Felelősségvállalásunk története

A TENA működése során mindig az emberek védelme állt a középpontban. És mivel a klímaválság miatti globális figyelem az évek során egyre nagyobb lendületet kapott, mi is tartottuk vele a lépést. Lépésről lépésre fejlődtünk és tanultunk. Új módszereket dolgoztunk ki mind az emberek, mind a bolygó védelmére. 
 
Megmutatjuk ennek az útnak néhány vízválasztó pillanatát.
Egy szélmalom a naplementében, az előtérben pedig napelemek.

2020

A TENA minden európai üzeme átáll a megújuló áramforrások használatára

Napjainkban a világ energiafogyasztásának csupán kis százaléka származik megújuló forrásból. Ez az arány azonban egyre növekszik, és mi is e változás élén állunk. 2020-ra a TENA Európa-szerte teljes mértékben átáll a megújuló áramforrások használatára gyártóüzemeiben – e lépéssel pedig 6%-kal csökken termékeink karbonlábnyoma. 
A Nordic Swan ökocímke zöld fákból álló háttér előtt

2019

A TENA termékek kiérdemlik a Nordic Swan ökocímkét

A Nordic Swan a világ egyik legnehezebben megszerezhető környezetvédelmi tanúsítványa, amely a termékek környezeti hatását az életciklusuk kritikus pontjain ellenőrzi és értékeli. A legendás logó mostantól minden arra jogosult TENA terméken feltűnik, így Ön bátrabban hozhat olyan döntést, amellyel értéket teremt bolygónkon.
TENA termékek haladnak a futószalagon valamelyik gyártóüzemben.

2019

Új, figyelemreméltó célkitűzés a fenntartható csomagolásokhoz

Mindent megteszünk azért, hogy csomagolásaink teljes mértékben újrahasznosíthatók legyenek, továbbá 85%-ban megújuló és újrahasznosított anyagokat használunk. A cél elérése pedig egyre közeledik. 2019 végén az Essity márkán belül a megújuló és újrahasznosított csomagolóanyagok összesített mennyisége elérte a 68%-ot.
A Science Based Targets program logója

2018

Mi is teszünk környezetünk tisztaságáért: határozott célok a környezeti hatás mérsékléséhez

2018-ban új célokat tűzünk ki az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése érdekében: 25%-kal csökkentjük a gyártás során felhasznált energia és áram mennyiségét, és 18%-kal a legfontosabb alapanyagok, a szállítás és a hulladék jelentette terhelést – mindezt a Science Based Targets program jóváhagyásával. Mindez annyit tesz, hogy klímavédelmi vállalásunkkal támogatjuk a párizsi egyezmény megvalósulását. 
Három, a tengerparton játszó gyerek üzenetet ír a homokba, és benyomják a tenyerüket a homokba rajzolt szív mellé.

2018

Valódi fellépés: fenntarthatósági cselekvési platformjaink

Hogy kifejezzük, milyen szerves része üzletmenetünknek a fenntarthatóság, jövőnket három új platformra építkezve tervezzük tovább: A jóllét lényege az ápolás és az odafigyelés, valamint az olyan társadalmi problémákkal kapcsolatos merész fellépés, amelyeket mások nem mernek felvállalni; a felelős fogyasztás több érték előállítását jelenti kevesebb erőforrás felhasználásával; a körforgásos gazdálkodás pedig megújuló vagy újrahasznosított anyagokból készült innovatív termékeket, illetve az újrafelhasználás és újrahasznosítás lehetséges módjainak felderítését.
Napsugarak szűrődnek át a sudár fenyőfák között, fényfoltokat festve a sötét erdő alatti talajra. A kép fölött az EPD logó látható.

2017

Új szintre emeltük az átláthatóságot a TENA termékeinél

Az Environmental Product Declaration egy független igazolás a termék környezeti hatásairól annak teljes életciklusa alapján. Azzal, hogy a TENA megfelel ennek a szabványnak, igazoltan és megalapozottan tehet környezetvédelmi állításokat termékeiről. 
Hat színezett panel egy rácsban, mindegyiken fehér színű ikon és szöveg, amely felsorolja az ENSZ fenntartható fejlődést javító 3., 5., 6., 12., 13. és 15. célkitűzését.

2016

Merész tervek a globális összefogáshoz: az ENSZ fenntartható fejlődést javító célkitűzéseinek elfogadása

Az ENSZ fenntartható fejlődést javító célkitűzései tervezetként szolgálnak a legsürgetőbb globális problémák meg oldásához; határidejük 2030-ban jár le. Vállalatként úgy döntöttünk, hogy azokat az üzletmenetünk szempontjából legrelevánsabb célkitűzéseket vesszük előre, amelyekkel kapcsolatban érdemi szakismeretekkel rendelkezünk, így valóban segíteni tudunk. Azzal, hog e célkitűzések teljesítéséért dolgozunk, jobbá tesszük a világot.
Két, a TENA gyártóüzemében dolgozó nő mosolyogva vizsgál be egy nedvszívó terméket.

2016

A termelési hulladék csökkentése – új, elismerésre méltó célkitűzés

A zéró gyártási hulladékhoz mint elérendő célhoz vezető úton újabb konkrét célt tűztünk ki magunk elé: ez alapján 2030-ra minden Essity-gyártólétesítmény hasznos anyagokká vagy energiává alakítja a keletkező hulladékot. 
Egy fehér pelenkanadrág nedvszívó részére szerelt, többeres érzékelő áramkör egyesül, majd belefut egy kisméretű, TENA feliratú dobozkába.

2013

A TENA Identifi™ megjelenése – még több ismeret, még jobb eredmények, még kisebb karbonlábnyom

A hivatásos ápolóknak mindenképpen tisztába kell lenniük az egyéni igényekkel. A TENA Identifi egy olyan új eljárás, amely nyilvántartást vezet a bentlakóknál előforduló vizeletszivárgásokról, így az ápolók a szivárgások szabályszerűségeinek és mennyiségének ismeretében tudnak cselekedni. Amellett, hogy a bentlakók esetében 62%-kal csökken a szivárgások száma1, a rendszer bentlakónként évi 4%-kal kevesebb termékcserét1 és 56 kg-mal kevesebb hulladékot2 eredményez.
 
 
 
1) Az ügyfelek válaszai Dániában, egy 210 fős felmérés során, a TENA Identifi™ kipróbálása előtt, illetve után feltett kérdésekre adva születtek. A nyomon követési jelentések 2013 és 2015 júniusa között készültek.
2) Az eredmények egy 207 felhasználó bevonásával, 25 svédországi városban, 2017 márciusában végzett felmérés során születtek 
Hét pár lábfej áll körben a magas, zöld fűben.

2011

Új innovációs célkitűzéseink: Az emberek és a természet

Az új innovációk legalább 33%-a mostantól társadalmi/közösségi és/vagy környezetvédelmi fejlesztéseket szolgál. Javítjuk az erőforrások felhasználását, és javítjuk a környezeti terhelést azáltal, hogy az újítások során a teljes életciklust figyelembe vesszük. 
Egy gondozóotthonban dolgozó ápoló segít egy idős, járókeretes hölgynek.

2011

A TENA Solutions megjelenése: partnerség a jobb minőségű ápolás és a kisebb karbonlábnyom érdekében

A TENA Solutions a gondozóotthonok bentlakó betegeinek életminőségét javító, partnerségen alapuló, szervezett módszer, amely környezetvédelmi szempontból is előnyösebb megoldás. A TENA Solutions megoldást bevezető otthonokban átlagosan 44%-kal* csökken az inkontinenciával összefüggő feladatokra fordított idő, és 31%-kal* kevesebb hulladék keletkezik.
 
 
 
*85–181 TENA Solutions esettanulmány átlagolt százalékos értéke. Az esettanulmányokat globálisan, elsősorban Európában, részben pedig az Egyesült Államokban, Kanadában és Kínában készítették. Az eredmények országonként és gondozóotthononként eltérnek. 2011–13 
A tengerparti homokban látható lépésnyomok elhalványulnak a távolban.

2008

Új, komoly CO2-kibocsátási cél: a TENA termékek karbonlábnyomának 50%-os csökkentése

Frissítés: e cél megvalósítása óta betéteink, vékony betéteink és pelenkanadrágjaink karbonlábnyomát is sikerült 11–33%-kal csökkenteni, és jelenleg úgy tűnik, hogy a 2030-ra kitűzött 50%-os célértéket is túlszárnyaljuk.
A Tenaform és a Tenette inkontinenciatermékeket ábrázoló promóciós termékképek a 80-as évekből.

1983

Bejegyzik a TENA márkát – az izgalmas történetben új fejezet kezdődik

A TENA márkát 1983-ban jegyezték be, és, többi termékünkhöz hasonlóan, idővel ez a márka is fejlődésnek indult. Az évek során újabb és újabb termékekkel hallatunk magunkról; újabb és újabb termékeket állítottunk elő és tettünk ismertté. A szerény kezdetektől napjainkra a világ vezető inkontinenciatermék-márkájává váltunk, amelyet megbízhatóságáért világszerte milliók kedvelnek.
Két, fehér védőköpenybe öltözött kutató veti össze a feljegyzéseit a laborban.

A 70-es évek

Termékbiztonság – nálunk már a kezdetek óta

A termékbiztonság a bevezetése óta a TENA márka központi eleme. Minden TENA termék igen komoly biztonsági ellenőrzésen esik át, alkalmazása pedig (rendeltetésszerű használat mellett) biztonságos. A termékek olyan, gyakran használt alapanyagokból készülnek, amelyeket hosszú évek óta sokféle, milliók által világszerte használt nedvszívó higiéniai termékben alkalmaznak.
A 60-as években megjelent nyomtatott hirdetés; a rajta látható fotómodell eldobható inkontinenciapelenkát visel.

A 60-as évek

A kezdetek: tabutörés és az életminőség javítása

Vállalatunk kezdetei a 60-as évek elejére nyúlnak vissza, amikor is elkészült az első, inkontinens betegeknek szánt eldobható pelenka és alsónemű (az akkori nevén Mölnlycke vállalatnál). Az elsők között készítettünk őszinte, szókimondó hirdetéseket inkontinenciatermékekhez, és hívtuk fel a figyelmet erre a nem éppen ritka jelenségre.