Mi okozza az ágybavizelést és a nocturiát (éjszakai mosdóhasználatot)?

Az ágybavizelés vagy enuresis nocturna (éjszakai ágybavizelés) alvás közben történő akaratlan vizelés abban az életkorban, amikor a szobatisztaság már éjszakára is elvárható. A nocturia (éjszakai mosdóhasználat) a gyakori éjszakai vizelési kényszert jelenti.

Ágybavizelés és nocturia (éjszakai mosdóhasználat) felnőtteknél

A felnőtteknél előforduló gyakori éjszakai vizelés, illetve ágybavizelés más okok miatt alakul ki, mint gyermekeknél. Fontos megemlíteni, hogy a felnőttkori ágybavizelés gyakori megnevezése enuresis nocturna (éjszakai ágybavizelés).
 
A gyakori vizelés azt jelentheti, hogy a szervezet valamilyen hormonváltozás, illetve veseprobléma, betegség vagy gyógyszerszedés miatt állít elő több vizeletet. Ennek végeredménye enuresis nocturna (éjszakai ágybavizelés), illetve az lehet, hogy az érintett személynek legalább egy alkalommal fel kell kelnie, hogy vizeljen – ez az úgynevezett nocturia (éjszakai mosdóhasználat). Az idősek körében normális jelenség, hogy éjszakánként egy-két alkalommal kimennek a mosdóba.
 
A férfiaknál előforduló nocturia jelenségét gyakran a megnagyobbodott okozza. A húgyhólyag hiperaktív izmainak mozgása vagy más, a háttérben álló ok azonban nemtől és életkortól függetlenül okozhat gyakori éjszakai vizelést. Ne feledje: a túlzott folyadékbevitel, különösen a koffeintartalmú italok fogyasztása is hatással lehet a mosdóhasználat gyakoriságára!

A TENA segít Önnek

Az enuresis nocturna (éjszakai ágybavizelés) és a nocturia (éjszakai mosdóhasználat) okainak feltárásához forduljon a kezelőorvosához. Mi az ágybavizelés okától, súlyosságától vagy gyakoriságától függetlenül kínálunk olyan termékeket, amelyekkel élete a megszokott mederben folyhat tovább.