Miről árulkodik az erős szagú vizelet?

A friss vizeletnek jóformán semmilyen szaga nincs, amennyiben eleget iszunk (ez jellemzően napi másfél-két liter folyadékot jelent), és rendszeresen ürítjük a húgyhólyagot. Olykor azonban a friss vizeletnek is lehet erős szaga, ennek pedig többféle oka lehet.

A különböző vizeletszagok

A vizeletet korábban betegségek diagnosztizálására és annak eldöntésére használták, hogy segítséget adjon a szervezetben zajló negatív folyamatok feltárásához. Napjainkban, a színét és a tüneteket is figyelembe véve, a vizelet szaga is segít annak eldöntésében, hogy egészségesek vagy betegek vagyunk-e. A vizeletszag többféleképpen is jellemezhető: lehet például édeskés, hal-, ammónia- vagy alkoholszagú.

Mi okoz erős vagy szokatlan szagú vizeletet?

Többféle okkal is magyarázható, ha a vizelet kellemetlen és intenzívebb szagúvá válik. Az alábbiakban felsorolunk néhány példát az erős vizeletszag okaira.

Az elfogyasztott ételek és a beszedett gyógyszerek befolyásolhatják a vizelet szagát

A vizelet szaga az általunk fogyasztott ételektől függ. A fűszeres ételek erősebbé tehetik a vizelet szagát, míg például a spárga, a kávé vagy a fokhagyma jellegzetes szagot kölcsönöz neki. A gyógyszerek, például a penicillin, szintén hatással vannak a vizelet szagára. Ettől azonban nem kell megijedni. A vizelet ismét szagtalanná válik, ha az adott étel vagy gyógyszer kiürül a szervezetből. 

A kiszáradástól erős szagú lehet a vizelet

Ha nem iszunk elegendő vizet, a vizelet töményebbé válik, ez pedig mind a színén, mind a szagán látszik. Ha a vizelet sötét színűvé és erős szagú válik, az kiszáradásra utalhat. 
Az alacsony folyadékbevitel miatt töményebbé váló vizeletnek rendszerint igen erős a szaga.  Ha a vizelet túlságosan töménnyé válik, akkor a húgyhólyag belsejét is irritálja. Minden sürgős késztetést okoz, azaz ilyenkor gyakrabban kell kimenni a mosdóba. 
 
Kiszáradást többek között láz, vesebetegség, hányás vagy hasmenés okozhat. Kiszáradás bárkinél felléphet, de egyes csoportokban, például a kisgyermekek, az idősek vagy a krónikus betegségekben szenvedők körében jelentősebb a kockázata. Ha azt gyanítja, hogy az Ön vagy valaki más esetében kiszáradásról lehet szó, tegyen ellene! Ügyeljen rá, hogy Ön vagy az, akire vigyáz, elegendő folyadékot igyon. 
 
Az erős szagú, sötét színű és zavaros vizelet a húgyúti fertőzés, más néven tünetmentes baktériumürítés jele is lehet (lásd lejjebb).

Baktériumok a vizeletben

A tudósok csak nemrég fedezték fel, hogy a húgyúti rendszer saját mikroflórával rendelkezik, azaz szinte mindenkinél jelen van egy kis mennyiségű baktérium a vizeletben. Ez azonban teljességgel normális jelenség, és semmilyen kellemetlenséget nem okoz. Folyamatos kutatás témája a következők megállapítása e mikroflórával kapcsolatban: milyen az összetétele, stabil-e vagy sem, és segít-e megelőzni a másfajta, nem odaillő baktériumok által okozott fertőzéseket.

Ha a vizelet szaga jól érezhető, az húgyúti fertőzésre utalhat

A nem odaillő baktériumok olykor bekerülhetnek a húgyúti rendszerbe, és fertőzést okozhatnak – ez az úgynevezett húgyúti fertőzés, más néven cisztitisz (húgyhólyaggyulladás). Ezt a jelenséget gyakran a kólibaktérium (Escherichia coli) okozza, amelynek természetes környezete a bélflóra, ám olykor bekerül a húgycsőbe, és feljut a húgyúti rendszerbe. A húgyúti vagy hólyagfertőzések nőknél jóval gyakoribbak, mivel a húgycsövük rövidebb, és közelebb esik a végbélnyíláshoz (ánuszhoz). A baktériumokon kívül vírusok és gombák is válthatnak ki fertőzést. A bejutó baktérium gyorsan növekszik és szaporodik a vizeletben, fertőzést okozva, amelyre a vizelet kellemetlen szaga is utalhat. 
 
A húgyúti fertőzés, más néven húgyhólyaggyulladás tünetei lehetnek az alábbiak:
 
 • fájdalom vagy égető érzés vizelés közben
 • gyakoribb, sürgetőbb vizelési inger
 • vérnyomok a vizeletben
 • sötét színű, zavaros vagy erős szagú vizelet
Itt többet olvashat a húgyúti fertőzésekről

A tünetmentes baktériumürítés okozta vizeletszag

Az is előfordulhat, hogy a húgyúti rendszerben nagy mennyiségű baktérium szaporodik fel. Ezek általában különböző törzsekbe tartozó, nem különösebben ártalmas baktériumok, vagyis jelenlétük nem okoz panaszokat, leszámítva a kellemetlen vizeletszagot. Ezt a jelenséget tünetmentes baktériumürítés (ASB) vagy „barátságos” baktériumok néven ismerik. Ezek a baktériumok többnyire az idősek, a nők, a cukorbetegek és a katéterrel élők körében gyakoriak. Az állapot gyógyítása rendszerint nem antibiotikumokkal történik. Ennek az a magyarázata, hogy amennyiben a húgyúti rendszer mikroflórája módosul, az antibiotikumos kezeléssel olyan baktériumok is bejuthatnak oda, amelyeket már nehezebb kiirtani. 

Cukorbetegség és szagos vizelet

A cukorbeteg és a magas vércukorszinttel élő emberekben a vese a vizeletbe üríti ki a maradék cukrot. Ez okozza a vizelet édeskés szagát. A magas vércukorszint további tünete a kínzó szomjúság és a gyakori vizelés. Ha magas vércukorszintre utaló tüneteink vannak, mielőbb keressük fel háziorvosunkat!

Erős szagú vizelet: Ilyenkor érdemes orvoshoz menni

Ha rossz szagú a vizelet, az még nem feltétlenül utal bajra. Ha azonban a kellemetlen vizeletszag hosszabb ideig fennáll, és nem vezethető vissza valamilyen ételre vagy gyógyszerre, a tünetek pedig aggasztanak minket, okos döntés kideríteni az okot. Ha megváltozott a vizelet színe, a vizelés pedig fájdalmas, vagy vérzéssel jár, akkor még átfogóbb diagnózisra van szükség. Ha aggályaink vannak, forduljunk a háziorvoshoz!
 
Ha az intim területen érezhető kellemetlen szag, azt például a jó és a rossz baktériumok egyensúlyának felbomlása is okozhatja. Mindez a túlzott tisztálkodásra, valamilyen antibiotikumkúrára vagy erőteljesen tisztító szappanok használatára is visszavezethető.
 
Az egészséges bőr jobban ellenáll a fertőzéseknek. Éppen ezért fontos az intim terület tisztán tartása és egészségének megőrzése, hogy fennmaradjon vagy javuljon a bőrnek a fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége. A kellemetlen szagok elkerülése érdekében nemcsak a húgyúti fertőzések megelőzése a fontos, hanem a megfelelő bőrápolás is – ilyen például a kimondottan az intim terület ápolására szolgáló készítmények használata a megfelelő bőrállapot fenntartása érdekében. 
 
A fertőzésveszély csökkentése érdekében fontos, hogy:
 
 • Legyünk tisztában azzal, hogy korábban fordult-e elő nálunk húgyúti fertőzés, illetve más személy esetében kockázatfelmérés.
 • Elegendő folyadékot igyunk, nehogy kiszáradjunk. 
 • A bőrünk ne érintkezzen hosszabb ideig vizelettel (például sok nedvességet felszívó, átázott inkontinenciatermékkel).
 • Használjunk a bőrt szárazon tartó anyagokat (amelyek például a termék magjába szívják a vizet, hogy ne érintkezzen a bőrrel).
 • Alakítsunk ki olyan mosdóhasználati szokásokat, amelyek megkönnyítik a húgyhólyag és a belek teljes kiürítését – a visszamaradt vizelet ugyanis húgyúti fertőzést okozhat. 
 • Székelés után elölről hátrafelé töröljük meg magunkat – így megelőzhetjük, hogy a bélrendszerből származó baktériumok a húgyúti rendszerbe juthassanak.
 • A széklettel szennyeződött terméket azonnal ki kell venni az alsóneműből (elölről hátrafelé). 
 • Ne használjunk erőteljesen tisztító szappant az intim területen, mivel felboríthatja a bakteriális egyensúlyt, és bőrirritációt okozhat. Mindig alacsony (4,0–6,0-os) pH-jú bőrápoló és tisztító termékeket használjunk. Mindez különösen idősek és érzékeny bőrűek esetében fontos. 
 • Használjunk TENA mosdatókrémet vagy nedves mosdatókesztyűt a sérülékeny bőr tisztításához és TENA bőrvédő krémet a bőr védelmének fokozásához. 
 • Kíméletes tisztítás és új inkontinenciatermék felvétele/ráadása előtt töröljük szárazra a bőrt, mivel nedves közegben a baktériumok könnyebben elszaporodnak. Ha lehetséges, hagyjuk kicsit szellőzni a bőrt.

A vizelet szaga sok fontos dolgot elárul

Összegzésképpen: Ha a vizelet szaga megváltozik, az többféle dolgot is előrejelezhet. Előfordulhat, hogy a kiváltó ok teljesen ártalmatlan – ilyen például az ebédre bőségesen fogyasztott spárga. Azonban kiszáradásra vagy fertőzésre is utalhat, mivel mindkettő során szokatlan szagúvá válhat a vizelet. A finom szaglás, valamint a más tüneteket is fürkésző szem hasznos megfigyeléseket tehet – sőt, akár a házi- vagy szakorvosi rendelő felkereséséhez is vezethet. Emellett sokféle hasznos TENA inkontinenciatermék is kapható, amelyek segítenek szárazon tartani a bőrfelületet, és megelőzni a vizeletszag kialakulását, a TENA tisztítótermékei pedig segítenek tisztán és hidratáltan tartani illetve megvédeni a gátkörnyék érzékeny bőrét. 

Az ellenőrzés végezte: Josefine Grandin körzeti nővér és uroterapeuta, 2019. október 15.

<< Vissza a cikkek oldalára