakezdés idején, amikor a gyermek egyre többet jár közösségbe. Az egészségügyi szakemberek hangsúlyozzák, mennyire fontos arról biztosítani a gyermeket, hogy alighanem kinövi az inkontinenciáját, és hogy többféle kezelési lehetőség is a rendelkezésére áll. A pozitív hozzáállástól az önbizalma is növekedni fog.  
 
Ha gyermeke szorong, vagy sérült az önbizalma (mindegy is, hogy miért), fontos, hogy megtalálja és tapintatosan feltárja az okát. 
Hiperaktív hólyag
Lehetséges, hogy gyermeke hiperaktív hólyaggal él: ebben az esetben a húgyhólyag nem lazul el, és már megtelés előtt ürítésre szólítja fel az agyat. Előfordulhat, hogy gyermeke emiatt gyakrabban jár vécére, ha pedig ki kell mennie, akkor nagyon sürgető ingert érez. Mindezt húgyúti fertőzés, kisebb befogadó képességű húgyhólyag vagy székrekedés is okozhatja.
Lecsökkent hólyagkapacitás
Ebben az esetben a húgyhólyag befogadó képessége kisebb, mint normál esetben. Néhány gyereknél a lecsökkent hólyagkapacitás mindössze az éjszakai vizeletvisszatartásra van hatással: napközben a hólyagjuk normálisan működik. Nehéz felmérni, hogy gyermeke mennyi vizeletet ürít, illetve hogy ez áll-e az inkontinencia hátterében – ezért mindenképpen érdemes időpontot kérni a kezelőorvosnál vagy egy egészségügyi szakembernél. Az orvos megkérheti rá, hogy vezessen vizelési naplót a gyermek vizelési szokásairól, amelyből kiderülhet a háttérben húzódó ok.  
 

Bővebben lásd az Orvosi segítség igénybevétele pontban. 

Vizeletvisszatartás
Előfordulhat, hogy gyermeke hosszú ideig, szándékosan nem megy vécére. például azért, mert büdösnek találja az iskolai vécét, vagy mert nem akarja abbahagyni, amit éppen elmélyülten csinál. A gyermekek különbözőképpen oldják meg, hogy ne kelljen kimenniük: keresztbe tett lábbal állnak, vagy leülnek a sarkukra, hogy a vizelet bent maradjon. 
 
A vizeletvisszatartás azt jelenti, hogy nem ürítik ki elég gyakran a húgyhólyagjukat, és figyelmen kívül hagyják az agyuk által a húgyhólyag megtelése esetén küldött jelzéseket. Így rohamszerűen tör rájuk az ürítési inger, és megnő az esélye annak, hogy nem érnek időben a vécére. 
 
Ennek megoldása érdekében érdemes rendszeresen vécére küldeni a gyereket. Így könnyebb események, nem pedig időpontok köré szervezni, pl. étkezések vagy elindulás elé ütemezni. Válassza a gyermeke számára legkönnyebben megjegyezhető és legkényelmesebb megoldást.  
 
Arra is érdemes odafigyelni, hogy a vécén ülve a gyermek helyes testtartást vegyen fel. Ha úgy ül a vécén, hogy közben megfeszülnek a medencefenék izmai – mert pl. az ülőke szélén vagy összeszorított lábbal ül –, nehezebben tudja majd kiüríteni a húgyhólyagját. Tanítsa meg rá, hogy lazuljon el, és adjon elég időt magának. 
Egészségügyi okok és funkcionális inkontinencia
A gyermekeknél előforduló vizelettartási probléma valamilyen egészségügyi panasz vagy fogyaték következményeként is kialakulhat. Cerebrális parézis, nyitott gerinc, agy- vagy idegrendszeri sérülés esetén fizikailag ellehetetlenül az agy által a húgyhólyag kiürítése érdekében küldött jelek észlelése, illetve a vécére jutás. Ritkábban egy többször előforduló húgyúti fertőzés vagy a húgyutak kisebb fizikai deformitása is okozhat hasonló panaszokat.

Ha Ön súlyosan sérült vagy fogyatékos gyermeket nevelő szülő vagy gondozó, a Gondoskodás szeretteinkről menüpontban bővebben is olvashat a témáról.


Ha gyermeke egyedül is ki tud menni a vécére, akkor próbálja meg akadálymentesíteni az oda vezető utat, és adjon rá könnyen levehető ruhát. 
Egyéb okok
Noha a korábbiakban végigvettük a gyermekkori vizeletinkontinencia leggyakoribb okait, a jelenség egyéb okokból is kialakulhat. Ha kérdései vagy aggályai vannak, forduljon kezelőorvosához vagy egészségügyi szakemberhez.