Mindent a vizeletinkontinenciáról

Mindegy, hogy nappali bevizelésről vagy ágybavizelésről van-e szó, gyermeke inkontinenciájáról nem egyszerű beszélni, és kezelni sem az. Szülőként, illetve gondozóként fontos, hogy ne csupán a megfelelő, a gyermek számára kényelmet és biztonságot adó inkontinenciatermékek megtalálására fordítsunk figyelmet, hanem megértőek és támogatóak is legyünk, hogy jól érezze magát a bőrében. Az alábbiakban tippeket adunk ahhoz, hogy mire figyeljen oda, amikor gyermekével beszélget, illetve az inkontinenciáját kezeli.

Nyugodtság és nyitottság

A gyermekek megérzik, ha valaki türelmetlen velük. Ezért őrizze meg a nyugalmát, legyen nyitott, és beszéljen őszintén a kérdésről. És hozza szóba gyakran a témát: fontos rákérdezni nála arra, hogy érzi magát, és vannak-e kérdései vagy gondjai. A többi beszédtémához hasonlóan erre is igaz, hogy minél többet beszélget róla gyermekével, annál megszokottabbá és elfogadottabbá válik a számára, hogy szóba hozza.

A helyzet normalizálása

Előfordulhat, hogy gyermeke azon szorong, hogy valami baj van vele. Ezért fontos, hogy megmondja neki: az egész nem az ő hibája, és hogy a többi gyermek is alighanem hasonló érzésekkel küzd. Mondja el neki, hogy az osztálytársai között valószínűleg van még egy-két sorstársa, csak éppen ők is félnek szóba hozni a dolgot. Hangsúlyozza számára, hogy ezt nem kell szégyellnie, és hogy kiváló kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre.
 
Ha Önnél vagy valamelyik testvérénél előfordult ugyanez a jelenség, mondja el gyermekének. Ez megmutatja számára, hogy mások is keresztülmentek ezen, és végül maguk mögött hagyták. 

Tények és számszerű adatok a gyermekkori inkontinenciáról

Az életkort tekintve általánosságban
 
  • A gyermekkori inkontinencia leggyakoribb formája az ágybavizelés, míg a nappali bevizelés az 5–7 éves gyermekek 2–4%-át érinti. 
  • Hároméves korra a gyermekek nagyjából 3/4-e szobatiszta.
  • Ötéves korban 10-ből nagyjából 1 gyereknél fordul még elő ágybavizelés.
  • Tízéves korban 15-ből nagyjából 1 gyereknél fordul még elő ágybavizelés.
 
Minden gyermek egyedi és különleges, és ez az inkontinenciájukat eredményező tényezőkre is igaz. Ezért ha kérdései vagy aggályai vannak, érdemes a kezelőorvosához vagy egészségügyi szakemberhez fordulnia.  

Egy kis bioszlecke a húgyhólyagról

Ha elmagyarázza a miérteket és a hogyanokat, azzal eloszlatja a helyzetet körüllengő homályt, és ők is könnyebben megértik, mi miért történik. Ha beszél gyermekével a teste és a húgyhólyagja működéséről, azzal biztonságérzetet nyújt számára. Keresse fel a helyi könyvtárt, és vegyen ki néhány, a témakört tárgyaló könyvet: a téma képi ábrázolása elősegíti, hogy gyermeke könnyebben befogadja és megértse az elhangzottakat. 
 
Ha gyermeke még kicsi, akár egy mesét is kerekíthet a helyzet köré, hogy befogadhatóbbá tegye. Mondhatja például, hogy „a húgyhólyagod még csak most tanulja, mi a dolga, és ismerkedik a többiekkel, de hamarosan jó barátok lesznek.” 
 

Zavar

Gyermeke lehet színész, művész, sportoló vagy egyszerűen csak egy gyerek, de soha, semmilyen körülmények között nem tekinthetik vagy nevezhetik ágybavizelőnek. Ha ez megtörténik, az csak súlyosbítja az amúgy is nehéz helyzetet. Ehelyett meg kell értetni vele, hogy mindez nem az ő hibája – ez egy olyan helyzet, amelynek ő nem ura. Azt is a tudtára kell adni, hogy az inkontinencia kezelésére jó minőségű termékek és megoldások állnak rendelkezésre.