TENA nedvszívó betét röntgenképe, amelyen közelről láthatók a nedvszívó magban lévő rostszálak

Milyen innovációk segítségével csökkentjük környezeti terhelésünket?

Az a feladatunk, hogy csökkentsük termékeink és szolgáltatásaink környezeti terhelését, és egyúttal világszerte több millió ember életminőségét javítsuk. Abban, hogy ezt elérjük, kulcsfontosságú lépés az életciklus-elemzés: ez egy világszerte elismert, nemzetközi szabványokon alapuló módszer, amellyel termékeink életciklusának minden szakaszában mérni tudjuk a környezeti terhelést.

A TENA Protects Program logója mellett a termék-életciklus egyes szakaszit jelképező ikonok veszik körbe a következő szöveget: „CO2 50% by 2030” (CO2-csökkentés 2030-ig).

A teljes termékéletciklus értékelése

Egy TENA termék életciklusa öt szakaszra bontható: 1.) alapanyagok, 2.) gyártás, 3.) szállítás, 4.) felhasználás, illetve 5.) hulladékkezelés. A felhasználástól eltekintve, amely Öntől függ, ezek a szakaszok bizonyos százalékban mind hozzájárulnak termékeink karbonlábnyomához. Most röviden áttekintjük, hogy mi minden történik termékeink előállítása során, és hogyan tudjuk mérsékelni a karbonlábnyom méretét minden egyes szakasz során az életciklus-elemzéssel (LCA) végzett munkánknak köszönhetően.

Egy farakás és két fa ikonja látható zöld háttér előtt

Alapanyagok

Ez mindennek az alapja: olyan dolgokkal együtt, mint a farostpép és a textilhatású anyagok. A termékek nedvszívó magjához felhasznált cellulóz fenntartható módon kezelt európai és észak-amerikai erdőkből származik. A szuperabszorbens polimerekhez (SAP) megbízható európai és ázsiai beszállítókat használunk, textilhatású anyagainkat európai és ázsiai beszállítóktól szerezzük be, és lehetőség szerint még jobb minőségű anyagok felkutatására és innovációjára fókuszálunk.
Egy gyártóüzem és egy szélmalom ikonja látható zöld háttér előtt

Gyártás

A gyártást az alapanyagok alapos ellenőrzésével és tesztelésével kezdjük, hogy biztosan megfeleljenek minőségi szabványainknak. Ezután kialakítjuk a nedvszívó magot, amelyet a még jobb nedvszívó képesség érdekében szuperabszorbens polimerrel vonunk be. 
 
Majd némi textilhatású anyag, valamint egy kevés ragasztó és elasztikus anyag következik, hogy a termék jól illeszkedjen. Végül kialakítjuk a termék végső formáját – legyen az vékony vagy vastag betét, illetve alsónemű –, és becsomagoljuk, hogy szállítható legyen.
Egy teherautó és fölötte két felhő ikonja látható zöld háttér előtt

Szállítás

A logisztikai feladatokat is okosan tervezzük meg. Így a szállítás kapcsán nagyszerű logisztikai partnerekkel működünk együtt, és a legrövidebb útvonalakat, valamint a kisebb szén-dioxid-kibocsátású szállítási lehetőségeket keressük – ilyen például a vasúti és tengeri szállítás. Abban is sokat fejlődtünk, hogy kevesebb csomagolóanyagot használjunk a szállítás során: így a hulladékmennyiség és a mi környezeti terhelésünk is csökken.
Egy vékony betét és egy pelenkanadrág ikonja látható zöld háttér előtt

Felhasználás

A mi feladatunk, hogy csökkentsük termékeink karbonlábnyomát, de közösen még nagyobb hatást érhetünk el. És ezzel elértünk Önhöz: ha a saját vagy az Ön által gondozott személy igényeinek megfelelő illeszkedésű és nedvszívó képességű terméket választ, komolyan tudja befolyásolni a termék teljes karbonlábnyomát.
Tűz és szelektív hulladéktároló ikonja látható zöld háttér előtt

A termék felhasználása utáni termékkezelés

A TENA nagy ívű célokat tűzött ki maga elé. Az egyik legfontosabb közülük termékek és szolgáltatások fejlesztése a körforgásos társadalom számára, amely több terméket hasznosít újra, és így kevesebb kerül a hulladékba. Azaz felelősséget vállalunk a teljes életciklusért – még azután is, hogy Ön már felhasználta a terméket. Ezen az úton komoly nehézségek állnak előttünk, de minden nap újítunk, és folyamatosan új megoldásokkal állunk elő.