Mit jelent a „stresszinkontinencia” kifejezés?

A stresszinkontinencia, más néven stressz-vizeletinkontinencia (SUI) egy olyan állapot megnevezése, amelynek megjelenése vizeletszivárgást okoz nevetés, tüsszentés, köhögés, felállás, emelés vagy más, fizikai erőfeszítést igénylő tevékenységtípusok közben. Ez a vizeletinkontinencia leggyakoribb típusa a nők körében. A stresszinkontinenciát okozhatja az életmód, az orvosi kezelések mellékhatásai, a terhesség és az elhízás. A stresszinkontinencia az érintettek számára zavart okozhat a munkájukban, a társasági életükben, a kapcsolatukban és a nemi életükben is. 

Miért következik be a stresszinkontinencia?

Stressz-vizeletinkontinenciáról beszélünk, ha a húgyúti szerveket és a hólyagot tartó izmok nem működnek megfelelően. Az állapotot kiválthatja az ínszalagok és a medencefenék izmainak meggyengülése, illetve a húgycső záróizmainak működési zavara. Mindez kihat a normál vizelést segítő tartóizmokra. 
 
Megtelés közben a húgyhólyag kitágul. Ha a húgycső tökéletesen működik, a szelepszerű izmok eközben zárva maradnak. Mindez megelőzi a vizeletszivárgás bekövetkezését addig, ameddig ki nem jutunk a mosdóba, hogy könnyítsünk magunkon. Ha azonban ezek az izmok meggyengülnek, minden olyan tevékenység, amelyikhez a hasfal vagy a medencefenék izmainak megfeszítésére van szükség, csökkenti a húgyhólyagot érő nyomát, aminek akaratlan vizeletszivárgás lesz a következménye. 

Mi okozza a medencefenék izmainak meggyengülését?

Nőknél a medencefenék és hólyagzáró izom meggyengülését leginkább a gyermekszülés okozza. Vajúdás közben előfordulhat, hogy a medencefenék valamilyen szövet- vagy idegsérülést szenved. Az ennek közvetlen hatására fellépő stresszinkontinencia akár a gyermekszülés után kialakulhat, ám ehhez sok esetben hosszú évekre van szükség. 
 
A férfi stresszinkontinencia kialakulásának jellegzetes esete a prosztataeltávolítás után fellépő ; e műtét során prosztatamegnagyobbodás vagy -rák miatt részben eltávolítják a egy részét. 

Léteznek-e még a stresszinkontinenciát súlyosbító tényezők?

A kutatások alapján kijelenthető, hogy a stresszinkontinenciát az alábbiakban fennálló jelenségek is fokozhatják: 
  • Krónikus köhögést vagy tüsszögést okozó betegségek
  • Elhízás 
  • Dohányzás
  • A medencefenék-gyakorlatok elmulasztása
  • Nehéz tárgyak emelése
  • Várandósság
  • Nehéz tárgyak gyakori emelése, amely plusz terhelést ró a medencefenék izmaira

Öregedés

A medencefenék izmai nőknél a menopauza utáni izomtónus- és -szerkezet változásai miatt is meggyengülhetnek. 

Krónikus székrekedés

A székrekedés akkor krónikus, ha a belek kiürítéséhez szükséges ülés és erőlködés hosszú ideig tart és rendszeressé válik; ekkor ugyanis szükségtelen nyomás helyeződik a medencefenék izmaira, ami szintén stressz-vizeletinkontinenciát okozhat.

Más fizikai komplikációk is járhatnak-e ezzel?

A stresszinkontinenciának fizikai mellékhatásai is vannak, többek között a bőrirritáció vagy a kiütések megjelenése. Mindezt a bőr és a vizeletcseppek közötti fokozott érintkezés okozza. Éppen ezért fontossá válik a bőr szárazon és tisztán tartása, megfelelő hidratálása és védelme. Ennek elérése érdekében a TENA kifejlesztett egy olyan bőrápoló termékcsaládot, amely segít megelőzni a bőrproblémák kialakulását, és megőrizni a bőr egészséges állapotát.

A stresszinkontinencia kezelése

Egyes esetekben az orvosok fogyást és medencefenék-erősítő tornát javasolnak. Ezek igazoltan javítják a stresszinkontinencia állapotát. Ha pedig a stresszinkontinencia tüneteinek (pl. vizeletszivárgás vagy -csepegés) kezeléséről van szó, a TENA többféle olyan terméket is biztosít, amelyek diszkrét és hatásos megoldást jelentenek. A betétek, pelenkanadrágok és más inkontinenciatermékek célja, hogy viselője száraznak és friss illatúnak érezhesse magát. Ön így stresszinkontinencia meglétében is aktív életet folytathat. 
 
A stresszinkontinenciában vagy más néven stressz-vizeletinkontinenciában szenvedő férfiak számára különleges kialakítású termékkínálatunk jelenthet hatékony és diszkrét megoldást.

Mire jó a medencefenék-erősítő torna (más néven Kegel-torna)?

A medencefenék-erősítő torna a stresszinkontinencia tüneteinek mérséklésében is segíthet.