A menopauza tünetei a húgyúti rendszert tekintve

A kor előnyökkel is jár. Az addig nyert élettapasztalat gyakran egészséges önbizalomra nevel, és megtanít arra, hogy mi számít igazán az életben. Lehetséges, hogy már kirepültek a gyermekeink, és most van időnk arra, hogy megtegyük mindazt, amiről a gyermekek kis korában vagy a karrierépítés dolgos éveiben le kellett mondanunk? Nem kell, hogy a menopauza megakadályozzon minket mindabban, amit szeretünk, néhány dolgot azonban érdemes tudnunk erről az új életszakaszról.
 
A legtöbben hallottak már a menopauza gyakori tüneteiről – arról viszont ritkán esik szó, hogy miként hat a menopauza a húgyúti rendszerre. Mostani cikkünkben éppen erről esik szó, valamint átveszünk néhány olyan kezelési lehetőséget is, amelyek segíthetnek, és megkönnyíthetik a szervezetben zajló változások lefolyását.

Menopauza és inkontinencia

Életünk során folyamatosan változik az ösztrogén mennyisége; alacsony szintről azonban főként kislányok és a menopauza felé haladó nők esetében beszélhetünk. Az ösztrogén több szervre és testrészre is hatással van – köztük az agyra, a csontozatra, a méhre és a hüvelyre is. Éppen ez az oka, hogy a nők egy része miért válik inkontinenssé ebben az életszakaszban. Nincs pontos tudományos magyarázat arra, hogy a menopauza miért hozza magával az inkontinenciát, de jó sejtés lehet az, hogy mindezt az alacsonyabb ösztrogénszint okozza, amely hatással van a húgyúti rendszerre és a medencefenék izomzatára. A lecsökkent ösztrogénszintnek az alábbi hatásai vannak:
 
  1. A szövetek állapotának romlása
    A hüvelyi és húgyúti szövetek kiszáradhatnak, elvékonyodhatnak, és veszíthetnek ruganyosságukból (a medencefenék izmai pedig elsorvadhatnak, ha nem termelődik ösztrogén). Általánosságban tehát kijelenthető, hogy az életkor, a szülés, a testsúly és a hormonális jelenségek együttesen vezethetnek ehhez az állapothoz, és növelhetik a vizeletinkontinencia vagy a vizelési inger kialakulásának kockázatát. 

  2. Megváltozott pH
    A tejsavbacilusok a húgyúti rendszerben élő baktériumok; csökkentik a környezeti pH-értékét, és ezáltal védenek a fertőzésekkel szemben. Az életkorral a tejsavbaktériumok szintje, és ezzel párhuzamosan a nyákképződés is csökken. A pH megemelkedik, a nyálkahártya pedig szárazabbá válik. Mindez fokozza a húgyúti fertőzés kialakulásának esélyét, mivel a kórokozók így könnyebben megtapadnak és szaporodnak. A húgyúti fertőzés szintén kockázatot jelent a vizeletinkontinencia szempontjából. 
 
Itt többet is olvashat a húgyúti fertőzésekről

Ösztrogénpótlás

A krémmel vagy hüvelykúppal történő ösztrogénpótlás a tünetek kezelésének egyik lehetséges módja, mivel növeli a szövetbe szállított vér mennyiségét. A helyileg alkalmazott ösztrogén hidratál, valamint vastagabbá, savasabbá és ellenállóbbá teszi a hüvelyt és a húgyúti rendszert borító nyálkahártyát. Fokozzák a nyák fertőzésekkel szembeni védő hatását, ami egyúttal az irritáció és a húgyúti fertőzés kockázatát is mérsékli. A tabletta formájában alkalmazott ösztrogén azonban ronthat a vizeletinkontinencia súlyosságán. 

A medencefenék izmainak erősítése

Mivel a medencefenék izmai nélkülözhetetlenek a húgyhólyag és a belek akaratlagos ürítéséhez, illetve a szivárgás megelőzéséhez, kiemelten fontos, hogy ez az izomcsoport erős maradjon. Végezzen naponta Kegel-gyakorlatokat. Már napi néhány percnyi medencefenék-erősítő edzéssel csökkenthető a szivárgás kockázata, ha pedig már kialakult a probléma, akár el is múlhat. 
 
Ha úgy érzi, hogy további segítségre van szüksége a menopauza alatti tünetek kezelésében, mindenképpen forduljon szakemberhez. Igenis van szakértő segítség.