8 apró lépés, hatalmas eredmény

Szeretne fenntarthatóbb otthoni környezetet, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá? Íme, 8 apró lépés, amelyet ha megtesz, jelentős hatással lehet karbonlábnyomára és az energiaköltségekre is. Minden lépés számít.  
Látkép a ház sarkából, tiszta éjszakai égbolttal és csillagokkal

1. tipp

Használjon LED-égőket hagyományos izzók helyett.

A LED-égők nem tartalmaznak higanyt, és sokkal kisebb környezeti hatással bírnak, mint a hagyományos izzók. A LED-égők akár 25-ször hosszabb ideig is működhetnek – ez nem csak az energiamegtakarításban segít, de a villanyszámlánál is. 
Fekete mosógép, ruháskosárral a padlón mellette.

2. tipp

Gondolja át a mosási rutinját.

Várja meg, amíg összejön egy adagnyi mosnivaló, és indítsa el a mosást hideg vizes programmal (akkor is, ha a a meleg vizes mosás javallott). Ez nemcsak meghosszabbítja a ruhák élettartamát és megőrzi a színek élénkségét, de a víz felmelegítésére használt energia nagy részét is megtakaríthatja. Ha 5 adag mosásból 4-et hideg vízzel mos ki, azzal még jobban lecsökkenti az éves szén-dioxid-kibocsátást. 
Szárítókötélen függő mosott ruhák

3. tipp

Ne használjon szárítót.

Ha megteheti, száírtsa ruháit szabad levegőn szárítógép helyett. Ezzel nem csak energiát takarít meg, de ruhái anyagát is kíméli, így ruhái tovább használhatók.  
Hálózatból kihúzott töltő bőr felületen

4. tipp

Húzza ki a töltőket a hálózatból, ha nem használja őket.

A hálózatra csatlakoztatott eszközök miatt otthona akár 10%-kal is több energiát használhat, még akkor is, ha maga a készülék ki van kapcsolva. Minden apró lépés számít; a dugók kihúzása is egy közülük. 
 Közeli kép egy emberről kötött pulóverben, amint két kézzel tartja bögréjét.

5. tipp

Mielőtt felkapcsolná a fűtést, vegyen melegebb ruhát.

Minden fok számít. Egyszerű és igaz. Takarítson meg energiát réteges öltözködéssel a termosztát azonnali feltekerése helyett. 
Egy piros ház ablaka.

6. tipp

Kezelje a beszivárgó huzatot.

Vizsgálja meg, hol huzatosak ablakai és ajtói. Ha kezeli a beszivárgó huzatot a kereteknél és a zsanéroknál, energiát takaríthat meg, és otthonát is melegen tarthatja. 
Közeli kép egy laptopon író ember kezéről.

7. tipp

Kezelje az energiabeállításokat.

Ellenőrizze az energiatakarékosságra vonatkozó beállításokat a laptopokon, táblagépeken és egyéb eszközökön. Lehet, hogy triviálisnak tűnik, de ha nem használ felesleges energiát, akkor csökkentheti a fogyasztást és meghosszabbíthatja az akkumulátor élettartamát is. Minden apró lépés számít. 
Két szélkerék áll a zöld dombtetőn; a távolban a napos és bárányfelhős égbolt látszik.

8. tipp

Váltson megújuló villamosenergiára.

Ha még nem tette meg, akkor váltson megújuló villamosenergiára; ez a legjobb, amit tehet a karbonlábnyom csökkentése érdekében. Ez gyakran alig bonyolultabb, mint útmutatás kérése az áramszolgáltatótól, vagy egy gyors keresés az áramszolgáltatókat összehasonlító weboldalakon.